Σήμα κινδύνου για αλλαγές

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ*


Η κίνηση του Αλέκου Αλαβάνου, μετά το δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, έχει δραματικό χαρακτήρα, εντείνει την ανησυχία του κόσμου μας και επιταχύνει τις εξελίξεις τόσo στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.


Οι εξελίξεις είναι πυκνές και θέτουν τους πάντες -και πριν απ' όλα την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα- μπροστά σε νέες, δύσκολες προκλήσεις που απαιτούν σαφείς απαντήσεις, απαντήσεις που δυστυχώς δεν έδωσε η εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή.


Ο κόσμος μας, στη συντριπτική του πλειοψηφία, πέρα από τάσεις, παρατάξεις, εσωκομματικά και τα λοιπά, ζητά διάλογο χωρίς βουλωμένα αυτιά, με σύνθεση απόψεων και ενίσχυση τοn; Συνασπισμού, έτσι όπως τον ξέρει. Σαν μια σύγχρονη αριστερά. Όχι σαν ένα ξαδερφάκι του ΚΚΕ. Το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεδριακή επιλογή για τον ΣΥΝ. Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε, στο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, τον ρόλο που παίζει ο ΣΥΝ. Δε μπορεί το 90% περίπου του σχήματος να έχει ρόλο κομπάρσου. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να σταματήσει μια κατάσταση παραγοντισμού, γραφειοκρατίας και καπελωμάτων, η οποία στέλνει ένα θολό σήμα στην κοινωνία.


Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έθεσε η δημοσκοπική μας "άνοιξη". Όταν οι πολίτες επί μήνες μας έδιναν υψηλά διψήφια ποσοστά, είχα επισημάνει: "Έχουν αέρα τα πανιά μας, αλλά δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά μας". Φοβάμαι πως η έμμεση αυτή προτροπή, δεν εισακούστηκε. Ο "οργανωμένος" ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ανέτοιμος να απαντήσει στις απαιτήσεις του "κοινωνικού" ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυρίας. Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για μια μεγάλη, σύγχρονη αριστερά, ανταγωνιστική προς τον δικομματισμό και τις δεξιόστροφες πολιτικές, ικανή να προωθήσει σήμερα, μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική και το πολιτικό σύστημα.


Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε. Οφείλουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Γιατί μέσα σε τρεις μήνες πήγαμε από το 10% - 12% στο 4,7%; Οφείλουμε να δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς τα "χρωματιστά γυαλιά" της σκοπιμότητας. Να δούμε τι έφταιξε και να το αλλάξουμε με ευθύνη, συλλογικότητα και τόλμη.


Σ' αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Θα ήθελα ο Αλέκος και ο Αλέξης να συνεργαστούν μεταξύ τους και με όλους μας. Να βάλουμε το "εμείς" πάνω από τα διάφορα "εγώ", που τελευταία έχουν φουντώσει. Είχα έως πρόσφατα την εντύπωση ότι οι δυο τους συνεργάζονται άριστα, όπως οφείλουν στο πλαίσιο των διακριτών τους ρόλων. Πολύ περισσότερο που ο Αλέκος Αλαβάνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ.


Χωρίς αλλαγές και σύνθεση απόψεων, είναι αδύνατο να υπάρξει ισχυρός ΣΥΝ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς και όχι ένα ακόμη κομμουνιστικό κόμμα. Αγωνιζόμαστε για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης. Επιδιώκουμε και με συνεργασίες την προώθηση των στόχων μας. Έχουμε σαφή αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έντονα οικολογικά χαρακτηριστικά.


Ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι. Δεν χωρούν ιδιοκτησιακά σύνδρομα. O ΣΥΡΙZA είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία Να διευρυνθεί προς τον οικολογικό και τον σοσιαλιστικό χώρο. Να λειτουργήσει με τη μέθοδο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, πιο δημοκρατικά και πιο αποκεντρωμένα και όχι ως ένα συγκεντρωτικό υπέρ-κόμμα.


Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αντιστρέψιμη. Αρκεί να μετασχηματίσουμε το μήνυμα της κάλπης σε σοβαρές αλλαγές στην πολιτική μας, στη λειτουργία μας και τη σχέση μας με την κοινωνία. Οι καιροί ου μενετοί.


* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΝ

 
eXTReMe Tracker