Ούτε βήμα πίσω! Τον Οκτώβριο η ιδρυτική πράξη του αντισυστημικού ΣΥΡΙΖΑ των μελών!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι αντισυστημικός ή δεν θα είναι τίποτα. Δεν μας χρειάζεται ένα νέο, «καλό» και «μη διεφθαρμένο» ΠΑΣΟΚ χωρίς τα λάθη του, αλλά μια άλλη αριστερά που με τη δύναμη των κινημάτων θα ανατρέψει το δικομματικό καθεστώς, που είναι οργανικά ενταγμένο στο πλαίσιο των συμφερόντων του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου και της ασύδοτης επιθετικής αγοράς των μονοπωλίων.


Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας και έχει αξιοποιήσει μια σειρά πολιτικών οργανώσεων και κινημάτων (συνιστωσών). Ήρθε η ώρα τώρα, χωρίς να καταργηθεί η αυτονομία των συνιστωσών, να προστεθεί και η μεγάλη συνιστώσα των «ανένταχτων», δηλαδή των ενταγμένων ακτιβιστών στα διάφορα κινήματα αλλά και στις τοπικές και θεματικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να άρουμε αυτή την αδικία, καταργώντας το «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί σε ισότιμους συντρόφους μας, το συντομότερο δυνατόν, ώστε από αύριο όλοι να αναγνωριζόμαστε ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.


Τα όσα ακολούθησαν τις ευρωεκλογές ήρθαν να προσθέσουν τη δική τους συνηγορία σε όλα αυτά. Το 4,7% δεν είναι απογοητευτικό αποτέλεσμα. Είναι ένα μετερίζι, από το οποίο η δική μας αριστερά μπορεί να παλέψει και να χτίσει ένα άλλο μέλλον για την ίδια και τα κινήματα. Επομένως, η κρίση που έχει προκληθεί, είναι απόδειξη εγγενών αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι αναπόφευκτο προϊόν του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μέλη και εκλεγμένα όργανα και χωρίς συλλογικές διαδικασίες δεν έχει κανένα μέλλον.


Για να συμβεί αυτό, πρέπει να διασφαλιστούν τα βήματα που οδηγούν στον δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ των μελών, των εκλεγμένων συλλογικών οργάνων και του σεβασμού σε όσα συλλογικά αποφασίζονται. Γι' αυτό:


Καμιά αναβολή, ούτε βήμα πίσω από την Πανελλαδική Συντονιστική της 17-18 Ιουλίου, η οποία θα οργανώσει την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου. Αυτή η Συνδιάσκεψη πρέπει να αποτελέσει την ιδρυτική πράξη του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ: του σντισυστημικού ΣΥΡΙΖΑ των μελών! Ένας τέτοιος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να διασφαλίσει την αυτονομία των συνιστωσών, όπως ακριβώς δείχνουν σειρά από παραδείγματα σχηματισμών που είναι προϊόν ανασύνθεσης στην ευρωπαϊκή αριστερά.


Ο αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των συλλογικών διαδικασιών είναι όχι μόνο ο στόχος μας, αλλά και η μόνη διέξοδος από την κρίση. Όσοι/ες συμφωνούμε σε αυτό, οφείλουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ρεύμα που θα διεκδικήσει ένα τέτοιο μέλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα διασφαλίσει τα αποφασισμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.


Μαρία Κατεργάρη


Δήμητρα Μαραγκουδάκη


Δημήτρης Σκλάβος


Πάνος Τότσικας


Μαρώ Τριανταφύλλου


* Συνεργάτες του Π. Κοροβέση, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας

 
eXTReMe Tracker