Μορατόριουμ ή ριζικές αλλαγές σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ;

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΦΙΛΗ


Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κακό.


Ήταν η μοναδική φορά που πήραμε μικρότερο ποσοστό από προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και θεαματικά χαμηλότερο από τους, ανεπίτρεπτα υψηλούς, στόχους.


Τα αίτια συζητιούνται στις οργανώσεις, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Εδώ θα ασχοληθούμε με τη ζημία που προκλήθηκε από δημόσιες πράξεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΝ και τη δυσλειτουργία του κόμματος.


Μας έπληξε ιδιαίτερα η σφοδρή επίθεση των ΜΜΕ και η συγχορδία με τα «εξ οικείων βέλη» δυσφήμισης του ψηφοδελτίου μας ως αριστερίστικου, αντιευρωπαϊκού και αναξιοκρατικού. Η δημόσια διαμάχη για Χουντή - Παπαδημούλη ερμηνεύτηκε από την κοινωνία ως καρεκλομαχία. Προκάλεσε δυσμενέστατες εντυπώσεις και καταλυτικό επηρεασμό. Ομοίως η εξαφάνιση του σ. Αλαβάνου την προεκλογική περίοδο και η εμφάνισή του στο ντιμπέιτ τροφοδότησε τα περί διαμάχης για την ηγεσία. Το «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», που με αγώνες και κόπο χτίσαμε, ακυρώθηκε από εμάς... τους ίδιους!


Η καταστροφική αντιμετώπισή του


Δεν συγκλήθηκαν κατεπειγόντως οι οργανώσεις για να καταγράψουν αδυναμίες και ερωτηματικά, όπως τα εισέπραξαν αυτοί που αγωνίστηκαν, σε όλη την Ελλάδα, για την προώθηση του ψηφοδελτίου.


Ξιφούλκησε η ηγεσία της μειοψηφίας του κόμματος. Έθεσε δημόσια θέμα «μεγάλης στροφής στην πολιτική μας». Αντί να ζητήσει εσωκομματικά σύγκληση του αρμόδιου οργάνου. Δηλαδή συνέδριο. Επέλεξε αυτονόμηση έναντι της συλλογικότητας με συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες. Με δημόσια τασική ανακοίνωση. Ακόμη και με δημόσια συγκέντρωση!


Κατάφερε να ξαναδώσει στην κοινωνία, για τον ΣΥΝ, την εικόνα κόμματος... Βαβέλ.


Ξιφούλκησε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ σ. Αλαβάνος. Λησμόνησε ότι δεν έθεσε υποψηφιότητα στο συνέδριο, για λόγους υγείας. Και ότι ανέβασε το πολιτικό ήθος του χώρου μας με τη συμβολή του στη δημοκρατική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Αιφνιδίασε με την περιφορά της παραίτησής του από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και ακόμη περισσότερο με την ανάκλησή της. Λύπησε με την αποδοχή της αχαρακτήριστης εκδήλωση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φάνηκε να απολαμβάνει το σφίξιμο των χεριών και το «μη μας φεύγεις αρχηγέ»! Στεναχώρησε τα μέλη του ΣΥΝ, με τη μεθοδευμένη, κατά δόσεις, δημόσια προσπάθεια αποδόμησης της ηγετικής προσωπικότητας του εκλεγμένου με το σαρωτικό 72% προέδρου σ. Τσίπρα. Τρόμαξε με τις προκλητικές δηλώσεις για τις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ και τη μετεξέλιξή τους, που πυροδότησαν εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα. Εκτέθηκε για προσπάθεια σφετερισμού της θέσης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που με βάση τη συμφωνία, αλλά και ιστορικά ανήκει στον εκάστοτε πρόεδρο του ΣΥΝ.


Η δυσλειτουργία ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ


Οι ευθύνες της ηγεσίας της πλειοψηφίας του ΣΥΝ είναι καταλυτικές.


- Συνέχισε τον νοσηρό συγκεντρωτισμό της Π.Γ. Υποβάθμισε την ΚΠΕ σε τυπικό διεκπεραιωτή τετελεσμένων. Εξαφάνισε τη συμμετοχική πολιτική λειτουργία του κόμματος, με την αδρανοποίηση των οργανώσεων που φυλλορροούν ελλείψει πολιτικού ρόλου.


- Εγκατέλειψε την απόφαση του συνεδρίου για «εναλλακτική πρόταση εξουσίας με ορίζοντα τον σοσιαλισμό». Άφησε χωρίς επεξεργασίες και εμβάθυνση το πρόταγμα μας για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, με απότοκη την αποϊδεολογικοποίηση του κόμματος. Δεν πρόβαλλε την ανάγκη μετασχηματισμού της κοινωνίας και τη διεκδίκηση δομικών αλλαγών, ώστε να εμπνεύσει και να στρατολογήσει τους νέους και όσους ασφυκτιούν και δεν ανέχονται το σημερινό σύστημα. Δεν εκπόνησε σχέδιο οργανωμένης και συνεχούς επικοινωνίας με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τους άνεργους.


- Δεν έχει πολιτική αξιολόγησης, ανάδειξης και αξιοποίησης στελεχών. Διέπραξε τη λαθροχειρία της μη αναδρομικότητας του περιορισμού των θητειών. Έτσι παραμένουν τα ισόβια μέλη της Π.Γ. και οι μόνιμοι βουλευτές. Ένας απ' τους οποίους θεωρεί... δίωξη τυχόν μη εκλογή του για έβδομη (7)! φορά, μολονότι επιφανής... ανανεωτικός!!


- Ανέχτηκε δημόσιες δηλώσεις βουλευτών, μελών του ΣΥΝ, για «επανεξέταση της θέσης του ΣΥΝ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ», αδιαφορώντας για τον σοβαρό κλονισμό της εμπιστοσύνης των άδολων αγωνιστών της αριστεράς που ταύτιζαν τον ΣΥΝ, προ ΣΥΡΙΖΑ, με φυτώριο στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τον θεωρούσαν προσβεβλημένο από τη νόσο του Δαμανακισμού και τη μονομανία της Κεντροαριστεράς.


- Δεν εκτέλεσε απόφαση της ΚΠΕ του Δ' ΚΑΙ Ε' Συνεδρίου για σύνταξη και εφαρμογή Κανονισμού Δεοντολογίας.


- Δεν μερίμνησε για την εφαρμογή των αποφάσεων της πρώτης πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοκρατική λειτουργία του.


Προοπτική


Ή ένας νέος συμβιβασμός, μορατόριουμ τον είπαν στην ΚΠΕ, με γενικό κουκούλωμα. Για να ξαναμπούμε στη Βουλή όλοι μαζί, αλλά οι βουλευτές μας να ψηφίζουν διαφορετικά, όπως στη συνθήκη της Λισσαβώνας!


Ή με ριζικές αλλαγές σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, θα αναδείξουμε το ΣΥΡΙΖΑ σε εστία έλξης και άλλων συνιστωσών υποδοχής από 1) τους απολίτικους - κυβερνολάγνους Οικολόγους Πράσινους, 2) το αμερικανοεξαρτώμενο, βαθύτατα διαπλεκόμενο και απολύτως δεξιάς οικονομικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου - Σημίτη, 3) τη δογματική και την... αιρετική αριστερά.


- Αυτή είναι η ελπίδα για τον δρόμο της μεγάλης αριστεράς.

 
eXTReMe Tracker