Σκέψεις για διέξοδο από την κρίση

ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ


Για τον Συνασπισμό


Το κόμμα μας ως γνωστό λειτουργεί με τάσεις και ρεύματα και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Αυτό όμως που πρέπει επιτέλους να αλλάξει είναι η «συμπεριφορά» μας.


Οι τάσεις και τα ρεύματα μπορούν να συμβάλουν θετικά στην πορεία του ΣΥΝ αν από τη δική τους βέβαια σκοπιά προβάλλουν και προωθούν τις συλλογικές αποφάσεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό το δημοκρατικό κανόνα δεν τον σεβόμαστε όλοι. Αν θέλουμε και ελπίζω ότι έτσι είναι, το εγχείρημα της ενότητας και συνεργασίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας να το προχωρήσουμε όλοι μαζί και με επιτυχία τότε πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το κανόνα.


Θα πρέπει τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ να συνειδητοποιήσουν, ότι δεν προσφέρουν «χρήσιμο» έργο με συνεχείς δηλώσεις στα ΜΜΕ προκαλώντας εσωκομματικές τριβές κυρίως όμως δημιουργώντας πολύ άσχημη εικόνα στην κοινωνία και στους αριστερούς καθιστώντας τον ΣΥΝ μη ελκτική δύναμη. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά γίνονται γιατί προέχουν προσωπικές επιλογές και φιλοδοξίες στο όνομα μάλιστα της «προσφοράς στην παράταξη» με αποκορύφωμα την προσπάθεια ακύρωσης πολιτικών επιλογών η ακόμα χειρότερα ηγετικών προσώπων.


Αν θέλουμε να κατακτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των αριστερών και προοδευτικών πολιτών:


Ας σταματήσουν αυτές οι συμπεριφορές και ας σταθούμε όλοι και όλες στο πλευρό:


* Των ανέργων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων οι οποίοι ασφυκτιούν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και σταθερά ωθούνται στο περιθώριο εκτός κοινωνικού ιστού.


* Των νέων, που χάνουν καθημερινά την ελπίδα μιας ζωής με αξιοπρέπεια γεγονός που προϋποθέτει ότι η αναζήτηση μιας δουλειάς σχετικής με το αντικείμενο του καθένα δε θα είναι ένα μακρινό άπιαστο όνειρο.


* Των γυναικών που ακόμα και στις μέρες μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας με μικρά μεροκάματα και απεριόριστο χρόνο δουλειάς σε άθλιες συνθήκες εργασίας συχνά ανασφάλιστες και με συνεχή κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης.


Κυρίως όμως:


* Θα πρέπει σήμερα να απορρίψουμε το ενδεχόμενο της εμπλοκής μας με συμμετοχή η με άλλες μορφές σε κυβερνητικά σχήματα με ένα από τα δύο κόμματα του δικομματισμού.


* Θα πρέπει να προωθήσουμε και να στηρίξουμε την εναλλακτική πρόταση της αριστεράς και της οικολογίας όχι για το απώτερο μέλλον αλλά από σήμερα μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών για τη διαμόρφωση μίας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.


Μια τέτοια αλλαγή συμπεριφοράς «που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες» είναι λογικό και φυσιολογικό ότι αντικειμενικά θα συσπειρώσει ολόκληρο το κόμμα, τους ψηφοφόρους και τους φίλους μας, θα δώσει μία νέα πνοή και έμπνευση στην αναγκαία προσπάθεια για την ανάκαμψη του κόμματος και του ευρύτερου χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας.


Θα στηρίξει και θα εμπνεύσει τη νέα ηγεσία που θα συνδυάζει το καινούργιο με τη συμμετοχή και την ένθερμη και ολόπλευρη υποστήριξη από το παλιό.


Μια στήριξη που προϋποθέτει συμμετοχή, συλλογική προσπάθεια, δημοκρατική λειτουργία στη λήψη των αποφάσεων μια ηγεσία , που θα αισθάνεται και θα εκπέμπει σιγουριά θα εμπνέεται και θα εμπνέει.


 


Για τον ΣΥΡΙΖΑ


 


* Ο ΣΥΝ επιμένει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επιλογή μακράς πνοής και συγκροτείται ως μία πολιτική συνεργασία κομμάτων , κινήσεων και ανένταχτων πολιτών όπου ο καθένας διατηρεί την αυτονομία του.


* Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει, να λειτουργεί με σεβασμό προς όλες τις συνιστ#974;σες ανεξαρτήτως μεγέθους, αναγνωρίζοντας τα θετικά στοιχεία που φέρνει η κάθε μία στο κοινό μας εγχείρημα. Αυτή τη στάση θα πρέπει να τηρήσουν και οι άλλες συνιστώσες.


* Ο ΣΥΝ επιμένει, ότι η αλληλεγγύη η αλληλοϋποστήριξη και η αποφυγή κάθε πολεμικής και υπονόμευσης μεταξύ των συνιστωσών και ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις συνιστωσών ή μέρους αυτών είναι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση σωστών σχέσεων.


* Ο ΣΥΝ πιστεύει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα (Γραμματεία, Πανελλαδικό Συντονιστικό, Πανελλαδική Σύσκεψη) συναινετικά. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό αποφασίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι, όλα τα μέλη όλων των συνιστωσών και οι ανένταχτοι. Δημιουργείται μητρώο ανένταχτων σε κάθε περιοχή και κλάδο δουλειάς. Κάρτα μέλους θεωρείται η κάρτα μέλους κάθε συνιστώσας και η κάρτα του ανένταχτου μέλους


* Ο ΣΥΝ επιμένει ότι υπάρχει αναγκαιότητα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που προέρχονται από τον Οικολογικό και Σοσιαλιστικό χώρο και αντιστέκονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές


* Ο ΣΥΝ προτείνει, ότι επικεφαλής στην επόμενη εκλογική μάχη και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει να είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. Η πρόταση αυτή δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο ηγεμονικής αντίληψης ή συμπεριφοράς αντίθετα, εκφράζει την αγωνία και την επιθυμία για την όσο το δυνατό καλύτερη έκβαση του εγχειρήματος και ανταποκρίνεται στη ψυχοσύνθεση των ανέργων, των νέων, των γυναικών. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκος Αλαβάνος θα πρέπει να έχει μία διακριτή θέση τώρα, κατά τη προεκλογική περίοδο αλλά και στη νέα Βουλή.

 
eXTReMe Tracker