Το νέο στο σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Νιώθω, σύντροφοι, ότι ο ορίζοντας σκοτείνιασε κιόλας από τη νέα θηριωδία της παγκοσμιοποίησης. Οφείλουμε όλοι οι αριστεροί να βρούμε μια θετική πίστη, και το νέο της εποχής μας στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε πολλούς ότι είναι η μόνη αποτελεσματική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στην Ελλάδα και να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό, όπως στην Ευρώπη η ελπίδα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.


Σύντροφοι, πιστεύω ότι κάνουμε λάθος ερωτήσεις και δίνουμε ακόμα πιο λανθασμένες απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα κατάσταση και για να τον προωθήσουμε στην κοινωνία απαιτείται να συνηθίσουμε, όσο γίνεται, να σκεφτόμαστε με νέο τρόπο, αφού έχουμε μια νέα κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσαρεστεί τα αστικά κόμματα και την αστική κοινωνία γιατί παρουσιάζει την ανήθικη εικόνα τους, δυσαρεστεί και την (αριστερά) του ΚΚΕ γιατί του επιτέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αρνητική του στάση και στην έλλειψη αναφοράς στα προβλήματα της εποχής. Έχω αντιληφθεί, όπως και άλλοι σύντροφοι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν των κοινωνικών αγώνων. Τώρα οι συμμετέχοντες, άτομα και συλλογικότητες, στους αγώνες πρέπει να βρούμε την πολιτική του ταυτότητα.


Σαν άτομο που έχω γοητευτεί τόσο από τη μαρξιστική φιλοσοφία ώστε να την παρακολουθώ με επιμέλεια, εκείνο που με γοήτευσε πιο πολύ ήταν το πρόβλημα της υπαγωγής του ατόμου στη συλλογική θέληση. Βίωσα και έμαθα εδώ στην επαρχία πως μόνο μέσα σε μια ένωση ισχυρή συντρόφων μπορεί να σταθεί ελεύθερο το άτομο.


Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ατμόσφαιρα καθόλου ευχάριστη. Οι άνθρωποι, για να βγάλουν το ψωμί τους κάθε μέρα, πηγαίνουν στην αγορά του νεοφιλελευθερισμού, εκεί που πουλάνε και αγοράζουν τα ψέματα. Σαν άλλοι Γαλιλαίοι οι άνθρωποι, όπως και εκείνος, νιώθουν την έλλειψη συλλογικότητας, για να πουν και να πράξουν ό,τι πιστεύουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που πέτυχε είναι ότι έκανε έναν κόσμο να ΔΡΑΣΕΙ, τον έβγαλε από την αποξένωση και την αποστασιοποίηση. Αποξένωση - αποστασιοποίηση είναι δύο ναρκωτικά που δίνει η αστική τάξη στην κοινωνία.


Τα αστικά κόμματα θέλουν τους πολίτες θεατές και αποξενωμένους από τη δράση, με πρωταγωνιστές τους αρχηγούς και τα κομματικά στελέχη τους. Αντίθετα, η αριστερά πρέπει να ελευθερώσει την κριτική σκέψη του πολίτη και να δείχνει τον δρόμο για δράση. Μια αριστερή συλλογικότητα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απορρίψει την παλιά αντίληψη της πολιτικής και οι αριστεροί να νιώσουμε την απόλαυση να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες αλήθειες του Μαρξισμού και να νιώσουμε τη χαρά του επιστήμονα που αποκαλύπτει κάποιο μυστήριο.


Η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν η νέα αριστερά τώρα που ο καπιταλισμός και η "ελεύθερη αγορά" έχουν θριαμβεύσει, θεωρώ ότι έχει χρέος να δώσει την έννοια του σοσιαλισμού όπως τον εννοούσαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς και όχι όπως μας τον παρουσίασαν διαστρεβλωμένο ψευτοσοσιαλιστές και αυταρχικά καθεστώτα του "υπαρκτού".


Οφείλει η αριστερά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει την κοινωνία να καταλάβει τι δεν πάει καλά και να την ωθήσει να αλλάξει.


Για να αλλάξεις την κοινωνία και να την επηρεάσεις με τις ιδέες σου, τις πρακτικές εφαρμογές και τη λειτουργία τους οφείλεις να τις εφαρμόσεις στον πολιτικό σου οργανισμό.


Ας αναρωτηθούμε, όμως, τι είδους κοινωνία θέλουμε και ας διαδηλώσουμε την πρόθεσή μας να εγκατασταθούμε σε έναν πολιτικό χώρο, όχι κόμμα, το κόμμα μας είναι ο Συνασπισμός (ΣΥΝ), το στενό, ας πούμε, η τάξη μας (εργαζομένων). Ο πολιτικός χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κοινωνία που λειτουργούν οι τάξεις και τα άτομα (μέλη) με ελευθερία στον συλλογισμό μέσα σε μια κατακτημένη Δημοκρατία.


Ο δημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ, η ένωση κομμάτων και ατόμων, είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων και θα καταργήσει σταδιακά τις προσωπικές και κομματικές αντιθέσεις, όπως σε μια κοινωνία σοσιαλιστική και δημοκρατική θα καταργηθούν οι κοινωνικές τάξεις.


Περιορίζομαι σε ένα πρώτο σκιαγράφημα της δημοκρατικής αριστεράς που όλοι νομίζω επιθυμούμε. Ας δώσουν και άλλοι σύντροφοι αξιόπιστες και πειστικές απαντήσεις.


Αλίμονο σ' εκείνη την αριστερά που έχει κακές σχέσεις με την ιστορία, τη θεωρία, τη δράση και τον επιστημονικό σοσιαλισμό, τον μαρξισμό.


"Με συνεχή αμφιβολία και συνεχή αναζήτηση και συζήτηση με ανθρώπους και προβλήματα" (Άγγελος Ελεφάντης).


 


ΝΙΚΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ


Μέλος ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

 
eXTReMe Tracker