Ταξιδεύουμε αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ είναι το καράβι μας

"Όστις βούλεται οπίσω μου ελθείν".  Η Σταύρωση νοηματοδοτεί σωστά τη ρήση. Όχι όποιος θέλει, όποιος δεν θέλει ας μην... Όλοι να ΘΕΛΟΥΝ να ακολουθήσουν. Η καρδιά της δημοκρατίας. Μιλώ την αλήθεια, ζω την αλήθεια, σταυρώνομαι για την αλήθεια. Η θυσία μου, το προσωπικό μου παράδειγμα, σας πείθει. Ό,τι λέω και ό,τι κάνω είναι ΕΝΑ. Δεν γοητεύω με το επικοινωνιακό μου ψέμα, για να κλέψω την συγκατάθεσή σας και μετά να σας απογοητεύσω. Ο ψεύτης και ο κλέφτης, τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Δεν είμαι γητευτής αλλά χαρίεις. Έχω την χάρη να σας χαρίσω την αλήθεια που είναι ζωή. Σας χαρίζω τη ζωή μου. Δημοκρατικά και ειρηνικά πορευόμαστε προς τη μεγάλη αλλαγή.


Ο Κάρολος Κουν, όταν τον ρωτούσαν αν του άρεσε το έργο και η παράσταση που είδε, έλεγε: "Μου άρεσαν γιατί ήταν αληθινά και ζωντανά, αφού στις φλέβες τους κυλούσε το αίμα της αλήθειας των δημιουργών και επομένως και του κοινού". Η πολιτική υπέρ των πολλών είναι καλλιτεχνία με ανώτερη αισθητική ποιότητα. Η πολιτική των μεγάλων συμφερόντων είναι ψευτοεπικοινωνία με κιτς κόλπα, κατώτερης αισθητικής ποιότητας.


Με στήριγμά τους τα αργυρώνητα ΜΜΕ και το μεγάλο σατανά, την τηλεόραση των μεγάλων συμφερόντων τους, γοητεύουν τους ανυποψίαστους με το ψέμα τους, που μετά απογοητεύονται. Ο φαύλος κύκλος του δικομματισμού που πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει με την αλήθεια του μεγάλου δράματος της αλλαγής, που μέσα από αυτό αναπαριστά την αλήθεια της ζωής και την υπερασπίζεται με θυσιαστική αγωνιστικότητα.


Μέγα δράμα η ζωή και ο ΣΥΡΙΖΑ θίασος ποιότητας. Το αναπαριστά και τον εξελίσσει ζωντανεύοντάς το με το αίμα της ηγεσίας των μελών και του λαού. Κοινωνία της αλήθειας που πείθει.


Εν το παν, έλεγε ο Ηράκλειτος. Επιστήμη, φιλοσοφία, καλλιτεχνία, θρησκεία, πολιτική, θίασος -- κόμμα, λαός ίσον ΕΝΑ και το καθένα τα περιέχει όλα σε διαφορετική αναλογία. Σαν "χριστιανοί", έχουμε τη χάρη και χαρίζουμε την αλήθεια και τη ζωή και φέρνουμε την αλλαγή. "Χριστιανοί" που ο δικός μας παράδεισος δεν είναι στην άλλη ζωή, αλλά είναι σοσιαλισμός που αρχίζει να ζωντανεύει εδώ και τώρα, πάνω δε σε τούτη τη γη, με το αίμα της αλήθειας μας, της ζωής μας.


Από την κόλαση των κολασμένων, περνάμε με ειρήνη, δημοκρατία και θυσιαστικό πνεύμα στη συλλογική δημιουργία του λαού, στη δημιουργία των επιστημόνων, των φιλοσόφων, των καλλιτεχνών, όντας πια όλοι επιστήμονες, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες. Αυτό είναι το όνειρο. Όνειρο που αργεί πολύ; Ουτοπία που δεν θά 'ρθει ποτέ; Ταξίδι προς την Ιθάκη που δεν θα φανεί; Θα 'χουμε όμως το ωραίο ταξίδι και στη διάρκειά του, όλοι μαζί, με αλληλεγγύη και αδερφοσύνη, με πρόγραμμα πλήρες και αποτελεσματικό για μπούσουλα, θα έχουμε βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητα, όλων μας. Αυτό είναι το ταξίδι μας και ο ΣΥΡΙΖΑ, το καράβι μας. Σ' αυτό το ταξίδι και σ' αυτό το καράβι, τους καλούμε όλους.


