Ιδού η Ρόδος, σύντροφοι

Tου ΧΑΡΗ ΣΑΒΒΙΔΗ


Ενδεικτικό των προβληματισμών που εξελίσσονται μετεκλογικά στους κόλπους των Ανανεωτικών βρήκα το κείμενο του σ. Χατζησωκράτη στην "Αυγή της Κυριακής" (12/7). Σε αυτό, o σ. υποστηρίζει ότι όλες οι άλλες συνιστώσες μπορούν να νιώθουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δεξιότερα των θέσεών τους, ενώ ο ΣΥΝ όχι. Πέραν της πρωτοφανούς για την παράδοση της επιχειρηματολογίας στον χώρο παραδοχής (συνήθως όλοι διαγκωνίζονται για το ποιος βρίσκεται αριστερότερα), με εντυπωσίασε ότι το μέλος της ΚΠΕ θεωρεί, για παράδειγμα, το ΔΗΚΚΙ αριστερότερο του ΣΥΝ. Δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας των Ανανεωτικών για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του ΣΥΝ, φανταζόμουν ότι θα θεωρούν «δεξιές» τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ για τα εθνικά θέματα - θέσεις που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν την ιδιαίτερη σφραγίδα της συγκεκριμένης συνιστώσας στον ΣΥΡΙΖΑ.


Έχω την αίσθηση ότι και ο σ. Χατζησωκράτης θα συμφωνούσε ότι το ΔΗΚΚΙ βρίσκεται δεξιά του ΣΥΝ - απλώς ήταν κάπως... πρόχειρη η περιγραφή του για την πολιτική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν είναι τυχαίο: Οι σύντροφοι της Ανανεωτικής τάσης συχνά αντιμετώπισαν με προχειρότητα την κεντρική πολιτική συμμαχίας μας, τον ΣΥΡΙΖΑ, και επέλεξαν να απέχουν από τις διεργασίες και τα όργανά του. Με δική τους απόφαση δεν έχουν εκπρόσωπο στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - επιλογή μάλλον απρόσμενη για συντρόφους που παραδοσιακά προτάσσουν τη συμμετοχή σε κάθε είδους θεσμούς (Βουλή, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, διοικήσεις συνδικάτων κ.λπ). Πολλοί σύντροφοι της Ανανεωτικής πτέρυγας επέκτειναν, μάλιστα, αυτή τη «λευκή απεργία» και στην συμμετοχή τους στον πρόσφατο εκλογικό αγώνα. Το μεγαλύτερο, όμως, κόστος που συνεπάγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η στάση τους συνδέεται με την απουσία του προβληματισμού τους από τον εσωτερικό διάλογο.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αντίθετα, δείχνει ο σ. Χατζησωκράτης για τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε χώρους δεξιά του ΣΥΝ - εκεί που παραδοσιακά τοποθετούνται οι Πράσινοι και η Σοσιαλδημοκρατία. Είναι γνωστή η πρόταση των Ανανεωτικών για στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία με τους Πράσινους (την επαναλαμβάνει στο άρθρο του και ο σ. Χατζησωκράτης). Δεν έχουν εξηγήσει, όμως, πώς είναι δυνατόν ο πολιτικός προσανατολισμός του ΣΥΝ να αγνοήσει την στάση των Πρασίνων στο θέμα της συγκυβέρνησης με κάποιον από τους δύο πόλους του δικομματισμού - κατά βάση με το ΠΑΣΟΚ. Ίσως παραβλέπουν το πρόβλημα αυτό επειδή δεν το θεωρούν... πρόβλημα: Επειδή και οι ίδιοι δεν απορρίπτουν την προοπτική της συγκυβέρνησης. Έτσι εξηγείται, άλλωστε, και η άλλη πρόταση του σ. Χατζησωκράτη, για «νέο αριστερό μεταρρυθμισμό».


Η παγκόσμια οικονομική κρίση προφανώς και έχει ανοίξει έναν διάλογο στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας σχετικά με το κυρίαρχο οικονομικό, και κατ' επέκταση κοινωνικό, μοντέλο. Είναι τέτοιος, όμως, ο εκφυλισμός της σοσιαλδημοκρατίας ως ρεφορμιστικής συνιστώσας της Αριστεράς, ώστε ο διάλογος αυτός να αδυνατεί να παράγει χρήσιμο προβληματισμό και συμπεράσματα. Η σοσιαλδημοκρατία έχει εγκλωβιστεί σε πολιτικές προτάσεις που το εκλογικό σώμα αντιλαμβάνεται ταυτόσημες εκείνων της δεξιάς. Έτσι εξηγείται και η εκλογική συντριβή που υπέστη η σοσιαλδημοκρατία στις ευρωεκλογές. Ο σ. Χατζησωκράτης προτιμά ο ΣΥΝ να συμβάλει σε αυτόν τον προβληματισμό και όχι σε εκείνον που εξελίσσεται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.


Πρόκειται, σίγουρα, για μια ουσιαστική διαφωνία με κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΝ, όπως αυτές καταγράφηκε και στις αποφάσεις των τελευταίων συνεδρίων. Ο σ. Χατζησωκράτης θεωρεί, μάλιστα, ότι «στο πεδίο αυτό θα ήταν απολύτως γόνιμη και η πλέον οξεία αντιπαράθεση». Θα φανταζόμουν ως συνέχεια της τοποθέτησης αυτής το αίτημα για έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ - αίτημα που, όμως, δεν κατέθεσε η Ανανεωτική Πτέρυγα. Με πρόταση, αντίθετα, του προέδρου, η ΚΠΕ αποφάσισε τη σύγκλιση του Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Όσοι συμμερίζονται τις απόψεις του σ. Χατζησωκράτη θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν εκεί τις θέσεις τους, διακόπτοντας την ιδιότυπη «λευκή απεργία» τους. Και αν το πράξουν, οφείλουν να σεβαστούν τις όποιες σχετικές αποφάσεις. Ιδού η Ρόδος, σύντροφοι...


 


* Ο Χάρης Σαββίδης είναι μέλος Π.Κ. Δημοσιογράφων

 
eXTReMe Tracker