Η κρίση στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και η διέξοδος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Η ομιλία του σ. Κουβέλη στην εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας στην Αθήνα, την Τρίτη 23.06, ήταν σημαντική.


Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα δύο σημεία της ομιλίας του που χειροκροτήθηκαν έντονα.


To πρώτο είναι η τοποθέτησή του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν οι αρχές, οι ιδέες και η στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, ιδέες οι οποίες παλεύτηκαν αυτόνομα σε πολύ πιο δύσκολους, από ιδεολογική και πολιτική άποψη, χρόνους σε σχέση με το σήμερα. Στους χρόνους αυτούς, τα στελέχη του ΚΚΕ αποκαλούσαμε τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕεσ., ακόμα και διακεκριμένους διανοούμενους που υποστήριζαν τις απόψεις του, με τρόπο απαξιωτικό, υποτιμητικό και αρκετά ειρωνικό, αναθεωρητές και το ΚΚΕεσ. αναθεωρητική ομάδα ή "ΑΟ". Το δόγμα που υπηρετούσαμε τότε έπρεπε να οχυρωθεί μ΄ αυτόν τον τρόπο και δεν μας επέτρεπε να δούμε το πόσο σημαντικό είναι για έναν αριστερό και γενικότερα για έναν άνθρωπο να έχει τη δύναμη και την ικανότητα να αναθεωρεί τις απόψεις του όταν αυτές ανατρέπονται από την πραγματικότητα.


Αμετακίνητοι σε απόψεις μένουν οι γραφειοκράτες, οι δογματιστές και οι εξουσιαστές για τη διατήρηση της εξουσίας τους.


Με την επίδραση των ιδεών της περεστρόικα και των εξελίξεων στις ανατολικές χώρες, αναπτύχθηκε στο ΚΚΕ, πριν και κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου του, ένα κατ' αρχήν αυθόρμητο ρεύμα για δημοκρατικές αλλαγές, που καθοδηγήθηκε στη συνέχεια ως "φράξια" από την ομάδα των στελεχών που ήταν χρεωμένα στον ενιαίο τότε Συνασπισμό, στα γραφεία του στη Θεμιστοκλέους. Το αποτέλεσμα του 13ου συνεδρίου ήταν να κερδίσουν την εξουσία (που από ό,τι έδειξαν τα μετέπειτα γεγονότα μάλλον δεν ήταν διατεθειμένοι να την αφήσουν ποτέ) τα "εξαπτέρυγα" του Χ. Φλωράκη και της Α. Παπαρήγα. Κάποτε πρέπει να γραφούν πιο αναλυτικά οι εμπειρίες και οι εκτιμήσεις γι' αυτή την περίοδο.


Οι ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς, που είχαν αναπτυχθεί, από τη 10ετία του '60, στη βάση της κριτικής προς τα καθεστώτα του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και του σταλινισμού, δικαιώθηκαν με τις καταρρεύσεις αυτών των καθεστώτων. Δεν ξέρω πόσα από τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, που διαγράφηκαν επειδή παρέμειναν στον ΣΥΝ, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του ΚΚΕ να αποχωρήσει, είχαν τότε συνειδητοποιήσει το γεγονός αυτό.


Το άλλο σημαντικό σημείο της ομιλίας του σ. Κουβέλη ήταν η κατηγορηματική του δέσμευση ότι οι δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς δεν πρόκειται να ακολουθήσουν σε πρακτικές και στρατηγικές που  θα οδηγήσουν, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μία ή άλλη μορφή, σε άλλο κόμμα, σε πρότυπα που αυθεντικά εκφράζει το ΚΚΕ.


Η ομιλία του σ. Φώτη αποτελεί πολύ σημαντική παρέμβαση στις σημερινές συνθήκες της κρίσης στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να συνεχιστεί άμεσα, με πρωτοβουλία στελεχών του ανανεωτικού χώρου, μέσα και έξω από τον Συνασπισμό, η συλλογική συζήτηση, με δημοκρατικές διαδικασίες συνεδριακού χαρακτήρα, για τη διαμόρφωση της προγραμματικής πλατφόρμας του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, αξιοποιώντας όλες τις μέχρι σήμερα επεξεργασίες. Θεωρώ τη διαδικασία αυτή απαραίτητη για την αντιμετώπιση, με ουσιαστικό τρόπο, οποιασδήποτε εξέλιξης  στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το διαρκές  συνέδριο του Σεπτέμβρη του ΣΥΝ.


