Κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από 40 πανεπιστημιακούς

Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, και που στηρίξαμε και στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στην κρίση που περνάει ο χώρος, θέλουμε να καταθέσουμε τα εξής:


1) Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς, που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες διασπάσεων ένωσε παλαιούς και νέους αριστερούς σε κοινά όνειρα, δράση και προοπτικές, είναι ένα ιστορικό στοίχημα που δεν επιτρέπεται να χαθεί. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει σε αντισυστημική διέξοδο από τη σημερινή κρίση, η μόνη που μπορεί να συνδυάσει κεντρική πολιτική παρέμβαση και κινηματικές πρακτικές.


2) Είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστούν τα θολά στοιχεία της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία οφείλεται κατά μεγάλο μέρος και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που ήταν κάτω από τις προσδοκίες μας. Χρειάζεται να πούμε, ρητά και εμπράκτως, κάποια όχι, όπως, ενδεικτικά:


- Όχι στον κυβερνητισμό - ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο αξιόπιστη (ενδεχομένως η μόνη) ουσιαστική αντιπολίτευση.


- Όχι στον νεοφιλελευθερισμό - και ειδικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκαθάρισμα των απόψεων περί συμφώνου σταθερότητας, Μπαρόζο, οδηγίας Μπολκεστάιν, ευρωσυντάγματος, ευρωστρατού, κ.λπ.


- Όχι στις προσωπικές πολιτικές, τους παραγοντισμούς και τις καρεκλομαχίες.


- Όχι στην αναζήτηση συμμαχιών χωρίς συγκεκριμένους στόχους, αλλά πρώτα διατύπωση στόχων και μετά αναζήτηση συμπόρευσης και με άλλες δυνάμεις για την επίτευξή τους.


Θεωρούμε πως κάθε επίκληση ενότητας γύρω από οποιαδήποτε σημαία χωρίς διευκρίνιση πολιτικών στόχων, επιτείνει τη σύγχυση και σπείρει απογοήτευση και αδράνεια.


3) Επείγει η δραστηριοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε κατάλληλες οργανωτικές δομές, όπου οι διάφορες συνιστώσες ή τάσεις θα διατηρούν την αυτονομία τους (όχι κόμμα), αλλά όπου τα μέλη θα είναι μεταξύ τους ισότιμα (όχι άλλοι με ενεργή παρουσία και άλλοι ονόματα σε λίστες), και με δημοκρατική λειτουργία (ανάδειξη και ευθύνη οργάνων, διατύπωση πολιτικών προτάσεων, κ.λπ.).


4) Παράλληλα με την οργανωτική αναδιάρθρωση, πρέπει το ταχύτερο δυνατόν (με το τέλος του καλοκαιριού) ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να στραφεί προς την κοινωνία, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τρέχουν και δεν μας περιμένουν, και για να κατεβάσει στον κόσμο τις διεξόδους που προτείνει στο πρόγραμμά του (και των συνιστωσών του), επιζητώντας εξειδίκευση, κριτική και εμπλουτισμό, και αναζητώντας τις κατάλληλες κινηματικές πρακτικές (δηλαδή τις πρακτικές που φέρνουν κόσμο στο κίνημα) και τις κατάλληλες κεντρικές κινήσεις, ώστε να αλλάξει το κλίμα και την ατζέντα.


Είναι καθήκον της σημερινής ηγεσίας, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των συνιστωσών, να οργανώσουν αυτή την εξόρμηση, παράλληλα με την οργανωτική δουλειά, και καθήκον όλων να τους ωθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.


5) Από μεριάς μας, αφενός θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον χώρο του Πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης γενικότερα, με προσήλωση στην αρχή της αυτονομίας των μαζικών χώρων, και παράλληλα θα ενταχθούμε στις οργανωτικές δομές που διαμορφώνονται, ώστε να αντιπροσωπευθούμε στις συνδιασκέψεις που θα γίνουν. Και ελπίζουμε πως δεν θα είμαστε οι μόνοι από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προχωρήσουμε σε τέτοιες κινήσεις.


 


Πρώτες υπογραφές


Βένιος Αγγελόπουλος, Φιλάρετος Αλικαρίδης, Αλέκος Αρβανιτάκης, Μύρων Αχείμαστος, Σίσσυ Βελισσαρίου, Ερρίκος Βεντούρας, Κώστας Βεργόπουλος, Νίκος Γιαννακάκης, Χρήστος Γραμπόβας, Λέλα Γώγου, Απόστολος Δεδουσόπουλος, Δημήτρης Διαλέτης, Φιλαρέτη Ζαφειροπούλου, Γιάννης Ζαρκάδης,Μαρία Καραμεσίνη, Στάθης Κουβελάκης, Νίκη Κουλουμπή, Γιάννης Κρεστενίτης, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Γιάννης Μηλιός, Σταύρος Μουδόπουλος, Κώστας Μπασιούκας, Εύη Ολυμπίτου, Τζίνα Πολίτη, Ελένη Πορτάλιου, Γιάννης Πρωτονοτάριος, Άλκης Ρήγος, Ίων Σαγιάς, Δημήτρης Σεβαστάκης, Δημήτρης Σερεμέτης, Γεράσιμος Σπαθής, Γιάννης Σπηλιώτης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Άννα Σπύρτου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Τσινιάς, Μπέσση Φιλιππακοπούλου, Γιώργος Φουρτούνης, Θεανώ Φωτίου.

 
eXTReMe Tracker