Μερικές σκέψεις για την ήττα

Αγαπητή "Αυγή"


Επ' ευκαιρία της αποτίμησης των εκλογικών αποτελεσμάτων και κυρίως αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να διατυπώσω μέσω της εφημερίδας σας κάποιες σκέψεις.


1. Ασφαλώς και το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ήττα. Και μάλιστα ήττα του ΣΥΝ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας είναι μια εικονική πραγματικότητα. Γιατί κανείς έξω από τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει την ΚΟΕ, την ΑΚΟΑ, την κίνηση των αποχωρησάντων από το ΚΚΕ. Και όμως αυτές οι γκρούπες, στερούμενες σχεδόν παντελώς κοινωνικής αντιστοίχησης, συνδιαμορφώνουν το πολιτικό πρόσωπο του ΣΥΝ.


2. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας -και από κοντά ο Αλέκος Αλαβάνος- έχουν στραμμένη την όψη τους και τη διάταση του χεριού τους προς τον Περισσό, παρ' ότι εισπράττουν μονίμως αλλεπάλληλες απορρίψεις.


Και η απορία μου είναι η εξής: πώς ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝ) απευθύνεται για τη δημιουργία της μεγάλης αριστεράς σ΄ένα κόμμα με το οποίο, εκτός από τις μεγάλες στρατηγικές -ιδεολογικού χαρακτήρα- διαφορές, προσομοιάζει και με θρησκευτική αίρεση λόγω του σεχταρισμού που το χαρακτηρίζει.


3. Κατά την περίοδο της δημοσκοπικής έκρηξης του ΣΥΡΙΖΑ, αντί το κόμμα -τότε που η προσοχή του κοινωνικού σώματος ήταν στραμμένη προς αυτό- να εκπονήσει και να δημοσιεύσει ένα πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης, περιορίσθηκε σε εκδηλώσεις αλαζονείας και αυταρέσκειας.


4. Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου εξέγερση, για να δικαιολογήσει τον όρο συμπεριέλαβε -συνειδητά ή ασυνείδητα, αδιάφορο- και τις καταστροφές από τους λεγόμενους "γνωστούς αγνώστους", στο πλαίσιο μιας παράξενης κινηματικής λογικής.


Όλα αυτά λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσαν τις αιτίες της ήττας.


Πιστεύω ότι ο ΣΥΝ θα πρέπει να απεμπλακεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει ορατό εκ νέου το ανανεωτικό αριστερό ευρωπαϊκό πρόσωπό του. Τις αποφάσεις επί του πρακτέου ασφαλώς θα τις λάβουν τα αρμόδια όργανα. Εγώ απλώς παράθεσα τις πιο πάνω απόψεις ως ένας φίλος και ψηφοφόρος τουο ΣΥΝ, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα πολιτικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά πράγματα της χώρας.


Φιλικά και κυρίως ειλικρινά


ΓΚΟΛΦΙΝΟΣ ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 
eXTReMe Tracker