Συντρόφισσες και σύντροφοι
Το αποτέλεσμα των εκλογών οδήγησε τον χώρο μας (ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ), σε μια βαθιά κρίση, δυσανάλογα σοβαρή με αυτό. Όμως η κρίση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Σοβεί πολύ καιρό τώρα και είναι αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών που χρόνια τώρα ξέρουμε, και έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές όλοι μας, ότι υπάρχουν τόσο στον Συνασπισμό όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκατοντάδες μέλη μας σε συνελεύσεις και εκδηλώσεις, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, έχουμε επισημάνει, μεταξύ άλλων:
Ότι η ΚΠΕ και η Π.Γ. λειτουργούν στρεβλά και οι αποφάσεις τους είναι προϊόν συνεννοήσεων «κάτω από το τραπέζι» και όχι ελεύθερου και ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στα μέλη τους. Αποτέλεσμα αυτών είναι η Π.Γ. ,που κανονικά θα έπρεπε να έχει συντονιστικό ρόλο, να αποτελεί το πραγματικό πολιτικό κέντρο του κόμματος, ενώ η ΚΠΕ συγκαλείται αραιά μόνο για τυπική επικύρωση προειλημμένων -στην ΠΓ- αποφάσεων.
Ότι η πολύχρονη κατάληψη θέσεων από τους ίδιους και τους ίδιους συντρόφους δημιουργεί στρεβλώσεις στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος σε σημείο να ακυρώνει τον ίδιο το χαρακτήρα του ως κόμματος της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ότι οι τάσεις δεν λειτουργούν όπως τις έχουμε θεσμοθετήσει, αλλά έχουν μετατραπεί σε κόμματα μέσα στο κόμμα.
Ότι υπάρχει μια επίμονη προσπάθεια το κόμμα να πάρει τον χαρακτήρα ομοσπονδίας των τάσεών του.
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (εξακολουθεί να) είναι υπόθεση κορυφών και «διορισμένων» εκπροσώπων των συνιστωσών του και η Γραμματεία του δεν λογοδοτεί, ως εκ τούτου, παρά μόνο στον εαυτό της, ούτε καν στα πανελλαδικά σώματα, που σε πολύ αραιά διαστήματα συγκαλεί.
Ότι δεν υπάρχει η έννοια του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες αριστεροί που συσπειρώνονται σ' αυτόν -και ιδιαίτερα οι ανένταχτοι- να μην έχουν σημείο αναφοράς ούτε καν για να προσφέρουν πρακτική δουλειά και να συμβάλουν στη λειτουργία του.
Ότι οι παραπάνω και πολλοί άλλοι οργανωτικοί λόγοι, που όμως αποκτούν τεράστια πολιτική σημασία, αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για το προβληματικό εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε τους εξωγενείς παράγοντες που συνέβαλαν σ' αυτό (οικονομική κρίση και συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, επίθεση ΜΜΕ στον ΣΥΡΙΖΑ.).
Αποτέλεσμα των παραπάνω προβλημάτων είναι το εγχείρημά μας, δηλαδή η συσπείρωση του ευρύτερου δυνατού φάσματος αριστερών δυνάμεων προκειμένου η αριστερά να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική και κοινωνική ζωή, να συναντά εμπόδια στην επίτευξη των στόχων του. Γιατί ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάγκη υπεράσπισης των εργαζομένων, των νέων, των μεταναστών κ.λπ. από τη γενικευμένη επίθεση που υφίστανται, και μάλιστα με τη δικαιολογία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Την οποία άλλοι προκάλεσαν και επιδιώκουν να τη φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων
Η πρόσφατη κρίση, που ξέσπασε στην ηγεσία του σχήματος, με την παραίτηση του σ. Αλ. Αλαβάνου, -που δεν έπρεπε να εκδηλωθεί με τον τρόπο που εκδηλώθηκε (εκτός θεσμοθετημένων διαδικασιών και οργάνων, μέσω ΜΜΕ και διαρροών) και που πλήγωσε πρόσωπα και συλλογικότητες και όλους εμάς- έδειξε σχεδόν στο σύνολο των συντρόφων και συντροφισσών του χώρου ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Δεκάδες κείμενα στον αριστερό τύπο, εκατοντάδες μηνύματα και παρεμβάσεις στο διαδίκτυο συμφώνησαν σ' αυτή τη διαπίστωση.
