Δημήτρης Βίτσας: Περάσαμε σε νέα φάση

Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


Πέντε στόχους θέτει ο νεοεκλεγείς γραμματέας του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, προτάσσοντας τη συλλογικότητα στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, αλλά και την ευθύνη του κόμματος στην προώθηση της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς. Επισημαίνει ότι μετά και τη συνεδρίαση της ΚΠΕ έγιναν βήματα προς τα μπροστά, ωστόσο, συμπληρώνει ότι "μπορούμε ακόμα περισσότερο ώστε να επανέλθουμε σε δυναμικούς δρόμους". Στην πρώτη του συνέντευξη στην "Κ.Α." μετά την εκλογή του, μιλάει για τον ρόλο των μελών, τη λειτουργία των τάσεων, τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.


* Ο ρόλος του γραμματέα ενός κόμματος, και ιδιαίτερα του Συνασπισμού με τα γνωστά προβλήματα και ιδιαιτερότητες, θεωρείται από πολλούς πολύ δύσκολος. Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας;


Κατ' αρχήν «τα γνωστά προβλήματα και ιδιαιτερότητες» να γίνουν «γνωστές δυνατότητες και επιδέξιες ικανότητες». Πέντε πράγματα έχω κατά νου:


α) Να πετυχαίνουμε κάθε φορά τη μέγιστη συλλογικότητα και στη λήψη και στην υλοποίηση των αποφάσεων.


β) Να εξασφαλίζουμε τη μόνιμη σχέση ΣΥΝ και κοινωνίας. Ο ασφαλής τρόπος γι' αυτό είναι η συμμετοχή κάθε μέλους μας, με στελεχική ή μη ιδιότητα, στη δημιουργία, ανάπτυξη και δράση κινημάτων.


γ) Να συμβάλει με ιδιαίτερη ευθύνη ο ΣΥΝ στην ενιαία δράση της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ για μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά στρατηγικής σημασίας εγχείρημα, ενταγμένο στην επιλογή μας για κοινή δράση και συνεργασία, πέρα από διαφορές, όλων των δυνάμεων της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας.


δ) Να βοηθήσω, όσο περισσότερο μπορώ, στην ανάδειξη και αξιοποίηση νέων στελεχών, στο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κινήματα.


ε) Να ενισχύσουμε με όλους τους τρόπους τη δύσκολη προσπάθεια της νεολαίας του ΣΥΝ, όπου στηρίζουμε την ανάπτυξη του κόμματος, το σήμερα και το αύριο της αριστεράς.


* Ο ΣΥΝ, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έχει περάσει σε μια φάση έντονων αντιπαραθέσεων και εσωστρέφειας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις επερχόμενες εκλογές;


Η πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ απέδειξε ότι έχουμε τη σύνεση, την αντοχή και τη διάθεση να ξεπεράσουμε το όποιο κλίμα εσωστρέφειας. Κάναμε βήματα μπροστά. Μπορούμε ακόμα περισσότερα, ώστε να επανέλθουμε σε δυναμικούς δρόμους. Η ζωή δεν περιμένει και έχει ανάγκη από την αριστερά. Δεν μπορώ να ζητήσω από τα μέλη του κόμματος να ξεχάσουν. Μπορούμε όμως να περάσουμε σε νέα φάση. Οι ροδακινοπαραγωγοί είναι στο δρόμο, χιλιάδες νέοι άνεργοι κάθε μέρα, τα στοιχειωδέστερα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται, το περιβάλλον καταστρέφεται, το δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης καταρρέει. Έχουμε κάθε λόγο να στρέψουμε την προσοχή και τη δράση μας προς τα εκεί.


* Από πολλά μέλη του κόμματος γίνεται κριτική για τη λειτουργία των τάσεων. Ως γραμματέας του κόμματος πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στον τρόπο λειτουργίας τους;


Πεδίο λειτουργίας των τάσεων δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το κόμμα. Στο κόμμα οι διαφορετικές ιδέες, σκέψεις και πολιτικές μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και να κάνουν τις δράσεις του να καρποφορήσουν. Όμως είμαστε πολυτασικό κόμμα και όχι κόμμα των τάσεων και η πολιτική μας ορίζεται στα κομματικά όργανα. Σ' αυτά χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας.


