Η μαφία του καπιταλισμού

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ


Από αυτήν την καινούργια στήλη της "Αυγής" θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες απόπειρες απόδρασης στο μέλλον, γιατί η σημερινή πραγματικότητα μάς έχει φυλακίσει σε ένα ασφυκτικό χώρο και αντί να ονειρευόμαστε το μέλλον, ξύνει ο ένας τις πληγές του άλλου ελλείψει κάποιας άλλης δημιουργικής ενασχόλησης. Το μπαούλο μου με τις βεβαιότητες και τις απαντήσεις του παρελθόντος χάθηκε σε κάποια μεταφορά, και έτσι, έχω περισσότερα ερωτήματα και σχεδόν καθόλου απαντήσεις. Αυτές ίσως προέλθουν από κάποιο δημιουργικό διάλογο, αν κάποτε αυτός ανοίξει και αν αποδειχτεί πως αυτές μου οι αγωνίες είναι αγωνίες και άλλων και έχουμε την ίδια ανάγνωση της πραγματικότητας.


Ζούμε σε έναν αιώνα που κυοφορεί την καταστροφή της ανθρωπότητας. Και ίσως αυτό να μην είναι και τόσο μακρινό, αν πάρουμε υπόψη μας τις προειδοποιήσεις των πλέον έγκυρων διεθνών οργανισμών που ασχολούνται είτε με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είτε με τα προβλήματα της πείνας ή με τα προβλήματα της υγείας. Είκοσι νομπελίστες παρομοίασαν την καταστροφή του περιβάλλοντος με πυρηνική καταστροφή. Ήδη υπάρχουν κάθε χρόνο τριακόσιες χιλιάδες νεκροί από την άνοδο της θερμοκρασίας, που έχει επιπτώσεις στις σοδειές και κάθε χρόνο μειώνονται με τάση να εξαφανιστούν. Παραδοσιακές καλλιέργειες αιώνων εξαφανίζονται και κανείς πια δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον καιρό. Οι εποχές δεν είναι πια διακριτές, η περίοδος του καύσωνα είναι παρατεταμένη και τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ακραία.


Η πείνα έχει ριζώσει γερά σε όλον τον πλανήτη, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες που τα προάστια των μεγάλων πρωτευουσών μετατρέπονται σε φαβέλες. Παλιές αρρώστιες εμφανίζονται σε χώρες που δεν υπήρχαν, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, και η φυματίωση καλπάζει. Οι ηγέτες αυτού του κόσμου αποδεικνύονται επικίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή, και οι δυνάμεις της αριστεράς, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές μοιάζουν αμήχανες και μουδιασμένες και υποχωρούν προς όφελος των ακροδεξιών κινημάτων. Οι πρόσφατες ευρωεκλογές το απέδειξαν. Υπάρχει σίγουρα το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ με τον πλούτο των ιδεών του που είναι η πιο σίγουρη αναφορά των αριστερών ιδεών του 21ου αιώνα. Είναι αυτές οι ιδέες που ενέπνευσαν τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ή καλύτερα της Αμερικής του Νότου για να τους συμπεριλαμβάνει όλους.


Η αιτία για όλα αυτά είναι μία. Ο επιθετικός καπιταλισμός του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, που λειτουργεί σαν μια αρπακτική επιθετική μαφία, που ενδιαφέρεται μόνο για το άπληστο κέρδος, έστω και αν αυτό σημαίνει την καταστροφή του πλανήτη. Για να χτιστεί λοιπόν η δικιά μας αριστερά και εννοώ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει μια βαθιά και αταλάντευτη αντικαπιταλιστική συνείδηση. Αν αυτό δεν γίνει η βαθιά πεποίθηση του καθενός, τότε γινόμαστε συνδιαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος και αριστερό του άλλοθι. Οπότε θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ζητάμε το αδύνατο, όπως έλγε και ένα παλιό ξεχασμένο σύνθημα του Μάη. Άρα, λοιπόν, πρώτο και άμεσο καθήκον μας είναι η άμεση ανατροπή του καπιταλισμού. Πώς θα γίνει αυτό, θα το κουβεντιάσουμε σε ένα από τα επόμενα σημειώματά μας.


* Ο Περικλής Κοροβέσης είναι συγγραφέας - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθηνών


perkor29@mail.com


 

 
eXTReMe Tracker