Συνέδριο ΣΥΝ: Εφαλτήριο για μια νέα αριστερή πορεία

Του Τάσου Κανταρα*


 


Ο ΣΥΝ οδηγείται σε Έκτακτο Συνέδριο. Με βάσιμες αμφιβολίες αν -με τον τρόπο που δρομολογήθηκε- θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα νέα και χρονίζοντα προβλήματα του κόμματος, δίνοντας την απαιτούμενη προωθητική δύναμη. Αν μάλιστα επιχειρηθεί να αναλωθεί σε προσωπικές στοιχίσεις στο όνομα μιας ασαφούς αμφισβήτησης της ηγεσίας, θα έχουν γίνει πολλά βήματα πίσω.




Απλές διαπιστώσεις


Όταν με αφορμή την οικονομική κρίση, ίσως τη χειρότερη της μεταπολεμικής περιόδου, γίνεται βάρβαρη επίθεση και λεηλασία στα αδύναμα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και φαίνεται να καταρρέει ο δικομματισμός, η αριστερά υποχωρεί!


Όταν ο Παπανδρέου έχει παραδώσει τη χώρα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ο ΣΥΝ βλέπει λάθη στους χειρισμούς του!


Όταν δημιουργούνται ερανικοί (!) λογαριασμοί σωτηρίας της χώρας, που είχαν να δουν τα μάτια μας από την εποχή της Φρειδερίκης, η αριστερά παρακολουθεί άτονα τις εξελίξεις.


Δικαιολογημένα προβληματίζουν η παρουσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, η οργανωτική και πολιτική τους αναποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, οι ατελείωτες συνεδριάσεις των οργάνων με θέμα το Συνέδριο, απέχουν πολύ από τις προσδοκίες του κόσμου της αριστεράς, ειδικά όταν αποκαλύπτουν πως και αυτή η μακράς διάρκειας συζήτηση περί αναγκαιότητας συνεδρίου στην ουσία ήταν προσχηματική.


Όταν αναιρέθηκε από την ΚΠΕ το βασικό επιχείρημα επίσπευσης του συνεδρίου, που ήταν η ανάγκη αλλαγών (καταστατικών, λειτουργικών κ.λπ.) στο κόμμα, αφού ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του Συνεδρίου (νεοπροεδρικών και προεδρικών παντός καιρού) μαζί με την Ανανεωτική Πτέρυγα (που η στάση της ήταν αναμενόμενη) καταψήφισαν την πρόταση το Συνέδριο να κάνει και καταστατικές αλλαγές (!).


Όταν μάλιστα ακόμη και με ομιλίες του προέδρου σε πανελλαδικές συσκέψεις βομβαρδίζονταν η ευαισθησία των μελών στα ζητήματα λειτουργίας, δημόσιας ομοφωνίας, θεσμικής εκπροσώπησης κ.λπ. και μάλιστα μαζεύονταν υπογραφές στη λογική «Συνέδριο για να αλλάξουμε το κόμμα»!!!!


Τελικά παραπέμπουν στις καλένδες σημαντικά θέματα, όπως κανονισμός δεοντολογίας για την παρουσία στα ΜΜΕ, λειτουργία του Γραφείου Τύπου, λειτουργία της Κ.Ο., θητείες, λειτουργία των τάσεων κ.ά. Επομένως, γίνεται συνέδριο, όχι για να αλλάξουμε το κόμμα, αλλά για να αλλάξουμε την ΚΠΕ.


Το μίζερο και προβληματικό αυτό σκηνικό έρχεται να ταράξει στην κυριολεξία ένα τολμηρό κείμενο παρεμβάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν την οικονομική κρίση, την Ε.Ε., την αριστερά. Κείμενο που υπογράφει ο Π. Λαφαζάνης και τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος και ανοίγει νέους δρόμους σκέψης στη σημερινή συγκυρία.


Κείμενο που κάποιοι προσέτρεξαν να παραποιήσουν, να απορρίψουν, ακόμη και να λοιδορήσουν, προκειμένου να αποτρέψουν τη συζήτησή του (από δεδομένους στην υπηρεσία του συστήματος δημοσιογράφους, νεόκοπους «μαρξιστές» και κάποιους, μόνιμους αρθρογράφους της εφημερίδας "Αυγή").


Το ιδεολογικό αυτό κείμενο καταδεικνύει την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης και επανεξέτασης της στρατηγικής και του προσανατολισμού του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί σήμερα πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα σε ένα τεράστιο κοινωνικό ακροατήριο, αλλά και προς το κεφάλαιο και τους εκφραστές του, ότι υπάρχει μια δύναμη που δεν ενσωματώνεται στο σημερινό σύστημα, αλλά διεκδικεί να είναι η δύναμη ανατροπής του. Και πως μια προοδευτική διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση δεν είναι συμβατή, αλλά μοιραία έρχεται σε σύγκρουση με το ασφυκτικό νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό πλαίσιο της ΟΝΕ και της Ε.Ε.


Οι ιδεολογικές αυτές προσεγγίσεις τροφοδοτούν θετικά τις νέες επεξεργασίες που απαιτείται να έχει σήμερα η αριστερά, συνιστούν εμπεριστατωμένη ανάλυση των σύγχρονων εξελίξεων και σημείο επανεκκίνησης του κόμματος, σε μια στιγμή που αυτό, αντί να απογειωθεί, έχει "κολλήσει".


Ασφαλώς, όσοι αγωνίστηκαν με πάθος και ανιδιοτέλεια για την αριστερή στροφή του κόμματος, τη γείωσή του στην κοινωνία, αλλά και τον προσανατολισμό στην κοινή δράση και την ενότητα της αριστεράς, θα φανταζόντουσαν ένα πολύ καλύτερο σκηνικό σήμερα. Αλλά η πορεία στην αριστερά δεν είναι πάντα ευθύγραμμη. Έχει δυσκολίες, θέλει αντοχές. Και πολύ περισσότερο θέλει σαφή ιδεολογικό, πολιτικό και στρατηγικό στόχο.


Και σήμερα, περισσότερο από οποτεδήποτε, θέλει την ενότητα και την ανασυγκρότησή της. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τις κατανοητές ταλαντεύσεις ορισμένων που δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς φθάσαμε σ' αυτό το σημείο, δεν μένει άλλη επιλογή από μια νέα ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ. Και το συνέδριο μπορεί να γίνει η αφετηρία της.


 


* Ο Τάσος Κανταράς είναι πρώην μέλος της Γραμματείας της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

 
eXTReMe Tracker