* Ο Συνασπισμός, με βάση το καταστατικό του, αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα των μελών. Στην πράξη τι σημαίνει αυτό για εσάς, και τι πρωτοβουλίες σκέφτεστε να πάρετε ώστε αυτή η αρχή να αποτελεί καθημερινότητα για το κόμμα;


Υπάρχει ένα αναφαίρετο δικαίωμα του μέλους. Να γνωρίζει και να συναποφασίζει. Πώς θα γίνει αυτό πράξη; Με την αναζήτηση από τα όργανα της γνώμης του μέλους και τη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην Π.Κ. αλλά και σε όλο το κόμμα. Έχουμε κατακτήσει κάποιους θεσμούς, π.χ. η εκλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών, η αρμοδιότητα της Π.Κ. να αποφασίζει για ζητήματα του τόπου ή του χώρου της, θεματικές συνδιασκέψεις κ.λπ. Χρειάζεται να τους τονώσουμε, αλλά και να πειραματιστούμε άφοβα σε νέους θεσμούς. Στόχος είναι το μέλος του κόμματος να αντιμετωπίζει την πολιτική κατεύθυνση και τις πολιτικές επιλογές ως δική του υπόθεση.


* Έχει ανοίξει ένας διάλογος, όχι με τους καλύτερους όρους, για τη σχέση του Συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο λειτουργίας του και τη σχέση των συνιστωσών μεταξύ τους. Ποιες είναι οι αρχές με τις οποίες μπαίνει σε αυτόν τον διάλογο ο Συνασπισμός και τι πρέπει να γίνει ώστε να πάψει να αποτελεί σημείο τριβής οι σχέσεις των συνιστωσών μεταξύ τους;


Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι σε διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο. Στην ΚΠΕ καταλήξαμε στο πλαίσιο μιας σειράς σκέψεων. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις συνιστώσες. Συζητάμε σε κλίμα συντροφικής αλληλεγγύης, άσχετα με την ύπαρξη ή μη εντάσεων. Αιτούμενο είναι η δημοκρατική εμβάθυνση των λειτουργιών του ΣΥΡΙΖΑ, η δυνατότητά του να προσελκύει τον κόσμο της αριστεράς που προσβλέπει σ' αυτόν, η ικανότητά του να είναι αποτελεσματικός στην υπεράσπιση και ανάπτυξη των δικαιωμάτων των πολλών, στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΝ είναι βασικό συστατικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ, άρα κάθε Π.Κ. είναι βασικό συστατικό στοιχείο, κάθε μέλος του ΣΥΝ, χωρίς εξαίρεση, είναι συστατικό στοιχείο του. Νομίζω ότι το Σαββατοκύριακο στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο θα δοθεί μια νέα ώθηση.


* Εκτιμάτε ότι οι κάλπες θα στηθούν πριν από τον Μάρτιο του 2010; Θα είναι έτοιμος οργανωτικά και πολιτικά ο Συνασπισμός να δώσει την εκλογική μάχη με επιτυχία μιας και ο πολιτικός χρόνος είναι περιορισμένος;


Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή. Το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτέμβρη θα συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ με κύριο θέμα το εκλογικό πρόγραμμα. Ήδη η επιτροπή προγράμματος ξεκίνησε τη δουλειά της. Είναι η συμβολή του ΣΥΝ στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό είναι να μην μείνει το πρόγραμμα στο συρτάρι. Να γίνει «πενηνταράκια» και να επικοινωνήσει με την κοινωνία, οι προτάσεις του να γίνουν αιτήματα αντίστασης και αγώνα για διέξοδο από την οικονομική κρίση, για μια δημιουργική πορεία προς τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.


* Η εκλογή σας στη θέση του γραμματέα του Συνασπισμού αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη. Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε βάλει με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας;


Όταν σε νεαρή ηλικία αποφάσισα να ενταχθώ στην αριστερά προερχόμενος από μια συντηρητική, πολιτικά, οικογενειακή παράδοση, δεν είχα καμία σκέψη για στελεχική ανάδειξη, όπως βεβαίως όλοι και όλες. Στις δύσκολες στιγμές, επιστρέφω στις πρώτες σκέψεις, βρίσκω ξανά το νήμα τού «γιατί το κάνω αυτό». Δεν φοβάμαι να πάρω ρίσκα. Και το μόνο προσωπικό στοίχημα που μπορώ να σκεφτώ είναι να συμβάλλω σαν ίσος μεταξύ ίσων στη συλλογική δουλειά. Στην αριστερά είναι βασική αρχή πως μέσα από τη συλλογικότητα αναδείχνονται και οι προσωπικές ικανότητες.

 
eXTReMe Tracker