Η ανάκληση της παραίτησης ήταν χρήσιμη αφού στη δύσκολη για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ στιγμή δεν περισσεύει κανείς. Όμως η αριστερά που υποστηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε πρώτα και πάνω απ' όλα πρέπει να λειτουργεί συλλογικά και με συντεταγμένες διαδικασίες. Το πιο θετικό σημάδι είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δείχνει να το έχει καταλάβει αυτό περισσότερο ίσως από κάθε άλλον. Οφείλει να καταθέσει δέσμη ιδεών και προτάσεων για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ στα συντεταγμένα όργανα.
Είναι γι' αυτό η ώρα, ΤΩΡΑ και ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ, τα όργανα να πάρουν αποφάσεις και να αλλάξουν τις στρεβλές λειτουργίες.
Είναι όμως επίσης η ώρα ΤΑ ΜΕΛΗ του Συνασπισμού –εμείς γι' αυτά μπορούμε να μιλάμε– να πάρουν την υπόθεση του κόμματος στα χέρια τους. Να απαιτήσουν:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝ
1) Μείωση μελών της Π.Γ. στην κατεύθυνση της λειτουργικότητας του οργάνου (πιθανώς 11μελής).
2) Όχι εκλογή στην Π.Γ. πάνω από 3 φορές συνεχόμενα - άμεση εφαρμογή του μέτρου με αναδρομική ισχύ.
3) Εφαρμογή της καταστατικής απόφασης για τις θητείες των βουλευτών.
4) Εναλλαγή στις θητείες των ευρωβουλευτών.
5) Ανακοινώσεις των τάσεων στα ΜΜΕ, καθώς και δημόσιες εκδηλώσεις τους θα πραγματοποιούνται κατόπιν ενημέρωσης της Πολιτικής Γραμματείας και μέσω του Γραφείου Τύπου (για τις ανακοινώσεις) για να αποφεύγονται «αιφνιδιασμοί» και συνωμοτικού τύπου λειτουργίες των τάσεων αλλά να τοποθετούνται συγκροτημένα ως ρεύματα ιδεών.
6) Ενιαία λίστα στις εκλογές για τα όργανα με κατάλληλο ποσοστό σταυροδοσίας για να αποφευχθούν τα παιχνίδια «μηχανισμών». Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ουσιαστικά κάποιος να εκλεγεί στην ΚΠΕ αν δεν είναι ενταγμένος σε κάποια «λίστα».
7) Θέσπιση αυστηρού κώδικα δεοντολογίας, για τις δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών μας.
8) Θέσπιση ποινής "πολιτικής επίπληξης" σε στελέχη που σε δημόσιες εμφανίσεις δεν τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας, δεν προβάλλουν και δεν εφαρμόζουν στη πράξη τις συμφωνημένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ και δεν διαχωρίζουν σαφώς τις τυχόν προσωπικές τους θέσεις και απόψεις. Σε περίπτωση που το στέλεχος ξεπεράσει τις 3 "επιπλήξεις" χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στα όργανα του κόμματος (ΚΠΕ και Π.Γ.) για 3 χρόνια. Η πρόταση περί των μέτρων αυτών γίνεται από την Π.Γ. στην ΚΠΕ και επικυρώνεται από αυτήν οπότε και εκδίδεται ανακοίνωση. (Η πρόταση αυτή μπορεί να ισχύσει κατ' αναλογία και για τον ΣΥΡΙΖΑ).
9) Επανακαθορισμός του ρόλου, των υποχρεώσεων και του τρόπου διορισμού των επαγγελματικών στελεχών.
10) Δημοσίευση του ετήσιου οικονομικού απολογισμού του κόμματος στις οργανώσεις και εξέταση τρόπων οικονομικής ενίσχυσης κεντρικά (ενδεχομένως μέσω αύξησης του ποσοστού που αποδίδουν οι βουλευτές στο κόμμα).
