Αναγκαία η εποικοδομητική σύνθεση

Του Κ. ΚΟΥΝΑΔΗ


Ο προβληματισμός των μελών και των φίλων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εκδηλώνεται πολύτροπα και σε πρωτόγνωρη έκταση και βάθος, διαποτισμένος με αγωνία και οργή για την απροσδόκητη έκβαση των ευρωεκλογών, που εκπέμπουν μήνυμα προειδοποιητικό, για δυσοίωνες εξελίξεις, αποτρεπτικές της ανέλιξης του ΣΥΝ και μάλιστα στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών.


Είναι κοινό μυστικό ότι ο καινοτόμος δημοκρατικός θεσμός των τάσεων έχει από καιρό ξεφύγει από τις αρχικές στοχεύσεις του. Ο πολίτης εύλογα διερωτάται αν πρακτικά διαφέρει από τους λοιπούς πολιτικούς φορείς της κατεστημένης εξουσίας.


Οι τάσεις λειτουργούν ανταγωνιστικά ανάμεσα στο ηγετικό κυρίως, στελεχικό δυναμικό, μακριά από τη βάση, που παθητικοποιείται, αφού έχουν αυτοπροσδιοριστεί σε ανανεωτικές και ριζοσπαστικές και με κάθετη διάρθρωση δραστηριοποιούνται αντιθετικά η μία στην άλλη, σπαταλώντας τη δυναμικότητά τους σε άγονες θεωρητικές εκτιμήσεις, αφού συχνά οι διαφορές είναι ανύπαρκτες.


Προσέτι, ο αυτοπροσδιορισμός των τάσεων σε ανανεωτική και ριζοσπαστική, διαχωρίζει τον ενιαίο, ενωτικό χαρακτήρα που έχουν, "εξυπηρετώντας" τη συγκρότηση δύο, τεχνητών ουσιαστικά, πόλων, αντιθετικά στεγανών, που διασπούν τη συνοχή του κόμματος, με τα αρνητικά τους παρεπόμενα: Συνεχής σύγκρουση "ανανεωτικών και ριζοσπαστών", σε μια διαλυτική γραφειοκρατία, διαγκωνισμοί για τις "καρέκλες", προσωπική προβολή σχεδόν πάντα των ίδιων στελεχών, που ξεχνούν πως η περιοδική εναλλαγή τους σε υπεύθυνα πόστα συνιστά αναζωογόνηση της δυναμικής απόδοσης των οργανώσεων του ΣΥΝ. Ανελαστικές αντικρουόμενες απόψεις, που φανερώνουν ανυπαρξία ενιαίας και σταθερής πολιτικής, που εκτοξεύονται ανεύθυνα από διάφορα στελέχη των τάσεων -συχνά τα ίδια- με εριστική πρόθεση, από τα παράθυρα των καναλιών της TV και δημοσιεύονται σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας.


Είναι το λιγότερο αφελές να πιστεύει κανείς ότι η τάση που ακολουθεί στον ΣΥΝ κατέχει το μονοπώλιο της απόλυτης αλήθειας.


Η εικόνα μας προς τα έξω είναι απαράδεκτη κι ας μην ξεχνάμε πως εμείς οι ίδιοι τροφοδοτούμε τα αρνητικά και σκωπτικά σχόλια εις βάρος του ΣΥΝ, με τη συγκεχυμένη φυσιογνωμία του που δημιουργήσαμε και ανεχτήκαμε.


Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.


Ας ξεχάσουμε, έστω και προσωρινά, τις "τάσεις" κι ας συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε σε θαρραλέες αποφάσεις, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, ξεκαθαρίζοντας το ενιαίο-ενωτικό πολιτικό μας στίγμα. Το στελεχικό δυναμικό της ηγεσίας στο σύνολό του να επωμισθεί τις ευθύνες και να προχωρήσει σε μια ολιγομελή, αντιπροσωπευτική, των κυρίαρχων απόψεων, ομάδα εργασίας, στην επεξεργασία της ενωτικής κοινής φυσιογνωμίας του ΣΥΝ, με πνεύμα συνεργασίας, χρησιμοποιώντας δημιουργικά και συνθετικά το πλούσιο υλικό που διαθέτουμε από συνέδρια, συνελεύσεις, αναλύσεις, καθώς και την εμπειρία ενός στελεχικού δυναμικού αξιόλογου ποιοτικά και ποσοτικά, αφουγκραζόμενοι την ομόθυμη επιθυμία της βάσης μας, ώστε σε τακτό χρόνο, έγκαιρα, να καταλήξουμε σε μια σαφή εποικοδομητική συνθετική διατύπωση, που με πνεύμα ενότητας θα υλοποιήσουμε, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη ενός προοδευτικού κοινού που ελπίζει σε μας. Ας ενθαρρύνουμε τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί να ξετυλίξουμε τη δημιουργική δράση μας, προωθώντας τη χωρίς καθυστερήσεις. Οι καιροί "ου μενετοί".


* Ο Κ. Κουνάδης είναι ζωγράφος, τ. Γραμματέας ΕΠΟΝ Ν. Σμύρνης (1943). Από το 1942 ώς σήμερα: 67 χρόνια ενεργό μέλος ΕΑΜ Νέων - ΕΠΟΝ - ΕΔΑ - ΠΑΜ. Μεταπολίτευση: ΚΚΕ Εσωτερικού - ΕΑΡ - Συνασπισμός (Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού)

 
eXTReMe Tracker