Ρίχτερ και ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα ανοιχτά θέματα της επιστημονικής κοινότητας των σεισμολόγων είναι κατά πόσον οι μετασεισμoί είναι όντως μετασεισμοί, δηλαδή ακολουθούν τον κύριο σεισμό, ή συνιστούν πρόδρομο φαινόμενο επικείμενου σεισμού. Αν η ισχύς της μετασεισμικής ακολουθίας βαίνει εξασθενουμένη, τότε οι περισσότεροι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι προκειται για μετασεισμούς. Χωρίς να αποκλείουν και τότε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος ισχυρός σεισμός, οφειλόμενος σε απρόβλεπτους παράγοντες.


Μετά τις ευρωεκλογές, ο χώρος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς μοιάζει να δονείται από μετασεισμούς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλ. Αλαβάνος, λειτουργώντας ο ίδιος συνάμα ως σεισμολόγος και... σεισμεγέρτης. Και τώρα που αυτός κήρυξε το τέλος των μετασεισμών, η δυναμική των ρίχτερ έχει γίνει ανεξέλεγκτη, αν κρίνουμε από τις κυριακάτικες συνεντεύξεις των δύο κορυφαίων στελεχών, του Αλαβάνου και του Τσίπρα.


Είναι θέμα πολιτικής ευθύνης κάθε ηγετικό στέλεχος να συνομιλεί με την κοινωνία, να διατυπώνει τις απόψεις του χωρίς τη διαμεσολάβηση "κύκλων" και "κέντρων". Να κρίνει και να κρίνεται. Κυρίως, όμως, να συμβάλλει στην κατανόηση των επίδικων πολιτικών θεμάτων, χωρίς να προσωποποιεί την κριτική και τις απόψεις. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες οι παρεμβάσεις συχνά ξεφεύγουν από το ήθος της συντροφικής αντιπαράθεσης.


Το γράψαμε από την πρώτη στιγμή της μετεκλογικής κρίσης: Κανείς δεν περισσεύει! Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εντολή για συνεννόηση! Και είναι δυνατή η πολιτική συνεννόηση, διότι οι όποιες διαφορές δεν είναι επί αρχών ούτε σηματοδοτούν αντίπαλα πολιτικά σχέδια. Πρόκειται για διαφορές τακτικής που αφορά το παρελθόν.


Η πορεία είναι αναστρέψιμη, διότι από τις κάλπες δεν προέκυψε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, αλλά επιβεβαιώθηκε η πολιτική ρευστότητα. Εξ αντικειμένου, το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Εξ υποκειμένου όμως;


Τώρα, πριν από τις διακοπές, επιβάλλεται να συνομολογηθεί ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση των υποκειμενικών ελλειμμάτων εμπιστοσύνης. Να συμφωνηθούν συλλογικό πλαίσιο λειτουργίας και διακριτοί ρόλοι, ενιαίο κέντρο παρέμβασης στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το φθινόπωρο μπορεί να είναι αργά...

 
eXTReMe Tracker