Οι Γραμματείες των Νομαρχιακών Επιτροπών στην Κεντρική Ελλάδα παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τη συζήτηση για τις αιτίες της στασιμότητας του εκλογικού ποσοστού και της κρίσης που σήμερα αντιμετωπίζει το κόμμα μας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν στα παρακάτω σημεία προβληματισμού τα οποία θεωρούν χρήσιμο να κοινοποιηθούν στην ΚΠΕ και στην Π. Γ. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
I) Το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα της παρέμβασης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, ούτε στις βάσιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί πως θα επιτυγχάναμε ένα εκλογικό ποσοστό το οποίο θα κατέγραφε τη σημαντική άνοδο της επιρροής μας στην κοινωνία. Εκφράζουμε, όμως, την απορία μας για την καταστροφική διαχείριση αυτού του αποτελέσματος από τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που είναι φανερό πως πρόκειται για μια μη καταστροφική και αναστρέψιμη εκλογική επίδοση.
II) Τηλεγραφικά διατυπωμένες οι βασικότερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το ποσοστό είναι: αφενός το πολύ δυσμενές περιβάλλον της εχθρικής αντιμετώπισης του χώρου μας από το σύνολο των ΜΜΕ και άλλων παραγόντων του συστήματος, η γενικότερη τάση υποχώρησης της αριστεράς σε όλη σχεδόν την Ευρώπη που οφείλεται σε συντηρητική αναδίπλωση στην οποία οδηγεί η οικονομική κρίση, και αφετέρου πολιτικά λάθη στην εκτίμηση της κατάστασης και στην αντιμετώπιση της συγκυρίας από τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η αποτυχία μας να αναδείξουμε τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΝ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο. Θεωρούμε πως οι δηλώσεις κεντρικών στελεχών του Συνασπισμού, που έθεταν θέμα ενδεχόμενης ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέτειναν στη μετατόπιση της συζήτησης σε τέτοια άκαιρα ζητήματα. Πιστεύουμε επίσης πως αρνητικό ρόλο έπαιξε η άδικη καταγραφή στην κοινή γνώμη της διαδικασίας του δημοψηφίσματος του Συνασπισμού και της τελικής συγκρότησης του ευρωψηφοδέλτιου, ως μάχης για καρέκλες.
III) Παρά τα παραπάνω, θεωρούμε ότι τα λάθη στα οποία αναφερόμαστε δεν αφορούν τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής γραμμής του κόμματος, όπως αυτές αποφασίστηκαν στα δύο τελευταία Συνέδρια και όπως εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από την ηγεσία και τα μέλη του κόμματος. Επανεπιβεβαιώνουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτές τις βασικές πολιτικές επιλογές (συνέχιση του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, άρνηση της προοπτικής της κεντροαριστεράς, στροφή στα προβλήματα της κοινωνίας και τα κινήματα ) οι οποίες επέτρεψαν την αναζωογόνηση του κόμματος και της παράταξης μας.
IV) Εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στον σ. πρόεδρο και στα συλλογικά όργανα του κόμματος, θεωρώντας πως η στοχοποίηση του σ. Τσίπρα αποτελεί κεντρική επιλογή των πολιτικών μας αντιπάλων, ακριβώς επειδή αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη για αυτούς δυναμική του πολιτικού μας χώρου. Κατά συνέπεια θεωρούμε πως η δημοσιοποίηση ισοπεδωτικών κριτικών εναντίον του από φίλιες δυνάμεις (τάσεις του κόμματος, ιστορικά στελέχη του χώρου μας, νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, εφημερίδες του χώρου) συνιστά τη χειρότερη δυνατή πολιτική στάση που, αντικειμενικά, τραυματίζει τη συνοχή του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και νομιμοποιεί την επιχείρηση σπίλωσης της παρουσίας και της προοπτικής μας.
V) Τα ζητήματα τα σχετικά με προβλήματα της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και με υπαρκτά ελλείμματα στο δημοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την επιστράτευση μεσσιανικών λογικών και την υποδαύλιση της έντασης ανάμεσα στον Συνασπισμό και σε μερικές άλλες συνιστώσες. Αυτή είναι η χειρότερη συνταγή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της καλυτέρευσης των λειτουργιών του, η οποία πρέπει να αποφασιστεί μέσα από ένα ψύχραιμο διάλογο και τη συναίνεση όλων των δυνάμεων που τον απαρτίζουν, στην κατεύθυνση της αναβάθμισής του σε έναν πιο συμμετοχικό και αποτελεσματικό πολιτικό οργανισμό.
VI) Οι τάσεις αποτελούν μέγιστη κατάκτηση στην πολιτική κουλτούρα του κόμματος. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έκπληκτοι παρατηρούμε ότι η εσωκομματική αντιπαράθεση ξεφεύγει από τα όρια και τραυματίζει τη δημόσια εικόνα του κόμματος μας. Οι ευθύνες δεν είναι ίδιες σε όλες τις τάσεις. Ιδιαίτερη ευθύνη για αυτό το φαινόμενο έχουν στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, μονάχα η συνεννόηση όλων μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Κάνουμε έκκληση σε όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας, όπως και σε όλες τις τάσεις, να ρίξουν τους τόνους και να αποκαταστήσουν τον ενιαίο χαρακτήρα της δημόσιας εκπροσώπησης του ΣΥΝ. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ιδεολογικές αποχρώσεις δεν μπορεί να εκφυλίζεται σε πόλεμο χωρίς όρια και σε υπονόμευση του κόμματος, το οποίο συνιστά την κοινή μας στέγη. Όπως ανέφερε και ο σ. πρόεδρος στην εισήγηση του στην τελευταία ΚΠΕ “οφείλουμε όλοι να εγκαταλείψουμε τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις, να καταλήξουμε σε πολιτική συνεννόηση με βάση τις αποφάσεις του 4ου και 5ου Συνεδρίου, δηλαδή την αριστερή γραμμή πλεύσης, τη γραμμή του αριστερού ριζοσπαστισμού που είναι ανανεωτικός, δημοκρατικός, οικολογικός, κινηματικός, ουμανιστικός και διεθνιστικός. Να επιδιώξουμε διορθωτικές κινήσεις στο επίπεδο της πολιτικής τακτικής, της επικοινωνίας και της λειτουργίας μας”.
VII) Φοβόμαστε πως αν δεν αλλάξει αυτό το νοσηρό εσωκομματικό κλίμα, πολλοί σύντροφοι της βάσης θα αποτραβηχτούν από τη συμμετοχή τους στην ενεργό πολιτική δράση.
Αν αντίθετα γίνουν βήματα στην κατεύθυνση που προτείνουμε, είμαστε σίγουροι πως το κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναμπούν σε πορεία ανάκαμψης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η οικονομική κρίση καθιστά επιτακτικά χρήσιμη για τον λαό την παρέμβαση και τις πολιτικές προτάσεις του χώρου μας. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι πως, αν αποκαταστήσουμε υγιές εσωκομματικό κλίμα, είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί πως η αρχική συντηρητική απάντηση που δίνουν οι λαοί εξαιτίας των φόβων που γεννά η κρίση, μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τελική τους στάση.
Συντροφικά οι Γραμματείες των Νομαρχιακών Επιτροπών Λάρισας (Γιάννης Παπουτσής)
Μαγνησίας (Κώστας Δελημήτρος)
Τρικάλων (Γιώργος Χονδρός)
Φθιώτιδας (Χαρά Παρμενοπούλου).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου