Η ευθύνη των πολιτικών επιλογών

Στο φύλλο της "Αυγής" στις 22.7 δημοσιεύθηκε δήλωση του Δ. Χατζησωκράτη, διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος του Συνασπισμού και της Ανανεωτικής Πτέρυγας.


Κατ' αρχήν έχω ένα ερώτημα διαβάζοντας αυτή τη δήλωση και ακούγοντας -στο διήμερο του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ- τις αποκαλύψεις όχι μόνο από μέρους στελεχών της ΚΟΕ αλλά και του σ. Μανώλη Γλέζου και της σ. Ελένης Μινακάκη, γραμματέα της Πολιτικής Κίνησης Συνασπισμού στον Χολαργό. Αλλά και η δική μου τοποθέτηση στον ΣΕΦ ήταν ανάλογη, στηριζόμενη σε αποκαλύψεις που έγιναν σε ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου μετά τις εκλογές.


Η σ. Ελένη Μινακάκη αποκάλυψης στο Πανελλαδικό Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Δ.Χ. κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης των ευρωεκλογών, προέτρεπε ψηφοφόρους του χώρου να υποστηρίξουν τους Οικολόγους, ώστε να εκλέξουν και δεύτερο ευρωβουλευτή, προκειμένου να μην εκλεγεί ευρωβουλευτής η σ. Σωτηρίου από τον χώρο της ΚΟΕ. Επίσης αποκάλυψε ότι έχει σταλεί ανάλογη επιστολή στην Π.Γ. του Συνασπισμού και στην Κ.Ε. του.


Δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ με τα εσωτερικά του Συνασπισμού, από τη στιγμή που οι πράξεις μελών και στελεχών του έχουν να κάνουν με τον Συνασπισμό. Αλλά η δράση του Δ.Σ. έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου αισθάνομαι μέλος.


Το ερώτημά μου διά μέσου της εφημερίδας σας απευθύνεται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί ο Δ.Χ. να παραμένει διευθυντής της Κ.Ο. του πολιτικού σχήματος, εκείνου το οποίο προσπάθησε με συγκεκριμένο τρόπο (σύμφωνα με τις επίσημες αποκαλύψεις) να βλάψει εκλογικά;


Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή, αισθάνομαι ότι ο Δ.Χ. με τη δήλωσή του αυτή, χλευάζει όλους εκείνους τους απλούς αγωνιστές -μεταξύ αυτών και εμένα- που δώσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας σε αυτή τη μάχη.


Διάβασα με προσοχή τη δήλωσή του, πέρα από τα αρνητικά συναισθήματα που μου προκάλεσε υπάρχουν τρία σημεία που δείχνουν τον πολιτικό του χαρακτήρα. α) Σχετικά με την αποκάλυψη της δράσης του "πώς ακριβώς το έχουν διαπιστώσει" β) "σε τι ακριβώς συνίσταται αυτό στην καθ' ημάς αριστερά", γ) "πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι τουλάχιστον στη δική μας αριστερά, υπάρχει δικαιικός πολιτισμός που δεν τον χαρίζουμε στην αστική τάξη". Οι υπογραμμίσεις δικές μου.


Ο Δ.Χ. αντί να απαντήσει στις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, να πάρει την ευθύνη των πολιτικών του επιλογών, όπως οφείλει σαν αριστερός χαρακτηρίζει τον εαυτό του ούτε λίγο ούτε πολύ πολιτικά διωκόμενα, σταλινικών μεθόδων. Φθάνει στο σημείο να δικαιολογεί τις πράξεις του, σαν πράξεις που ανήκουν στην πολιτική πρακτική και λογική της "δικής μας αριστεράς". Δηλαδή να έχει το δικαίωμα να διαφοροποιείται με αυτόν τον τρόπο, πολιτικά από τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Το δικαίωμα αυτό, συνεχίζει ο Δ.Χ. δεν το χαρίζει στην αστική τάξη. Άρα εκτός των άλλων και αντισυστημικός ο Δ.Χ.!


Ποιας αριστεράς όμως είναι αυτό το δικαίωμα; Γιατί αν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να πληροφορηθεί από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, της Κ.Ο. της οποίας είναι διευθυντής ότι απλά δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα δεν έχει σχέση με τη δική μας αριστερά. Διαφορετικά να μας ενημερώσει η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποιοι έχουν αυτό το δικαίωμα, ώστε να πάρουμε τις αποστάσεις μας από τον ΣΥΡΙΖΑ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗΣ


Αγωνιστής της αριστεράς


ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ

 
eXTReMe Tracker