Η δυνατότητα δεν έχει ακυρωθεί

Του ΡΟΥΝΤΙ ΡΙΝΑΛΝΤΙ (ΚΟΕ)


Η Πανελλαδική Συνάντηση μπορεί να αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία για να γίνει μια δημόσια, ανοικτή και χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Ο τραυματισμός της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα γεγονός που πρέπει να αναλυθεί και να παρθούν όλα τα μέτρα για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.


Σε πείσμα τόσων αρνητικών σημείων έως και μικροτήτων υπάρχει ένα διάχυτο δυναμικό μέσα σε όλες -να τονιστεί: σε όλες- τις συνιστώσες και φυσικά σε όλο τον ανένταχτο κόσμο της αριστεράς, που απαιτεί να στηριχτεί ουσιαστικά το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμοστούν επιτέλους οι αποφάσεις της πρώτης Συνδιάσκεψης, να αλλάξουν τα πράγματα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο σωστά, να συμφωνήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα απλό εκλογικό σχήμα διάσωσης, ότι το κύριο πρόβλημά του είναι η σχέση του με την πραγματικότητα κι ότι η συγκρότηση και λειτουργία του είναι απαραίτητος όρος για την συσπείρωση του κόσμου της αριστεράς.


Δεύτερο, πρέπει η συζήτηση και η συμφωνία να είναι ουσιαστική, μακριά από «κομματικούς πατριωτισμούς» και επιδείξεις δύναμης ή μεγέθους. Η ενότητα δράσης της αριστεράς είναι ένα σοβαρό πράγμα και δεν γίνεται «με το ζόρι παντρειά». Δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως στρατηγική επιλογή για όλους μας, ας βρούμε μια κοινή φόρμουλα λειτουργίας και συγκρότησης, ας δώσουμε χώρο στο αίτημα για μέλη και αποφάσεις, ας δούμε τρόπους και μεθόδους εκπόνησης πολιτικής γραμμής και τακτικής με πιο συλλογικό τρόπο.


Τρίτον, αν η λύση θα έρθει με την εξωστρεφή δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, να συμφωνήσουμε στις ιεραρχήσεις και στα περιεχόμενα αυτής της δράσης. Κι όταν λέμε δράση, να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε κάθε φορά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ξεχωρίσει ως ο πολιτικός οργανισμός που αντιπαλεύει το «Θηρίο» της καπιταλιστικής κρίσης από την πλευρά των εργαζόμενων και πληττόμενων υποτελών στρωμάτων, τότε η αξιοπιστία θα ξαναστηλωθεί αν μόνιμα, σταθερά και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η τακτική και η πολιτική μας υπηρετήσει αυτό τον στόχο και δεν παρεκκλίνει σε «φαεινές» ιδέες, σε άλλους περισπασμούς, δεν υποταχθεί σε σκοπιμότητες και άλλους στόχους.


Η Πανελλαδική Συνάντηση μπορεί να προετοιμάσει τα πνεύματα για μια τέτοια διέξοδο. Η δυνατότητα δεν έχει ακυρωθεί.

 
eXTReMe Tracker