Του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΠΕΤΣΙΜΕΑ
Η πολιτική πράξη μιας 10ετίας σχεδόν αναδείχνει ως διαχρονικό πρόβλημα του ΣΥΝ την ανικανότητα να συνδυάσει αρμονικά την ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα με την ενότητα στη δράση. Έτσι, ο πλούτος των διαφορετικών απόψεων, η πολυφωνία εκφυλίζεται σε πολυγλωσσία.
Ιστορικά, όμως, η πολυγλωσσία είναι ταυτισμένη με μια κολοσσιαία αποτυχία -τον πύργο της Βαβέλ. Αντίθετα η πολυφωνία είναι ταυτισμένη με μια από τις υψηλότερες δημιουργίες του ανθρώπου -την πολυφωνική μουσική, όπου πολλές και διαφορετικές φωνές σμίγουν στον ίδιο σκοπό.
"Απορρίψαμε τη μία, τη μοναδική και αλάνθαστη φωνή, όχι για να βάλουμε στη θέση της την ασυνεννοησία και την έλλειψη συνεργασίας για τον ίδιο σκοπό".
Θέλουμε οι φωνές που ξεκολλάνε από τη μία και μοναδική φωνή να είναι λεύτερες και ανεξάρτητες για να συντονίζονται και να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά. Πρέπει τελικά να ισορροπήσουμε. Να συνδυάσουμε αρμονικά την τάση για ανεξαρτησία και ελευθερία των φωνών με την τάση για συνοχή και συνεργασία στον ίδιο σκοπό, όπως στην πολυφωνική μουσική.
Δίχως αυτόν τον αρμονικό συνδυασμό ενότητας μέσα στη διαφορετικότητα και ενότητας στη δράση, το έργο και οι προσπάθειές μας θα έχουν την ίδια τύχη μ' εκείνο του Σίσυφου.
Και φυσικά αυτό το πρόβλημα των προβλημάτων δεν μπορεί να λυθεί με εκκλήσεις στο ήθος, την πολιτική κουλτούρα και την καλή θέληση.
"Ένα σοβαρό κόμμα, για να διασφαλίσει την ενότητα και την αποτελεσματικότητα στη δράση, οφείλει να καθιερώνει και στην πράξη να εφαρμόζει (καταστατικούς) κανόνες, ρυθμίσεις και μέτρα που επιβάλλουν το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις".
Ένα σοβαρό κόμμα δεν μπορεί να κρατά στις γραμμές του μέλη που συγκροτούν παράταξη ανταγωνιστική προς την παράταξη που δρουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ, και που συμμαχούν με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κόντρα στην παράταξη του ΣΥΝ.
Ένα σοβαρό κόμμα δεν μπορεί να προσπερνά τη συστηματική από τα ΜΜΕ αποδόμηση της ταυτότητας και της στρατηγικής του προγράμματος και της πολιτικής πρότασης του κόμματος από κεντρικά στελέχη.
Ένα σοβαρό κόμμα δεν μπορεί να περνάει στο "ντούκου" την ψήφο βουλευτών του που βρίσκεται σε αντίθεση με την πολιτική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ζήτημα κεντρικής πολιτικής σημασίας, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ένα σοβαρό κόμμα δεν μπορεί ν' αφήνει ακάλυπτο τον γραμματέα του και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ σε απαξιωτικές επιθέσεις. Ένα σοβαρό κόμμα δεν μπορεί να μη βγάζει κόκκινη κάρτα σε βοναπαρτισμούς και προσωπικές στρατηγικές που κάνουν άνω-κάτω ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.
Δίχως στοιχειώδη σεβασμό σε αρχές λειτουργίας και στην πολιτική κουλτούρα της αριστεράς που άντεξαν στον χρόνο, όπως η συλλογικότητα, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη κ.λπ., είναι προφανές ότι κανένα πρόγραμμα και καμιά πολιτική δεν μπορεί να έχει επιτυχία, να εξασφαλίσει σταθερή και ανοδική πορεία, γιατί:
- δημιουργείται σύγχυση για το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε,
- μέσα σ' αυτή τη σύγχυση χάνεται η έμπνευση και παραλύει η πολιτική πρωτοβουλία και η δράση των μελών του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και του μεγάλου κόσμου της αριστεράς, που είναι πολύπαθος αλλά που προσβλέπει στον ΣΥΝ και το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αυταπάτη ότι αυτά τα προβλήματα μπορούμε να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί, στο όνομα μιας επίπλαστης και προσωρινής ενότητας που θα προκύψει μέσα από ατέρμονες συζητήσεις και συνεννοήσεις κορυφής, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, αν όχι και μοιραία.
"Το πρόβλημα της λειτουργίας του κόμματος, ιδιαίτερα ο σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τεθεί ανοιχτά και καθαρά μπροστά στο κόμμα και την κοινωνία". Όλοι κατανοούμε ότι η περίοδος που διανύουμε μπορεί να είναι και προεκλογική. Ωστόσο, αν δεν ψηφιστεί τώρα κανονισμός λειτουργίας που θα διασφαλίζει ενιαία εικόνα και πορεία, αλληλεγγύη κι όχι τρικλοποδιές στην ηγεσία, τότε δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την προσφυγή στη βάση, δηλαδή Συνέδριο.
Η αποφασιστικότητα στην αναζήτηση διεξόδου με προσφυγή στη βάση μπορεί να δώσει νέα έμπνευση και ορμή για διέξοδο από την κρίση και σταθερή ανάκαμψη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου