Η κρίση στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και η διέξοδος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Η ομιλία του σ. Κουβέλη στην εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας στην Αθήνα, την Τρίτη 23/6, ήταν σημαντική.


Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα δύο σημεία της ομιλίας του που χειροκροτήθηκαν έντονα.


To πρώτο είναι η τοποθέτηση του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν οι αρχές, οι ιδέες και η στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, ιδέες οι οποίες παλεύτηκαν αυτόνομα σε πολύ πιο δύσκολους, από ιδεολογική και πολιτική άποψη, χρόνους, σε σχέση με το σήμερα. Στους χρόνους αυτούς, τα στελέχη του ΚΚΕ, αποκαλούσαμε τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ εσ., ακόμα και διακεκριμένους διανοούμενους που υποστήριζαν τις απόψεις του, με τρόπο απαξιωτικό, υποτιμητικό και αρκετά ειρωνικό, αναθεωρητές και το ΚΚΕ εσ. αναθεωρητική ομάδα ή "ΑΟ". Το δόγμα που υπηρετούσαμε τότε έπρεπε να οχυρωθεί μ΄αυτό τον τρόπο και δεν μας επέτρεπε να δούμε το πόσο σημαντικό είναι για έναν αριστερό και γενικότερα για έναν άνθρωπο, να έχει τη δύναμη και την ικανότητα να αναθεωρεί τις απόψεις του όταν αυτές ανατρέπονται από την πραγματικότητα.


Αμετακίνητοι σε απόψεις μένουν οι γραφειοκράτες, οι δογματιστές και οι εξουσιαστές, για τη διατήρηση της εξουσίας τους.


Με την επίδραση των ιδεών της περεστρόικα και των εξελίξεων στις ανατολικές χώρες, αναπτύχθηκε στο ΚΚΕ, πριν και κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου του, ένα κατ΄αρχήν αυθόρμητο ρεύμα για δημοκρατικές αλλαγές, που καθοδηγήθηκε στη συνέχεια ως "φράξια", από την ομάδα των στελεχών που ήταν χρεωμένα στον ενιαίο τότε Συνασπισμό, στα γραφεία του στη Θεμιστοκλέους. Το αποτέλεσμα του 13ου συνεδρίου ήταν να κερδίσουν την εξουσία (που από ότι έδειξαν τα μετέπειτα γεγονότα μάλλον δεν ήταν διατεθειμένοι να την αφήσουν ποτέ) τα "εξαπτέρυγα" του Χ. Φλωράκη και της Α. Παπαρήγα. Κάποτε πρέπει να γραφούν πιο αναλυτικά οι εμπειρίες και οι εκτιμήσεις γι΄αυτή την περίοδο.


Οι ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς, που είχαν αναπτυχθεί, από τη 10ετία του '60, στη βάση της κριτικής προς τα καθεστώτα του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και του σταλινισμού, δικαιώθηκαν με τις καταρρεύσεις αυτών των καθεστώτων. Δεν ξέρω πόσα από τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, που διαγράφηκαν επειδή παρέμειναν στον ΣΥΝ, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του ΚΚΕ να αποχωρήσει, είχαν τότε συνειδητοποιήσει το γεγονός αυτό.


Το άλλο σημαντικό σημείο της ομιλίας του σ. Κουβέλη ήταν η κατηγορηματική του δέσμευση ότι οι δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς δεν πρόκειται να ακολουθήσουν σε πρακτικές και στρατηγικές που θα οδηγήσουν, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μία ή άλλη μορφή, σε άλλο κόμμα, σε πρότυπα που αυθεντικά εκφράζει το ΚΚΕ.


Η ομιλία του σ. Φώτη αποτελεί πολύ σημαντική παρέμβαση στις σημερινές συνθήκες της κρίσης στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να συνεχιστεί άμεσα, με πρωτοβουλία στελεχών του ανανεωτικού χώρου, μέσα και έξω από τον Συνασπισμό, η συλλογική συζήτηση, με δημοκρατικές διαδικασίες συνεδριακού χαρακτήρα, για τη διαμόρφωση της προγραμματικής πλατφόρμας του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, αξιοποιώντας όλες τις μέχρι σήμερα επεξεργασίες. Θεωρώ τη διαδικασία αυτή απαραίτητη, για την αντιμετώπιση, με ουσιαστικό τρόπο, οποιασδήποτε εξέλιξης στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το διαρκές συνέδριο του Σεπτέμβρη του ΣΥΝ.


Η τακτική και οι πολιτικές παρεμβάσεις του ανανεωτικού χώρου πρέπει να είναι σε συνέπεια με τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό και όχι να περιορίζονται σε τροπολογίες αμφίσημου και τακτικίστικου χαρακτήρα ή σε χρήση της ψήφου του λευκού.


e- mail synthms@gmail.com


 


 


 


 


 

 
eXTReMe Tracker