Ψήφισμα της Νομαρχιακής Συνέλευσης Αργολίδας του ΣΥΝ

1. Εμείς, απλά μέλη του ΣΥΝ, αντικρύζουμε τη μετεκλογική εικόνα των ηγετικών μορφών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ με θυμό και οργή. Τόσο η εικόνα αυτή καθ' αυτή όσο και η απαξιωτική πρόσληψή της από τους απλούς πολίτες, μας θλίβει και μας θίγει βαθύτατα. ΔΕΝ μας αντιπροσωπεύει, ΔΕΝ μας αξίζει και ΔΕΝ θα την ανεχθούμε.


2. Για να ξεπεράσουμε με επιτυχία τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, είναι απαραίτητο όλα τα μέλη του ΣΥΝ, σε όλα τα επίπεδα, να πάρουν στα χέρια τους τη συλλογική λειτουργία των κομματικών θεσμών, όπως έχουν δικαίωμα και καθήκον. ΜΟΝΟ η δημοκρατική συμμετοχή στη συζήτηση για τη μετεκλογική πορεία του ΣΥΝ αποτελεί αντίδοτο στην παραλυτική ηττοπάθεια, στη σύγχυση, στην εσωστρέφεια και στις αποκαρδιωτικές διαμάχες ή φυγόκεντρες τάσεις.


3. Είμαστε πεισμένοι ότι ο πλουραλιστικός και πολυτασικός χαρακτήρας του κόμματος μας συνιστά πολύτιμο κεκτημένο. Όμως, είμαστε αντίθετοι στη λογική του «κόμματος μέσα στο κόμμα», στην αναπαραγωγή κλειστών μηχανισμών και σε πάσης φύσεως (και τάσεως) «μονοπώλια ιδεολογικής καθαρότητας». Ο πρόεδρος και η ΚΠΕ πρέπει να προωθήσουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν αδύνατη κάθε μορφή υποχρεωτικής και εκβιαστικής περιχαράκωσης.


4. Σαν μέλη μιας εθελοντικής συλλογικότητας, πιστεύουμε ότι έχουμε κατακτήσει ένα υψηλό αίσθημα «κομματικού πατριωτισμού» και ένα επίπεδο «δημοκρατικής ωριμότητας», ώστε να στεκόμαστε με την ίδια αξιοπρέπεια και στην πλειοψηφία και στη μειοψηφία του πολιτικού μας χώρου. Ως εκ τούτου, μας βρίσκουν αντίθετους οι «αλαζονικές» και «εκβιαστικές συμπεριφορές», είτε προέρχονται από πλειοψηφίες, είτε από μειοψηφίες.


5. Είναι φανερό σήμερα ότι η μέχρι τώρα δομή και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ -αυτού του τολμηρού και ελπιδοφόρου εγχειρήματος της Αριστεράς στη χώρα μας- έφτασε στα όριά της. Χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, η δημιουργική φαντασία ΟΛΩΝ μας, ώστε να προτείνουμε συγκεκριμένους τρόπους και διαδικασίες που να οδηγούν το «κοινό μας οικοδόμημα» σε ένα ανώτερο επίπεδο δημοκρατικής συμμετοχής, πολυφωνικής αντιπροσωπευτικότητας και πολιτικής αποτελεσματικότητας. Στόχος μας πρέπει να είναι, όχι ένα «ενιαίο κόμμα», αλλά ένας ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτός σε κάθε αριστερό -είτε ανήκει σε κομματικό χώρο, ρεύμα ή τάση, είτε είναι ανένταχτος- που θέλει να συνδιαμορφώσει τη συλλογική μας πορεία μέσα σε συνθήκες ισότητας και αλληλεγγύης.


 

 
eXTReMe Tracker