Ζητείται γενναιότητα και όραμα

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ


Λένε πως έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει Συνασπισμός, αλλά πολύ φοβάμαι ότι προηγείται το ερώτημα, αν χωρίς τον Συνασπισμό μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή θεωρώ αυτονόητο, ότι στο ερώτημα που προηγείται η απάντηση είναι δεδομένη, δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει η διαδήλωση - παρέμβαση που ετοίμαζε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ έξω από τα γραφεία της παράταξης, για την παραμονή του Αλέκου Αλαβάνου στην προεδρεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν νομίζω πως σε αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς αρχών μπορούν να επιλυθούν ζητήματα με τέτοιου είδους πολιτικές ενέργειες. Αρκετά (και ακριβά) πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις προεκλογικές αντιθέσεις για τον σχηματισμό του ευρωψηφοδελτίου.


ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ, η ενέργεια αυτή είναι αποκαλυπτική του πολιτικού παραδόξου. Το ευρύτερο σχήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να είναι πολιτικά πιο στενό από τον πυρήνα του, που είναι ο Συνασπισμός. Οι νέοι εταίροι, σχεδόν όλοι από τα αριστερά του πυρήνα, αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα προνομιακό γι' αυτούς γήπεδο. Θεωρούν πως έτσι, μπορούν ευκολότερα να αφήσουν τα πολιτικά τους αποτυπώματα. Βλέπουν το δένδρο και χάνουν το δάσος.


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για πολιτική αφέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Συνασπισμό, και μάλιστα ισχυρό και ενωμένο, αυτοακυρώνεται και μετατρέπεται σε σχήμα ακτιβιστικής δράσης με περιορισμένη πολιτική επιρροή και αμφίβολη την δυνατότητα σοβαρής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Ασφαλώς στην πολιτική ζωή έχουν θέση και τέτοιου χαρακτήρα πολιτικές δράσεις. Είναι χρήσιμες, γιατί πιέζουν το κυρίαρχο σύστημα σε διορθώσεις. Αλλά και εδώ, αν χαθεί το μέτρο, πολύ εύκολα το ίδιο σύστημα μπορεί να βρει άλλοθι για ακόμα πιο σκληρές αντιλαϊκές απαντήσεις. Σε αυτό το ενδιαφέρον πολιτικό πείραμα, όπως είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας, απαιτείται γενναιότητα, πολιτικό θάρρος και ρεαλισμός. Σε έναν τόσο πολυτασικό πολιτικό σχηματισμό, αν δεν υπάρχουν συγκλίσεις και συμβιβασμοί σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο αρχών, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον. Είναι απλό και, ελπίζω, απολύτως σαφές.


ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ να διευρύνουν τα πολιτικά και εκλογικά τους όρια, πρέπει να μεγιστοποιούν το πολιτικό τους ακροατήριο και να μετράνε με ειλικρίνεια την πολιτική τους απήχηση. Στην εποχή που ζούμε, δεν υπάρχουν στιγμιαίες πολιτικές ανατροπές. Η ρήξη με την έννοια της σκληρής κόντρας δεν είναι δύσκολη επιλογή. Δεν είναι επαναστατική πράξη να πάρεις ένα μαδέρι και να το κατεβάσεις στο κεφάλι ενός αστυνομικού, έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Αυτό είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι να κερδίσεις με υπομονή και μεθοδικότητα την εμπιστοσύνη του κόσμου για να υποστηρίξουν τις πολιτικές σου προτάσεις, σημείωνε ο παλαιός ηγέτης του ΚΚΕ, ασχέτως αν ατύχησε με όσους έμειναν πίσω του στον Περισσό.


Ο ΔΡΟΜΟΣ των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικά δύσκολος, αλλά είναι και ο μόνος που μπορεί να αναβαθμίσει την αριστερά και να την κάνει δύναμη με πολιτική επιρροή και αποτελεσματικότητα. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων όμως, πέρα από το πολιτικό θάρρος, απαιτεί και βαθιά γνώση των πραγμάτων. Απαιτεί συναίσθηση της πραγματικότητας εγχώριας και διεθνούς, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και στάδια εφαρμογής, απαιτεί όραμα ικανό να κινητοποιήσει τον κόσμο. Όσο πείθεις γι' αυτά που προτείνεις, τόσο θα μεγαλώνει και η υποστήριξη της κοινωνίας. Αυτά πάνε χέρι - χέρι, χωρίς Καρατζαφέρη. Κανείς δεν υπογράφει σήμερα, ειδικά με την αριστερά, λευκό συμβόλαιο.


ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ άφησα ένα ζήτημα που με κάνει να αγωνιώ. Η ρήξη Αλαβάνου - Τσίπρα δεν είναι μόνον μια αντιπαράθεση δύο κορυφαίων στελεχών του Συνασπισμού. Αν ήταν μόνον αυτό, μικρό το κακό θα μπορούσε να πει κανείς. Εκείνο που τρομάζει είναι η αντιπαράθεση αυτή να πάρει σβάρνα όλη τη νέα γενιά των στελεχών της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αν αυτό που έπαθε η γενιά του Πολυτεχνείου από τους ανοξείδωτους... γέροντες του ΚΚΕ, το ανταποδώσει στα νέα στελέχη που μπήκαν με κέφι και ενθουσιασμό στην πολιτική δράση, τότε σύντομα θα ανακαλύψουμε το μέγεθος του πολιτικού εγκλήματος που θα έχει διαπραχθεί. Θα έχει χαθεί μια γενιά άξια (παρά τα λάθη της απειρίας) να πάρει τη σκυτάλη. Ας το έχουν κατά νουν όσοι κληθούν να πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις, σε όποια συνιστώσα και αν ανήκουν.


d.xristou@avgi.gr

 
eXTReMe Tracker