Ας μου επιτραπεί ως πρόλογο να αναφέρω, ότι γνωρίζοντας την αριστερά των άδολων αγωνιστών και των ηθικών αξιών μέσα από τα διηγήματα - τη λέξη «σύντροφος» δεν τολμούσα να την εκφέρω επί χρόνια. Αισθανόμουν ότι δεν είμαστε άξιοι τέτοιων προσφωνήσεων, που είχαν σημαδέψει άφθαστους χαρακτήρες άλλων εποχών. Ως γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας επί 5 χρόνια (2003 -2008) για πρακτικούς κυρίως λόγους έκανα χρήση της προσφώνησης αυτής. Τα δυσάρεστα γεγονότα που ακολούθησαν το εκλογικό αποτέλεσμα με οδηγούν στην απόφαση να μην χρησιμοποιώ και πάλι τη λέξη «σύντροφος» έως ότου αποκτήσουμε και πάλι την ατομική και συλλογική μας αξιοπρέπεια.
Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος
Το αν θα χαρακτηρίσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών μας ή καθαρή ήττα μπορεί να έχει σημασία για την εσωκομματική μας αυτογνωσία και τη γνωστή κλωτσοπατινάδα μεταξύ των τάσεων, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία για τον Κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.
Η κοινωνία μας το χρέωσε ως πλήρη αποτυχία να κεφαλαιοποιήσουμε την προηγούμενη θετική μας πορεία.. Εμείς οι ίδιοι, όλοι μας, το εκλάβαμε ως ντροπιαστικό, όπως φαίνεται από τις μετέπειτα αντιδράσεις μας.
Στη Δράμα συνεχίζοντας την καλή παράδοση από το 2003, που επανασυσπειρώθηκε ο ΣΥΝ, καταφέραμε να πετύχουμε μικρή αύξηση περί το 1%. Το αποτέλεσμα (3,72% στον νομό και περίπου 5% στην πόλη της Δράμας) είναι κατώτερο των προσδοκιών μας, αποτυπώνει όμως την σταθερή εδώ και χρόνια άνοδο της εκλογικής μας δύναμης. Δεν είμαστε πλέον ανάμεσα στους τελευταίους σε εκλογικό ποσοστό νομούς της χώρας (1,5% παλιότερα). Ο χώρος της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς καταγράφηκε ως σταθερή και υπολογίσιμη πολιτική και κινηματική δύναμη στον νομό μας.
Το αποτέλεσμα είναι συνισταμένη της υπερπροσπάθειας ορισμένων, των καλών προσωπικών σχέσεων, των συνεχών δράσεων και παρεμβάσεων μας εντός και εκτός Βουλής, συχνά για τοπικά ζητήματα. Παρουσιάσθηκαν βέβαια και πάλι οργανωτικές αδυναμίες, εγωισμοί και αλληλοϋπονομεύσεις, μικρή συσπείρωση και δραστηριοποίηση. Δεν ήταν όμως αυτά κυρίαρχα. Μπορούμε να πάμε καλύτερα πετυχαίνοντας καλύτερο συντονισμό, μεγαλύτερη αξιοποίηση μελών και φίλων, αυξάνοντας τη συντροφικότητά μας και ξεπερνώντας προβλήματα δυσλειτουργίας στον ΣΥΡΙΖΑ Δράμας. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι λανθασμένες κεντρικές επιλογές και συμπεριφορές λειτούργησαν ως τροχοπέδη σε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στο Νομό Δράμας, αλλά και σε όλη την περιφέρεια της χώρας.
Αιτίες του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος
Τα αίτια ενός κακού αποτελέσματος κάθε φορά είναι πολλά και ορισμένα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Ο κόσμος όμως απαιτεί από μας καθαρές κουβέντες για τα δικά μας λάθη, για το τι έφταιξε και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε στο μέλλον. Οφείλουμε λοιπόν να καταγράψουμε ως ορισμένους από τους γενεσιουργούς λόγους της εκλογικής μας αποτυχίας:
1. Αλαζονικές συμπεριφορές που επιδείξαμε κατά την περίοδο της δημοσκοπικής έκρηξης.
2. Ο εφησυχασμός των τελευταίων μηνών, που απέρρεε από ένα έτσι και αλλιώς αναμενόμενο νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα (; !!!).
3. Δυσλειτουργίες στον ΣΥΡΙΖΑ, υπερεκτίμηση των κινημάτων, υποβάθμιση της λειτουργίας του ΣΥΝ και διάχυση του στα Κινήματα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
4. Συνιστά λάθος η μη επιμονή μας για συνεργασία (Σημ. αν αυτή ήταν εφικτή με αξιοπρεπείς όρους) με Οικολόγους - Πράσινους, που τελικά κατήλθαν στις εκλογές αυτόνομα και εισέπραξαν ένα μέρος της οικολογικής μας δράσης.
5. Υποβαθμίστηκε η πάγια για το κόμμα μας διακριτή θέση και πολιτική μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπερπροβολή των αρνητικών της Ένωσης και την απουσία του οράματός μας για την Ευρώπη των εργαζομένων (αριστερός ευρωπαϊσμός).
6. Συμφωνούμε όλοι στον ΣΥΝ ότι είναι αναγκαίος ο αριστερός ριζοσπαστισμός που κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια. Ήταν όμως λάθος που δεν επιδιώξαμε και δεν πετύχαμε να μην ταυτιστούμε με αριστερίστικες πρακτικές στα Πανεπιστήμια και στα γεγονότα του Δεκέμβρη. Έντεχνα ΜΜΕ και κομματικοί μας αντίπαλοι μας ταύτισαν με κουκουλοφόρους, αναρχικούς και εγκληματικά στοιχεία. Καταδικάσαμε με καθυστέρηση έκτροπα, αλόγιστη και τυφλή βία. Οφείλαμε - και οι πολίτες αυτό ανέμεναν - να τα καταδικάσουμε ευθύς εξαρχής. Δεν ήμασταν πειστικοί και πληρώσαμε τίμημα.
7. Εσφαλμένες επιλογές μας (τρίτος στο ευρωψηφοδέλτιο και σίγουρα μη εκλόγιμος ο επιτυχημένος, πλέον αναγνωρίσιμος ευρωβουλευτής, και επαινούμενος από εχθρούς και φίλους Δημήτρης Παπαδημούλης).
8. Έλλειψη καλής συνεργασίας και συνεννόησης - κυοφορούμενη ένταση μεταξύ κορυφαίων στελεχών, πρόβλημα πολλαπλών κέντρων (Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ και τάσεις, Συνιστώσες) πρόβλημα δυαρχίας.
9. Φαινόμενα παραλυτικής και διαλυτικής λειτουργίας των τάσεων στον ΣΥΝ, πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να παρθούν επιτέλους γενναίες αποφάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και φίλων του ΣΥΝ παρακολουθεί εξοργισμένη την μεταξύ των τάσεων κλωτσοπατινάδα. Δεν νοείται λίγο πριν τις ευρωεκλογές να τίθεται θέμα «απόσυρσης» καταξιωμένων στελεχών μας, δεν νοείται να μιλάμε για εκκαθαρίσεις στο κόμμα, δεν νοείται να λέμε ότι ο Παπαδημούλης δεν μπορεί να εκφράσει το πολιτικό μας σχέδιο, δεν νοείται να μην συμμετέχουμε στην εκλογική μάχη, δεν νοείται να λέμε ότι κάποιοι οργανωμένα και με σχέδιο δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν νοείται να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελειωμένη υπόθεση, δεν νοείται να κυριαρχεί η «ανθρωποφαγία» και ο ΣΥΝ να τρώει τα καλύτερα παιδιά του και πρώτους και καλύτερους τους πρώην προέδρους του, δεν νοείται να απαξιώνονται ευρωβουλευτές και βουλευτές, δεν νοείται να βγαίνουμε το βράδυ των ευρωεκλογών ως έτοιμοι από καιρό χαρούμενοι για την ήττα και για να δηλώσουμε πως δικαιωθήκαμε, δεν μπορεί να δίνουν κάποιοι την εντύπωση ότι λειτουργούν στο Κόμμα ως πέμπτη φάλαγγα, δεν μπορεί κανείς να αναζητά εσωτερικούς εχθρούς. Θα πρέπει να βρεθεί επιτέλους τρόπος ομαλής λειτουργίας των τάσεων ως ρευμάτων ιδεών, άλλως να διαλυθούν οι τάσεις, πριν διαλύσουν τον ΣΥΝ.
10. Στρατηγικό μας λάθος συνιστά η εγκατάλειψη της θέσης μας «για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με επίκεντρο τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ», που έδινε στον κόσμο, που πρόσβλεπε σε μας, προοπτική και όραμα για ευρύτερες συναινέσεις προς προοδευτικές - αριστερές και εφικτές λύσεις. Η εγκατάλειψη των προτάσεών μας προς την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και η επαναφορά παραμονή των ευρωεκλογών της «προοπτικής» του Αριστερού Πόλου, που λίγους μήνες πριν είχε αποκλειστεί λόγω της απαράδεκτης στάσης της ηγεσίας του ΚΚΕ, περιόρισε το εκλογικό μας ακροατήριο και την εμβέλεια των πολιτικών μας προτάσεων. Έλλειπε άλλη μία φορά το σαφές πολιτικό στίγμα και η ξεκάθαρη στρατηγική.
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
Μέλος Γραμματείας Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΝ
ΥΓ.: Μήπως τελικά οι προσωπικές αντιπαραθέσεις στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αρμόζουν στο χώρο της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής αριστεράς, υποκρύπτουν ανελέητο πόλεμο εσωκομματικής και εσωπαραταξιακής εξουσίας, που «ταιριάζει απόλυτα και στο διηνεκές» (;) με τον τρόπο λειτουργίας της Αριστεράς, τη διαχρονική παθογένειά μας (ΦΕΥ !!! ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που έδειχνες πως έμαθες από τα λάθη του παρελθόντος και πως μεγαλώνοντας θα εξελιχθείς αλλιώς).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου