Αγγελος Μανταδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον μόνο ως συμμαχία

Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει πολιτική συμμαχία, σημειώνει ο Άγγελος Μανταδάκης. Το στέλεχος της "Πρωτοβουλίας των 100" μιλάει για τη δημιουργία της νέας κίνησης στο εσωτερικό του ΣΥΝ υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα "νέο μαγαζί" ούτε για νέα τάση.


 


* Προς τι η λεγόμενη «Πρωτοβουλία των εκατό»; Μήπως τα προεόρτια μιας ακόμα τάσης στον ΣΥΝ;


Ούτε τάση ούτε ξαφνικοί σωτήρες του κόμματος. Τα εκατό και πλέον -οι υπογραφές συνεχίζονται- στελέχη που υπογράφουν το κείμενο του περασμένου Μάρτη είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οργανωτικά στελέχη. Δηλαδή από κοντά, πολύ κοντά, βιώνουν την αγωνία και την ανησυχία των χιλιάδων κομματικών μελών για την παρατεταμένη κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Συνέπεια αυτής της κρίσης είναι να μηΝ κατορθώνει το κόμμα της σύγχρονης, δημοκρατικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της συγκυρίας, όπου οι εργαζόμενοι υφίστανται καταιγιστικές επιθέσεις και η κοινωνία οδηγείται σε χρεωκοπία.


 


* Τι ακριβώς δηλαδή θέλετε να κάνετε;


Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να ενώσουμε τη φωνή μας με εκείνες των πολλών μέσα στο κόμμα που ζητούν αλλαγές εδώ και τώρα, ώστε το κόμμα να επανιδρυθεί σαν συλλογικότητα, σαν ένας πραγματικός φορέας πολυφωνικός και πολυτασικός, αξιόπιστος και ικανός να εξασφαλίζει προωθητικές συνθέσεις και ενιαία δράση. Ο κόσμος κουράστηκε από τα αρχηγικού ή συγκεντρωτικού τύπου κόμματα. Αλλά δεν εμπιστεύεται και τα κόμματα που μοιάζουν με άθροισμα παραγόντων ή χαλαρή ομοσπονδία τάσεων.


Σας διαβεβαιώ ότι οι μετέχοντες και οι μετέχουσες στην Πρωτοβουλία των εκατό δεν διακατέχονται από κάποια επιθυμία να ανοίξουμε ένα νέο μαγαζί. Αρκετοί από εμάς όλους στον Συνασπισμό, έχουμε ιδρύσει και έχουμε εγκαταλείψει κατά καιρούς τάσεις και ομάδες, υποτάσεις και υποομάδες έτσι που έχουμε πια κουραστεί. Δεν είναι αυτό το διακύβευμά μας.


Είμαστε μια ομάδα στελεχών από όλη την Ελλάδα και τους χώρους της, που θέτουμε ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα και όχι οργανωτίστικο, όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν. Την πολυτασική, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος ώστε να παράγει πολιτική, να επεξεργάζεται ιδέες, να υπερασπίζεται τους κοινωνικά αδύναΜους από τη σκληρή επίθεση που υφίστανται. Να προβάλλει το δικό του εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση με το οικολογικό, κοινωνικό και δημοκρατικό του στίγμα.


 


* Τι περιμένετε από το συνέδριο του Ιουνίου; Μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ στο κόμμα και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ;


Ποτέ ένα συνέδριο δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Ποτέ δεν θεραπεύει πάσαν νόσον. Μπορεί όμως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ξαναβρεί το κόμμα τον βηματισμό του. Κυρίως με προωθητικές συνθέσεις και ευρύτατες πολιτικές συμφωνίες. Έχουμε ανάγκη από ένα τέτοιο συνέδριο. Γι' αυτό και είναι καθήκον όλων μας να συμβάλουμε ώστε να πάμε στο Συνέδριο μέσα σε ένα κλίμα συνεννόησης και αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε επομένως μέτρα που και από συμβολική άποψη θα λειτουργήσουν ενωτικά και θα αποδομήσουν την εικόνα ενός σπαρασσόμενου κόμματος, που αντί να συζητά και να δραστηριοποιείται στα κοινωνικά μέτωπα επιδίδεται σε αλληλοαποκλεισμούς.


Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η πρότασή μας για ενιαία λίστα στην εκλογή της νέας ΚΠΕ στο συνέδριο, με μειωμένη σταυροδοσία στο 30%. Κανένας δεν θα χάσει, θα κερδίσει το κόμμα. Επίσης θα διευκολυνθούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους και μέλη του κόμματος που δεν μετέχουν η δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο σχήμα. Η πρόταση δεν επιδιώκει την κατάργηση του δικαιώματος της λίστας, αλλά πολιτική συμφωνία ειδικά σε αυτό το συνέδριο.


 


* Τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Συνέδριο;


Η κατάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ιδιαίτερα με την εμπλοκή του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέκου Αλαβάνου. Τολμώ να πω ότι είναι κρίμα γιατί σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες η ενότητα δράσης της αριστεράς είναι απαραίτητη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει με την προϋπόθεση της πολιτικής συμμαχίας που θα διευρύνει τους ορίζοντές της και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συνιστώσες της. Αν δεν τηρηθούν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον. Γι' αυτό και δώδεκα μέλη της ΚΠΕ έχουμε καταθέσει προσθήκη στο κείμενο - κορμό που αποσαφηνίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει με το συμμαχικό μας σχήμα όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση καχυποψίας και αμφισβήτησης του ρόλου του ΣΥΝ.

 
eXTReMe Tracker