Η τακτική και οι πολιτικές παρεμβάσεις του ανανεωτικού χώρου πρέπει να είναι σε συνέπεια με τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό και όχι να περιορίζονται σε τροπολογίες αμφίσημου και τακτικίστικου χαρακτήρα ή σε χρήση της ψήφου του λευκού.


e-mail: synthms@gmail.com


* Λόγω ύλης η τακτική συνεργασία του Σάκη Κουρουζίδη θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο.

1 σχόλια:

  ftanei_pia

21 Ιουλίου 2009 στις 5:05 μ.μ.

Σύντροφε Χρήστο,

1. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δυσανάλογα με τη ανάγκες της συγκυρίας, ασχολείσαι πολύ με το παρελθόν και πως π.χ. αποκαλούσαν οι του ΚΚΕ τους ΚΚΕεσ. Όπου θα σου θύμιζα ότι το απαράδεκτο προσονύμι ΚΚΕ(εξ.) δεν το επινόησα εγώ.

2. Ο δημοκρατικός δρόμος για το σοσιαλισμό, εκ των ουκ άνευ στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν νομίζω ότι έχει κατοχυρωθεί σε κανέναν και με καμμιά πατέντα ευρεσιτεχνίας.

3. Εμείς οι απλοί ψηφοφόροι (τότε του ΚΚΕ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ) θα περιμέναμε από όσους γνωρίζουν κάτι περισσότερο (για τότε)να το πουν και όχι απλώς να το περιγράφουν.

4. Οι απόψεις και ο διάλογος (από ότι ξέρω) τίθενται κατά κύριο λόγο στη βάση, (όπου ελάχιστοι της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Α.Π.) εμφανίστηκαν), παρά το ότι καλέστηκαν, όπως π.χ. στο Βύρωνα, που προσωπικά με 3 mail το ζήτησα στο συν/φο Χ"σωκράτη (χωρίς ανταπόκριση), στα συνέδρια, στις διασκέψεις κ.α.
Όπου στην τελευταία συν/ψη του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε συστηματικά η Α.Π. (πλήν ελαχίστων προς τιμή τους εξαιρέσεων-Συν/φος Γ. Μπαλάφας και ωρισμένοι λιγότερο γνωστοί).

5. Γιατί άραγε περιφρόνησαν έτσι το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκαν και εμάς τα απλά μέλη;
Γιατί αυτά που λένε σε στενά ακροατήρια κεντρικών εκδηλώσεων ή στα ΜΜΕ, που για δικούς τους λόγους τους παρέχουν απλόχερο βήμα, δεν έρχονται να τα πουν και σε μας, που δεν έχουμε την τύχη να μας λένε Χ"νικολάου, Πρετεντέρη Πολίτη κ.α;

6. Έτσι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία, το διάλογο και έτσι βλέπουν τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ;

7. Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αλλά και στην τελευταία (18-19/7)* ακούστηκαν βαρύτατες καταγγελίες για απαράδεκτη στάση, που φέρονται ότι κράτησαν συγκεκριμένοι άνθρωποι σε συγκεκριμένους χώρους (π.χ. Αυγή 21/7 σελ. 3 ).
Γιατί δεν διαψεύστηκαν επι τόπου και κατηγορηματικά;

8. Τέλος συντ/φε Χρήστο,
μπορείς να διανοηθείς ποτέ, ότι πριν 30 χρόνια, θα προέτρεπες μέλη του κόμματος σου, να ψηφίσουν λευκό ή άλλο κόμμα ή να μην ψηφίσουν; (Αδιανόητο!).
Το ότι ακούστηκαν,γράφτηκαν,δεν διαψεύστηκαν, τόσα πολλά σχετικά, νομίζω ότι όχι μόνο δεν στερούνται βάσης (καπνός χωρίς φωτιά..), αλλά δείχνουν και το μέγεθος της κρίσης, για την οποία δεν είδα να γράφεις και πολλά πράγματα.

9. Ελπίζω μέχρι τον Οκτώβρη να συζητηθούν όλα από όλους.

Χάρηκα που είσαι καλά

Ζαγορίτης Δημήτρης
συντ. ΕΥΔΑΠ

dizagoriti@gmail.com

* Ήμουν παρόν και στις δύο εκδηλώσεις.

 
eXTReMe Tracker