Γ. Χελάκης: Ο λόγος στα μέλη του ΣΥΝ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΕΛΑΚΗ


Το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί ήταν να καταγραφούμε στην κοινωνία ως κόμμα, τα στελέχη του οποίου διαγωνίζονται για τις καρέκλες. Θα το είχαμε αποφύγει αν εφαρμόζαμε την περιοδικότητα ακόμα και την εναλλαγή στις κάθε είδους θητείες, στα δημόσια και κομματικά αξιώματα. Θέλω να θυμίσω ότι ως ένα πολύ μικρό ρεύμα στο κόμμα μας, εμείς, η “ Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση” το είχαμε προτείνει. Απορρίφτηκε και ό, τι είχε συμφωνηθεί καταργήθηκε στην πράξη όταν ξέσπασε το θέμα με τις βουλευτικές θητείες και τις γνωστές δηλώσεις Κουβέλη , Αλαβάνου, Καρίτζη, Τσίπρα.


Ένα μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα του χώρου μας πήγε περίπατο. Τόσα χρόνια στην αριστερά ούτε τους εγωισμούς μας ξεπεράσαμε ούτε να δεσμευόμαστε για την τήρηση όσων συμφωνούμε, καταφέραμε. Μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Αν το παραδεχτούμε τότε υπάρχει περιθώριο να το διορθώσουμε. Το σημαντικό εφόδιο που αποκτήσαμε με την υποψηφιότητα του συντρόφου Αλαβάνου στο Ηράκλειο και την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΝ, το εξανεμίσαμε με τα τελευταία γεγονότα.


Η Ανανεωτική Πτέρυγα κίνησε γη και ουρανό να πείσει την κοινωνία για την αδικία που έγινε στον σύντροφο Παπαδημούλη με το δημοψήφισμα(!) και με την τρίτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Εμείς της πλειοψηφίας προτιμήσαμε να δώσουμε μάχη χαρακωμάτων παίρνοντας μία αχρείαστη ρεβάνς που τελικά αδίκησε τον στόχο μας και τον ίδιο τον σύντροφο Χουντή. Μετά τα τελευταία γεγονότα ψάχνουμε πάλι τρόπο για «προωθητικές συνθέσεις» και συνεννοήσεις ανάμεσα σε τάσεις και “ηγετικά στελέχη”.


Λυπάμαι αλλά πρέπει να θυμίσω ότι το ενιαίο κείμενο θέσεων πλειοψηφίας-μειοψηφίας στο 5ο συνέδριο ήταν η αιτία που μας έφερε σ’ αυτά τα αποτελέσματα. Τότε η Πρωτοβουλία καταθέτοντας εναλλακτικό κείμενο είχε επισημάνει ότι κρύβοντας και κουκουλώνοντας τις διαφορές θα τις βρούμε σύντομα μπροστά μας με οδυνηρό τρόπο. Τώρα η Ανανεωτική Πτέρυγα ζητάει να αλλάξει ρότα το καράβι χωρίς να πάμε σε συνέδριο, δηλαδή να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι «κορυφαίοι» κι εμείς οι πληβείοι να αποδεχτούμε εκ των υστέρων τη συνεννόηση…


Αυτή την κρίσιμη ώρα είναι ανάγκη να μιλήσουν τα μέλη του κόμματος. Όσοι ζητούν «στροφές» στην πολιτική γραμμή κι όσοι επιθυμούν να πάρουν πολιτικές πρωτοβουλίες έχουν την υποχρέωση να ρωτήσουν τα μέλη του ΣΥΝ σε έκτακτο συνέδριο που θα έχει χαρακτήρα και καταστατικού συνεδρίου. Εκεί πρέπει να προταθούν και να επικυρωθούν μία σειρά από μέτρα που θα ταράξουν τις ισορροπίες των τάσεων και των μηχανισμών. Που θα ανανεώνουν και θα αναβαπτίζουν το κόμμα. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι:


Περιοδικότητα στα κομματικά αξιώματα (ΚΠΕ - Π.Γ) με αναδρομική ισχύ.


Πλαφόν στις βουλευτικές θητείες (τρεις με αναδρομική ισχύ).


Περιοδικότητα στις συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις (τρεις θητείες με αναδρομική ισχύ).


Καθιέρωση του θεσμού της εναλλαγής.


Κατάργηση της θέσης του προέδρου του Κόμματος και εκλογή Γραμματέα της Κ.Ε.


Καθιέρωση ισάριθμης συμμετοχής γυναικών - ανδρών στα ψηφοδέλτια.


Τακτική αξιολόγηση με ευθύνη της ΚΠΕ όλων των επαγγελματικών στελεχών και των αποσπασμένων.


Η εφαρμογή μέτρων σαν κι αυτά αναβαθμίζει εκ νέου στο κοινωνικό σώμα που απευθυνόμαστε και γι’ αυτό έχουν ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα. Στο συνέδριο θα συζητηθούν ανοικτά και οι θέσεις μας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Πρωτοβουλία μίλησε πρώτη και καθαρά για την ανάγκη να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέλη ώστε να δοθεί λόγος και δικαιώματα στους χιλιάδες ανέντακτους που τον πλαισιώνουν. Ωστόσο δεν μπορεί να επιχαίρει, όταν αυτό αντί να γίνει συντεταγμένα και «από τα κάτω» προβάλλει ως παραφερνάλιο μιας κρίσης στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει έντονα τα στοιχεία προσωπικής διαμάχης.


Ο ΣΥΝ ούτε διαχέεται ούτε διαλύεται αν συντεταγμένα μαζί με τις άλλες συνιστώσες εξασφαλίσει με δημοκρατικές διαδικασίες να ακούγεται η φωνή όλων και ειδικά των ανέντακτων σε ισότιμη βάση. Στην κλεισούρα των γραφείων οι «συνθέσεις» και οι «συνεννοήσεις» το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν τους μηχανισμούς των τάσεων και την κομματική γραφειοκρατία. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας με καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες που διαμορφώνουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες πάνω σε ουσιαστικά θέματα.


Τώρα ο λόγος στα μέλη του ΣΥΝ, για να αλλάξει το κόμμα μας, για να δώσουμε προωθητική δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ.

 
eXTReMe Tracker