11) Συγκρότηση οργάνου με έμπειρα στελέχη και πρώην βουλευτές που θα βοηθούν στο έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Όλα αυτά να προταθούν προς επικύρωση σε Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΝ που θα γίνει το συντομότερο με πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
1) Άμεση θεσμοθέτηση της ιδιότητας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότηση οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ανά περιοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.
2) Συγκρότηση Κεντρικού Οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ με συμφωνημένες ποσοστώσεις για τις συνιστώσες και τους ανένταχτους. Η σταυροδοσία θα είναι το 40% των εκλεγόμενων σε ενιαία λίστα και όλες οι αποφάσεις στο όργανο αυτό θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία 3/4 και θα είναι δεσμευτικές για όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Το όργανο αυτό χαράσσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα ζητήματα και έχει τριετή θητεία. Η ψηφοφορία θα αφορά όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με εφορευτική επιτροπή που θα αποτελείται από 2 μέλη του ΣΥΝ, 1 από κάθε οργάνωση που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον θέλει και μπορεί και 1 ανένταχτο.
3) Η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το Όργανο γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία 3/4 σε διαδοχικές ψηφοφορίες αν χρειαστεί. Ο πρόεδρος είναι το ανώτατο αξίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπροσωπεί ως επικεφαλής.
Είναι καιρός να ληφθούν επι τέλους υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις των μελών, που χρόνια κρατούν και λειτουργούν με παντοειδείς προσωπικές θυσίες τις οργανώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση όλο και περισσότερα μέλη θα θεωρούν δικαιολογημένα εντελώς άσκοπο να συμμετέχουν. Τότε για ποιο «κόμμα των μελών» μιλάμε;
Αναστασιάδης Μανώλης (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Απέργης Σπύρος (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Αποστολάς Γιάννης (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Αστρινάκη Ελένη (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Βεκιάρης Σωτήρης (Π.Κ. Χαλκίδας), Βρασιβανοπούλου Μήτση (Π.Κ. Κυψέλης), Βωβός-Τουμπάνης Παναγιώτης (Π.Κ. Πετραλώνων-Θησείου), Ζυρίνης Κώστας (Π.Κ. Κουκακίου), Ηλίας Γρηγόρης (Π.Κ. Πάτρας), Θεοδωρίδης Νάσος (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Κονιδάρη Ελένη (Π.Κ. Γκύζη), Κοντός Νίκος (Π.Κ. Γκύζη), Κουτσής Νίκος (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Κυριακάκης Γιάννης (Π.Κ. Εξαρχείων), Κωφίδης Δημήτρης (Π.Κ. Αμαρουσίου), Λαβάτσης Δημήτρης (Π.Κ. Χίου), Λιάκου Ελπίδα (Π.Κ. Πετραλώνων-Θησείου), Μάρκου Αργύρης (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Ματθαίου Γιώργος (Π.Κ. Γέρακα), Ματσούκα Χαρά (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Μεταξά Ευαγγελία (Π.Κ. Γκύζη), Παλαμαράς Νώντας (Π.Κ. Γκύζη), Παπακωνσταντίνου Χρυσάφω (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Πιλάλης Χρήστος (Π.Κ. Καλλιθέας), Ρουμελιωτάκης Θεόδωρος (Ν.Ε. Ευβοίας), Σακκά Γεωργία (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Στρατηγάκου Γεωργία (Π.Κ. Πετραλώνων-Θησείου), Τζανετέας Κώστας (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Ταμπουρατζή Δήμητρα (Π.Κ. Χαλκίδας), Τηνιός Ιωάννης (Ν.Ε. Ευβοίας), Τηνιού-Τσιγώνη Ειρήνη (Π.Κ. Χαλκίδας), Τσιούτσια Χρύσα (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Φίλιος Λάμπρος (Π.Κ. Πετραλώνων-Θησείου), Χαρατσόγλου Στέφανος (Π.Κ. Αμπελοκήπων), Χατζής Γιάννης (Π.Κ. Πετραλώνων-Θησείου).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου