Στις 7.6 ζήτησα από γνωστούς, συντρόφους και φίλους να στοιχηματίσουν για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν βρέθηκε κανείς να μου απαντήσει κάτω από 5%. Αν κάποιος τολμούσε να το κάνει, χωρίς δεύτερη σκέψη θα τον χαρακτήριζα ως τρελό, εμπαθή, κομπλεξικό κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα σόκαρε τους πάντες. Για όσους δεν έχουν εμπειρία εσωκομματικών εντάσεων και άσχημου κλίματος, η εικόνα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ το λιγότερο ως μελαγχολική χαρακτηρίζεται.
Η κοινωνία βιώνει την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Η εκλογική επιτυχία του ΛΑΟΣ τού δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα και να σύρει όχι μόνο τη Ν.Δ., αλλά δυστυχώς και το ΠΑΣΟΚ. Ζούμε την ιδεολογική ηγεμονία ακραίων συντηρητικών θέσεων, που σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης διαμορφώνουν ασφυκτικές συνθήκες για την αριστερά. Αποτύχαμε να αλλάξουμε το τοπίο. Αυτή τη δουλειά την κάνει ο Καρατζαφέρης. Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Η πιθανή συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΛΑΟΣ από τη μια και στον αντίποδα αυτής της πραγματικότητας, μόνη ρεαλιστική προοδευτική διέξοδος η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ (δυστυχώς).
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει; Ναι! Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται αλλαγές και διαφοροποιήσεις στο εσωκομματικό πεδίο, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην άσκηση αντιπολιτευτικής τακτικής.
Το φαινόμενο Ν.Δ. - ΛΑΟΣ δεν αντιμετωπίζεται με συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με πιο έξυπνη - ανοιχτή κριτική στο ΠΑΣΟΚ. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα προς τ' αριστερά. Να συνεχίσουμε την ουσία των καλεσμάτων και των προτάσεων του Αλέκου Αλαβάνου στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος, να βρεθεί σε διάσταση με τον προοδευτικό κόσμο της βάσης η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αν προκύψουν συγκλίσεις; Δεν το πιστεύω ότι θα προκύψουν σημαντικές, αλλά καλοδεχούμενες (άλλωστε βγάλαμε και πρόγραμμα πριν από 3 μήνες)! Αν είναι επικοινωνιακή καταιγίδα του ΠΑΣΟΚ; Θα την αποκρούσουμε. Είναι βασικό να δείξουμε ότι η αποτυχία της συγκρότησης προοδευτικού μπλοκ δυνάμεων ανήκει στο ΠΑΣΟΚ που έχει μπατάρει στον νεοφιλελευθερισμό και όχι σε εμάς που είμαστε (πρέπει να είμαστε) ταυτόχρονα κινηματική και προοδευτική δύναμη της αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να διαλυθεί, πρέπει να αλλάξει. Να εκδημοκρατιστεί και να σταματήσουν οι αποκλεισμοί. Να ισχυροποιηθεί η θέση του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση του προέδρου του ΣΥΝ ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ (ιδρυτική συμφωνία) είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο ΣΥΝ να έχει πλουραλιστική και φερέγγυα εκπροσώπηση στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (εκπρόσωπος της μειοψηφίας). Δεν μπορεί να γίνει και κόμμα. Έχουμε κόμμα τον ΣΥΝ, πρέπει επιτέλους να μάθουμε να βάζουμε το όριο κόμματος και συμμαχικού σχήματος.
Οι σχέσεις με το ΚΚΕ! Έλεος πια! δεν μπορούμε να κουκουλώνουμε τις θέσεις για τα περιβαλλοντικά, τον Στάλιν, τη διασπαστική τακτική, τη διάλυση της Ε.Ε. κ.ο.κ. και να ανοίγουμε πάλι την ιστορία της άδειας καρέκλας, μιας ιστορίας που έχει ηττηθεί από την ιστορία...
Ο λόγος του κακού αποτελέσματος οφείλεται στο ότι δεν απαντήσαμε καθαρά στις προκλήσεις όχι μόνο του 18%, αλλά και του 8%, που δημιουργούσε μεγάλη αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στο θολό στίγμα που εξέπεμψε ο χώρος μας προεκλογικά. Δεν ήταν καθαρό αν στις Βρυξέλλες οι αντιπρόσωποί μας θα πάνε για να υπηρετούν τις προγραμματικές θέσεις μας, τις αποφάσεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αν επιθυμούμε μια ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική πολιτική για μια άλλη Ε.Ε. ή αν θα πάμε για ελεύθερο κάμπινγκ έξω από το ευρωκοινοβούλιο. Γίναμε κλειστή αριστερά, σε κάθε δυσκολία ανακαλύπταμε (η πλειοψηφία) ότι φταίει είτε ο εσωτερικός εχθρός που την υπονομεύει ή το σύστημα που βάζει στον στόχο το κόμμα μας (ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις χυδαιότητες που ακουστήκαν περί συγκοινωνούντων δοχείων μειοψηφίας και συστήματος). Όπως αποδείχτηκε τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Έγιναν λάθη, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση. Σε τέτοιες ώρες πρέπει να μιλάμε ανοιχτά μεταξύ μας αλλά και με την κοινωνία. Να κάνουμε απολογισμό. Χωρίς προκάτ απαντήσεις. Είναι απαράδεκτο να ανασύρονται απαντήσεις από το σεντούκι της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος σχεδόν 100 ετών.
ΥΓ. 1: Εξαιρετικά θετική η απόφαση του γραφείου σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας ΣΥΝ να διαφοροποιήσει τη θέση της για την συμμετοχή στις εκλογές με καθολική ψηφοφορία των φοιτητών για ανάδειξη προέδρων, κοσμητόρων, πρυτάνεων στα πανεπιστήμια από αποχή, σε συμμετοχή και στήριξη αριστερών και προοδευτικών υποψηφίων.
ΥΓ. 2: Ενδιαφέρουσα η κριτική που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος για τα αίτια που μας οδήγησαν ώς εδώ. Αν την είχε κάνει και στην ώρα της, μάλλον δεν θα φτάναμε ώς εδώ.
Κώστας Ζαχαριάδης
Μέλος Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου