Η καρέτα - καρέτα κ.α.

Έχετε παρατηρήσει ότι όλα σχεδόν τα προστατευόμενα είδη της πανίδας, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, έχουν διπλή ονομασία; Έχουμε την φώκια “monachus-monachus”, τη χελώνα “caretta-caretta”, τον λύκο “lupus-lupus”, την αρκούδα “ursus-ursus” και αρκετά άλλα.


Ως συνεπής οικολογικός χώρος που είμαστε, αποφασίσαμε εσχάτως να εμπλουτίσουμε τον εθνικό κατάλογο με νέα είδη. Αρχίσαμε λοιπόν:


1. Ο “Αλέκος - Αλέκος”. Μόλις είδε τα άσχημα αποτελέσματα έσπευσε να παραιτηθεί οργισμένος γιατί,… οι «άλλοι» δεν τα κατάφεραν. Απαλλάσσοντας ευσχήμως τον εαυτό του από τις ευθύνες, τις οποίες ευφυώς διαμοίρασε σε όσους είχε άχτι. Έσπευσε λοιπόν ο ΣΥΝ να παρακαλέσει γονυπετής το είδος να παραμείνει αποδεικνύοντας εξαιρετικά επιλεκτική μνήμη και υψηλή οικολογική ευαισθησία.


2. Ο “Λεωνίδας - Λεωνίδας”, ειδικευμένος στα συνοικέσια με το ΠΑΣΟΚ, που λίγους πλέον πείθει. Αυτός ανακηρύχτηκε προστατευόμενο είδος από το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ σεμνά (ε! όχι να μείνουμε πίσω στο οικολογικό πεδίο) εφάρμοσε την πρόταση απαντώντας πολύ ευγενικά για πολλοστή φορά.


3. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διφορούμενο είδος. Για κάποιους είναι προστατευόμενο είδος, για άλλους επιζήμιο. Πάντως είναι σίγουρα καλομαθημένο. Μπορεί να βρίζει όποιον θέλει, μπορεί να γράφει όπου θέλει ό,τι θέλει, αλλά... κάθε μύγα στο σπαθί του είναι είτε δεξιά είτε σταλινική!


Για όσους έχουν αποφασίσει ότι εκεί είναι το μέλλον, πρέπει να ικανοποιούμε όλα τα βίτσια του γιατί είναι ευαίσθητος και καχύποπτος ότι καπελώνεται (ο πιο ωραίος τρόπος να καπελώνεις). Για όσους αποδέχονται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισότιμη πολιτική συνεργασία, είναι “ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΡΙΖΑ”. Για τους άλλους, που εκβιάζουν με παρόμοιο τρόπο για να επικρατήσει η άποψή τους, είναι “ΠΟΙΟΣ ΣΥΡΙΖΑ”;


Εδώ λοιπόν χρειάζεται σκέψη! Τα πράγματα είναι ανοιχτά σε συζήτηση. Οπότε θα συγκληθεί το σώμα των ανανεωτικών, το σώμα του αριστερού ρεύματος, το Συνέδριο του ΣΥΝ, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, μήπως καταλήξουμε σε συμπέρασμα.


Μέσα από την απλή (!) αυτή διαδικασία θα πάρουν μέρος στη συζήτηση (;), κατά τμήματα, για να ελεγχθούν και τα phragmentis australis, κοινώς καλάμια ή βούρλα επί το λαϊκότερον ή μέλη. Αυτά δεν είναι προστατευόμενο είδος.


4. Ένα νέο είδος που πρόκυψε πρόσφατα είναι ο “Περικλής - Περικλής”. Μόλις ακούστηκε κάποια αντίδραση που θα περιόριζε την ελευθερία του να ανακυκλώνει συκοφαντίες (έτσι ονομάζεται η αναπόδεικτη κατηγορία), έσπευσαν πολλά προστατευόμενα είδη: ο “Αλέκος - Αλέκος”, ο “Βότσης - Βότσης”, ο “Μπέης - Μπέης”, o “ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά δυστυχώς και ο Θανάσης (αχ! Θανάση), να φωνάξουν «Κάτω τα χέρια από τον Περικλή - Περικλή». Χωρίς να τους ενοχλεί το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε η εντιμότητα κάποιων έντιμων ανθρώπων. Λόγω πολιτικής διαφωνίας και με φοβερό επιχείρημα το... συνοφρύωμα του μακαρίτη Χ. Φλωράκη. Τυχαία, παραμονές της συζήτησης για τη μορφή και την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά φτάσαμε στην εποχή της αποχής με το επιχείρημα «Τι Παπάγος  - Τι Πλαστήρας», για την οποία αυταπόδεικτα ευθύνεται ο ΣΥΝ. Συνηγόρησαν και το “λαός - λαός”, ο “Μπόμπολας - Μπόμπολας”, ο “Λαμπράκης - Λαμπράκης” κ.ά.


Το ζήτημα δεν συζητήθηκε την τρέχουσα βδομάδα, γιατί δεν είχε βρεθεί μια ικανοποιητική για όλους λύση. Χρειάζονται αρκετές εργατοώρες προετοιμασίας ακόμη.


5. Διασώζεται, εν μέσω κατεδαφίσεων πλαστών εικόνων και ελπίδων, μόνον ο Αλέξης. Μόνο και μόνο γιατί είχε τη μαγκιά να αμφισβητήσει τον ρόλο της καμαριέρας, για τον οποίο προοριζόταν, αξίζει την προσοχή μας. Είναι λιγότερο αμετροεπής και δείχνει σεμνότερος. Μήπως είναι καιρός να στηρίξουμε την επιλογή μας; Μήπως επιτέλους αυτή η υπερφίαλη γενιά μας, του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου, πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί όλη την εξουσία και να μπει στη γωνιά; Πάντως ο Αλέξης, προς το παρόν, δεν παίρνει διπλασιασμό στο όνομα.


Όταν τελειώσει, αν τελειώσει ποτέ, αυτό το τσίρκο, θα υπάρχει μόνο ένα είδος προς εξαφάνιση. Το “μέλος - μέλος”. Το περίεργο είναι το πόσο ανθεκτικό αποδεικνύεται.


Αχ, αριστερά εσύ, πλανεύτρα!! ...και πάντα πλανεμένη.


Ρούλα Καϊμάκη

 
eXTReMe Tracker