Αν. Νταβανέλλος: Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή συζήτηση ανασυγκρότησης

Του ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΒΑΝΕΛΛΟΥ (ΔΕΑ)


Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών του κόσμου μας, γιατί η πολιτική διγλωσσία από το εσωτερικό του ΣΥΝ μεταφέρθηκε ως «αμφισημία» στη γραμμή, τις προτάσεις, την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.


Σήμερα είναι απαραίτητη μια νέα, πιο προωθημένη πολιτική συμφωνία, που θα αξιοποιεί τα «κεκτημένα» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να αφήνει περιθώρια διπλών ερμηνειών. Αυτό είναι ένα πρώτο, βασικό καθήκον της δημοκρατικής συζήτησης μαζί με τον κόσμο της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του κυβερνητισμού, της κεντροαριστεράς, της τακτικής απέναντι στη βάση του ΠΑΣΟΚ, της συνεργασίας με τους Οικολόγους-Πράσινους κ.λπ.


Κυρίως οφείλουμε μια σαφή απάντηση στο βασικό ζήτημα της κρίσης: πώς, μαζί με ποιους, ενάντια σε ποιους...


Μια τέτοια σταθερότερη πολιτική συμφωνία πρέπει να μεταφραστεί σε «πρόγραμμα δράσης», σε επείγουσα εξωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αντιδράσουμε έτσι, σύντομα θα ανατρέψουμε το αρνητικό και απαισιόδοξο κλίμα.


Ένα δεύτερο ζήτημα, που θα πρέπει να μας απασχολήσει πιο σοβαρά, είναι η δημοκρατική οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 18 και 19 Ιουλίου πρέπει να δεσμευτούμε για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και εξουσιών στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και για την επίλυση του ζητήματος της ένταξης και αξιοποίησης του ανένταχτου δυναμικού στις λειτουργίες του ενωτικού εγχειρήματός μας. Σε δεύτερη φάση και μέχρι την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου, θα πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα -χωρίς δημαγωγικές «ψευδείς υποσχέσεις»- να δώσουμε πλέον τις συγκεκριμένες απαντήσεις για τη νέα οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ.

 
eXTReMe Tracker