Το ΚΚΕ που δεν ανήκει στην τωρινή ηγεσία αλλά ανήκει στο λαό και στους μάρτυρές του. Το ΚΚΕ που κάποτε ήταν ΕΑΜ, Εθνική Αντίσταση, Κυβέρνηση του Βουνού (η καλύτερη Κυβέρνηση της Ελλάδος, έλεγε ο Βρετανός ΚΡΙΣ ΧΑΟΥΖ, τότε), ΕΔΑ. Το ΠΑΣΟΚ που κάποτε ήταν μεγάλο λαϊκό κίνημα και τώρα κατάντησε γραφειοκρατικός κυβερνητισμός, για λάφυρα. Τους Οικολόγους, που οι ηγέτες τους ξεχνάνε πως οικολογία δεν είναι μόνο το κυνήγι του θησαυρού, αλλά αριστερό κίνημα. Τους εξωκοινοβουλευτικούς αριστερούς που είναι ώρα πια να στέρξουν πως η ισχύς είναι εν τη ενώσει. Η οικονομική κρίση και ο φόβος που καλλιεργεί το κεφάλαιο, σπρώχνουν τα πράγματα δεξιά. Επειδή η αριστερά είναι κατακερματισμένη και αδύναμη. Αν ήταν ενωμένη και δυνατή, θα πηγαίναμε δεξιά; Τους καλούμε όλους με πέντε-έξι αδιαπραγμάτευτα σημεία του προγράμματός μας και την ίδια στιγμή δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε τους ηγέτες που εμποδίζουν την ενότητα.


Όταν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Αλαβάνος πρότεινε τα έξι σημεία στο ΠΑΣΟΚ, έγινε κάποια ταραχή και όλοι οι φωστήρες του κυβερνητισμού αφρίσανε, όπως αφρίζουν οι δαιμονισμένοι  όταν τους πάνε μπροστά στην εικόνα του άγιου. Αφρίσανε τα δαιμόνια του μεγάλου κεφαλαίου που έχουν στο κεφάλι τους. Ήταν λοιπόν σωστή η κίνηση και είναι σωστή η πολιτική που προτείνει σε όλους συνεργασία για την ενότητα της αριστεράς.


Η αριστερά δεν αγωνίζεται για την κυβέρνηση, αγωνίζεται για να φέρει το λαό στην κυβέρνηση. Δεν ζητάει οφίτσια, γυρεύει να σώσει τον κόσμο με την αλλαγή.


Μη φοβάστε κάποιοι σύντροφοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα. Ας γίνει πρώτα κόμμα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και βλέπουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΣΥΡΙΖΑ και θα γίνει ακόμα πιο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το κάτι άλλο που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Για να μην είμαστε όλοι ίδιοι. Είναι δημιουργική σύνδεση, ανοιχτών Μη Κομματικών Οργανώσεων. Είναι άμεση δράση, πολιτική και επεμβαίνει άμεσα πρακτικά και αποτελεσματικά, όπου αδικία, όπου απόγνωση, όπου μικροσυνταξιούχοι, μικρομισθωτοί, όπου ανέστιοι και άστεγοι, όπου ξένοι κατατρεγμένοι, από την ξενοφοβία. Αυτές οι Ανοιχτές Μη Κομματικές Οργανώσεις είναι σε άμεση ζωντανή επαφή με τις κομματικές οργανώσεις των συνιστωσών και στηρίζονται σ' αυτές τις οργανώσεις, ως ανεξάρτητες.


Χρειάζεται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στοιχειώδη συντονιστικά όργανα και μέλη με κόκκινη κάρτα.


Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει μια μεγάλη ανοιχτή καλλιτεχνική εταιρεία, όπου εκεί θα μπαινοβγαίνουν εθελοντικά ανάλογα με το πότε και πόσο χρόνο θα διαθέτουν καλλιτέχνες και συγκροτήματα όλων των ειδών και μέσω αυτής θα επεμβαίνει πολιτισμικά σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης και της επαρχίας. Όπου η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία θα σπέρνει τον αυταρχισμό κατά των αδυνάτων, τη βία κατά των ξένων και την ασχήμια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει εκεί για να δίνει πολιτισμό, ειρήνη, συναδέλφωση και ομορφιά.


Έχουμε διαφορές. Υποστηρίζουμε την άποψή μας αλλά ακούμε και τους άλλους και συνυπάρχουμε. Επικοινωνούμε τη δική μας αλήθεια με τις αλήθειες των άλλων. Με συντροφική καλή καρδιά και δυναμική νηφαλιότητα. Μπορούμε όλοι μαζί. Χωράμε όλοι. Μπορούμε να συναντηθούμε όλοι. Πώς έλεγε το τραγουδάκι:


Δεν μπορεί, δεν μπορεί


κάπου θα συναντηθούμε.


Τι διάβολο, σύντροφοι; Ακόμα και οι παράλληλες ευθείες συναντώνται κάποτε. Έστω και στο άπειρο. Αν σκεφτούμε όμως πως το άπειρο είναι μηδέν;


Ο Κουβέλης, ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας να ομονοήσουν. Οι δύο πρώτοι, ως πιο έμπειροι, να βοηθήσουν τον τρίτο που είναι λίγο άπειρος. Όλοι να παραδειγματιστούμε, από το ήθος του Παπαγιαννάκη που δυστυχώς έφυγε νωρίς και το ήθος των Γλέζου και Μπανιά και τη σεμνότητα του Σάντα, που ευτυχώς είναι ανάμεσά μας.


Καλό βόλι!


ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΡΗΣ


Ηθοποιός

 
eXTReMe Tracker