Αντισυστημισμός: οδός προς τον εξωκοινοβουλευτισμό

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Η. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ


Κάθε πολιτικό κόμμα οφείλει να λαμβάνει υπόψη του στη διαμόρφωση της πολιτικής του τη χρονική συγκυρία, τις ανάγκες της χώρας και τη θέληση των πολιτών. Αν αυτό το καταφέρνει τότε αποδεικνύεται χρήσιμο για τον τόπο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση είναι αναντίστοιχο με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πολιτών.


Η χώρα μας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, έχει ανάγκη σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, από αλλαγή πορείας. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση βέβαια την επανενθρόνιση ενός αυτοδύναμου ΠΑΣΟΚ. Σημαίνει, αντίθετα, μια σειρά από βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές, τέτοιες που θα βάζουν τη χώρα στον δρόμο μια βιώσιμης κι αειφόρας ανάπτυξης και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάταξη της χώρας και των κατοίκων της.


Ξεκινώντας από τον αναγκαίο χωρισμό κράτους - Εκκλησίας ώστε να σταματήσουν τα απαράδεκτα φαινόμενα της ωμής επέμβασης του κλήρου στην πολιτική μας ζωή, με πρόσφατο αρνητικό παράδειγμα τη λογοκρισία κατ’ απαίτηση του κλήρου του φιλμ του Γαβρά, που προβαλλόταν κατά τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Χρειάζεται μια δικαιότερη φορολογική μεταρρύθμιση για να πάψουν να πληρώνουν μόνιμα τα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, με παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, που μαστίζει ιδιαίτερα τους νέους και που στον νομό μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος με την ταυτόχρονη επιδίωξη για παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο μιας αειφόρας ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες μιας τέτοιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής.


Η χώρα μας, λοιπόν έχει ανάγκη από βαθιές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, από έναν αριστερό μεταρρυθμισμό που θα δώσει πνοή και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή, άλλωστε, είναι και η επιθυμία των πολιτών. Βαθιές αλλαγές κι όχι ανατροπές. Η καθίζηση που υπέστησαν στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγαλύτερο βαθμό και το ΚΚΕ σε μικρότερο καταδεικνύουν την επιθυμία και την ανάγκη των πολιτών για βαθιές τομές μέσα στο σύστημα, για δικαιότερη διαχείρισή του κι όχι για την ανατροπή του. Ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, που σήμερα επιλέγει ξανά το ΠΑΣΟΚ, το πράττει με πλήρη συνείδηση πως δεν αποτελεί τη δύναμη εκείνη που θα προχωρήσει σε αυτές τις τομές, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι στενά συνδεδεμένο με μεγάλα συμφέροντα από τα οποία δεν επέδειξε καμία διάθεση να αποκοπεί. Αισθάνεται εγκλωβισμένο, εγκλωβισμό στον οποίο συνέβαλαν και τα κόμματα της αριστεράς με την αδιέξοδη πολιτική τους.


Θα περίμενε κανείς μετά το ηχηρό ράπισμα που δέχθηκε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να αντιληφθούν στην Κουμουνδούρου τη θέληση των πολιτών και τις ανάγκες της χώρας, να λάβουν το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι και να προβούν σε διορθωτικές παρεμβάσεις και αναθεώρηση βασικών πολιτικών επιλογών. Αντ’ αυτού, συνεχίζουν να επιμένουν στον αντισυστημισμό,που οδηγεί κατά την άποψή μου με μαθηματική ακρίβεια στον εξωκοινοβουλευτισμό. Αν ο ΣΥΝ επιθυμεί να παραμείνει χρήσιμο κόμμα για τον τόπο, αν δε θέλει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με υπαρξιακά προβλήματα, θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τον αντισυστημισμό και να τολμήσει να προτείνει στην ελληνική κοινωνία μια σειρά από βαθιές,προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές τομές κατονομάζοντας ταυτόχρονα και τους πολιτικούς και κοινωνικούς συμμάχους με τος οποίους θα επιδιώξει να συνεργαστεί για να τις υλοποιήσει.


Σπεύδοντας να προλάβω τους καλοθελητές, δεν πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή με το ΣΥΝ σε χαμηλή πτήση και το ΠΑΣΟΚ στο κυνήγι της αυτοδυναμίας, μπορεί να έχει μέλλον μια τέτοια συνεργασία. Ούτε μπορεί να αποβεί χρήσιμη μια συνεργασία στην οποία η αριστερά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα μερικές κυβερνητικές θέσεις. Αποδοτική και ωφέλιμη για τον τόπο συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει με έναν ισχυρό ΣΥΝ, απαγκιστρωμένο από αριστερίστικα ιδεολογικά βαρίδια και με ένα ΠΑΣΟΚ που θα έχει μετατοπιστεί αριστερότερα, κάνοντας την αυτοκριτική του και συνταξιοδοτώντας μια σειρά στελεχών, που συνέδεσαν τ’ όνομά τους με την ένοχη περίοδο Σημίτη.


 


* Ο Παναγιώτης Η. Χατζησάββας είναι μέλος Ν.Ε. ΣΥΝ Ημαθίας


www.agiasoslesvou.blogspot.com


panhatz2002@gmail.com

 
eXTReMe Tracker