Το χρωστάμε στον κόσμο

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ*


Η σύνοδος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ το Σαββατοκύριακο είναι - όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα - ίσως η κρισιμότερη των τελευταίων χρόνων. Κρίνεται ουσιαστικά η σχέση της ηγεσίας με τα μέλη αλλά και τους φίλους, τον κόσμο του ΣΥΝ.


Αυτή η σχέση δοκιμάζεται εδώ και βδομάδες προκαλώντας απογοήτευση και ανησυχία. Ο κόσμος που επένδυσε ελπίδες και προσδοκίες στην ανανεωτική, ριζοσπαστική αριστερά, σαν εγγυητή για μια διαφορετική πορεία του τόπου, δυσκολεύεται να κατανοήσει αρκετά από όσα συμβαίνουν στο ηγετικό επίπεδο.


Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι καταστροφικό, έστειλε μηνύματα που οφείλουμε να τα αποκωδικοποιήσουμε. Σε σχέση πάντα με τα αποτελέσματα των εκλογών σε ολόκληρη την Ε.Ε.


Προκύπτουν καίρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.


Γιατί σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, δηλαδή χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, ενισχύονται οι συντηρητικές δυνάμεις, ενώ υποχωρεί η αριστερά;


Γιατί η κρίση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας απειλεί με απαξίωση ακόμα και την αριστερά;


Η ανάγκη μιας ουσιαστικής συζήτησης στους κόλπους της αριστεράς για το πώς απαντά στην κρίση, είναι επιτακτική. Πολύ περισσότερο που η κρίση αυτή παράγει ανασφάλεια και κοινωνικό κατακερματισμό.


Επιβάλλει στην αριστερά όχι απλά να εκπονεί προγράμματα, αλλά να προσγειώνει την πρότασή της στα κοινωνικά πεδία, εκεί που δοκιμάζεται καθημερινά ο κόσμος της ανέχειας, της ανεργίας, της αβεβαιότητας και της εκμετάλλευσης.


Το προεκλογικό μας σύνθημα π.χ. «για τις ανάγκες των πολλών», πάνω από τα επίδικα της συγκυρίας, δεν μας βοήθησε να δώσουμε διακριτό στίγμα.


Να συζητήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα λαμβάνοντας υπ' όψη τον προβληματισμό και τη γνώμη των κομματικών μελών, όπως διατυπώνεται αυτές τις ημέρες στις συνεδριάσεις των Πολιτικών μας Κινήσεων και των Ν.Ε.


Η δυνατότητα συνθέσεων υπάρχει. Αρκεί να αποφύγουμε τις στοιχίσεις και τις αντιπαραθέσεις που είναι πλέον παρωχημένες.


Το χρωστάμε στον κόσμο που μέσα στις γκρίζες ημέρες επιμένει στην επιλογή της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς.


* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ


 

1 σχόλια:

  ΑΔΑΗΣ

11 Ιουλίου 2009 στις 6:25 μ.μ.

Η Αριστερά δεν είναι μέρος του πολιτικού συστήματος;
H Αριστερά δεν κατατρύχεται από εσωτερικές συγκρούσεις, διασπάσεις κλπ;
Άρα λοιπόν γιατί να μην την πιάνουν κι αυτήν οι κρίσεις και τα σχόλια του κόσμου; Τι θα πει ο κόσμος όταν μας βλέπει έτσι που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα; Θα μας εμπιστευτεί;

 
eXTReMe Tracker