Π. Μαντάς: Να διευρυνθούν οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΤΑ (ΔΗΚΚΙ)


Η πολιτική κρίση στην χώρα αναμένεται να πάρει τέτοια έκταση και βάθος ώστε η εμφάνιση ανακατατάξεων -σε προοδευτική ή συντηρητική κατεύθυνση- θα είναι αναπόφευκτη. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει στάσιμος. Ή θα "φύγει μπροστά" ή θα ακολουθήσει τροχιά αποσυσπείρωσης.


Η ήττα μπορεί να λειτουργήσει ως το αναγκαίο φάρμακο, αρκεί να αναζητηθούν και να ιεραρχηθούν με σαφήνεια οι αιτίες. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ και το επείγον ζήτημα της συγκρότησης και λειτουργίας της συμμαχίας. Προηγούνται αιτίες που αφορούν κρίσιμες παραμέτρους της πολιτικής μας πρότασης και το πώς αυτή εισπράττεται από τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται άμεσα από την κρίση.


Οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, εκείνα που -ανεξαρτήτως ηλικίας- ακολουθούν τις ιδεολογικές παραδόσεις των καλύτερων στιγμών του ριζοσπαστικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της μεταπολίτευσης και η εκτίμησή του για το πώς αυτά βιώνουν την κρίση, αποτελούν μείζον θέμα.


Η κρίση εισπράχθηκε από αυτά τα στρώματα όχι σαν ξεχωριστή οικονομική διαδικασία αλλά σαν μια συνολική βίαιη υποβάθμιση και εκφράσθηκε σε ζητήματα που αποτελούν απτές συνέπειες της ψευδο-παγκοσμιοποίησης, με πιο χαρακτηριστικό το μεταναστευτικό, το οποίο στο λεκανοπέδιο μετατράπηκε σε αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κύρια όμως αιτία πρέπει να αναζητηθεί στο ότι το πιο "ανήσυχο" τμήμα αυτών των στρωμάτων μάς τοποθέτησε στο ίδιο κάδρο με το σημερινό μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας μαζικά την αποχή και αποτιμώντας με αυτόν τον τρόπο στην στρατηγική των "προτάσεων κοινής δράσης" του ΣΥΡΙΖΑ προς το τελευταίο.

 
eXTReMe Tracker