Μια ιστορία κεντροαριστερής συναλλαγής

Στην “Αυγή” (στις αρχές Αυγούστου, έχασα το φύλλο) δημοσιεύτηκε επιστολή μελών της Π.Κ. Χολαργού που διαμαρτύρονταν για την επίθεση που δέχτηκε ο «Διευθυντής» (τρομάρα του) της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Χατζησωκράτης εξ αιτίας της δήλωσης που έκανε ότι, η ενωμένη αριστερά είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.


Εμένα η δήλωση με εξόργισε, αλλά δεν ασχολήθηκα παραπάνω γιατί ξέρω ποιος είναι ο κυρ διευθυντής. Την επιστολή όμως την υπογράφει και ο κ. Νίκος Γρατσίας, γύρω από τον οποίο υπάρχει στον ΟΣΕ μια ιστορία που πιστεύω ότι πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες σας.


Το 1997 λοιπόν ο κ. Γρατσίας (μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΝ τότε) στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς, αποδέχτηκε τον διορισμό του από τον κ. Σημίτη (μπρρρ!) στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΟΣΕ, όπου παρέμεινε έως το 2000.


Η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ στον ΟΣΕ κατήγγειλε τον διορισμό και διαλύθηκε αφού δεν μπόρεσε να αντέξει τις πολιτικές συνέπειες της πράξης και την πολεμική που δέχτηκαν τα μέλη του ΣΥΝ τότε.


Η θητεία του κ. Γρατσία συνδέθηκε με δύο εκσυγχρονιστικά θέματα. Το πρώτο είναι η ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του ΟΣΕ) με τον οποίο προβλεπόταν η ίδρυση θυγατρικών και η εκχώρηση δραστηριοτήτων σε αυτές μέσω ΣΔΙΤ και το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το προσωπικό.


Τροποποιήθηκε ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού (ΓΕΚΑΠ) και οι σιδηροδρομικοί άρχισαν να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας. Ο νέος μεσαιωνικός ΓΕΚΑΠ έχει και την υπογραφή του κ. Γρατσία, δόξει και τιμή.


Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το γεγονός ότι, τα μέλη του ΣΥΝ δεν αποδέχτηκαν τη συναλλαγή του κ. Γρατσία και των ομοίων του, τα έθεσε στην εκσυγχρονιστική πυρά. Θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανος ο κ. Γρατσίας για τις διώξεις και τους εκβιασμούς που υπέστησαν οι «σύντροφοι» του από τους Πασόκους του ΟΣΕ.


Θεωρούσαμε δεδομένο ότι ο κ. Γρατσίας δεν είναι μέλος του ΣΥΝ πλέον. Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκπληξη μας όταν διαβάσαμε το σχετικό κείμενο.


Από το 2004 μετά και την αριστερή στροφή του ΣΥΝ καταφέραμε και ξαναστηθήκαμε στα πόδια μας. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να μην ξαναπεράσουμε τα ίδια. Πρόσωπα και απόψεις σαν του κ. Γρατσία, δεν τα θέλουμε πλάι μας, Δεν τους θεωρούμε συντρόφους μας, μας προσβάλλει να έχουμε την ίδια κομματική ταυτότητα. Προσβάλλει τους αγώνες που συνεχίζουμε να δίνουμε απέναντι και στις δύο δυνάμεις του δικομματισμού.


Το άκουσες πρόεδρε;


Τερζόγλου Παναγιώτης


Γραμματέας Π.Κ. ΣΥΝ/ΟΣΕ

 
eXTReMe Tracker