Αλέκος Φλαμπουράρης: Το συνέδριο να βρει τρόπους να αλλάξει τη θλιβερή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


Ικανοποιημένος από τις προσυνεδριακές διαδικασίες δηλώνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αλέκος Φλαμπουράρης, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή αλλά και οι απόψεις που έχουν κατατεθεί δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του συνεδρίου.


 


* Ποια είναι τα συμπεράσματα από τον προσυνεδριακό διάλογο και τη συμμετοχή;


Η συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται στις πολιτικές κινήσεις και στις νομαρχιακές επιτροπές κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με αυτά των 4ου και 5ου συνεδρίου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν συνέδρια τομής, είτε με τις αποφάσεις της συνεργασίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας (ΣΥΡΙΖΑ 4ο Συνέδριο), είτε με την εκλογή με μεγάλη πλειοψηφία του νέου προέδρου του κόμματος και μάλιστα με πρόταση του απερχόμενου (5ο Συνέδριο).


Περισσότερα όμως μέλη συμμετέχουν στον διάλογο που αναπτύσσεται ελεύθερα ενώ υπάρχει σαφήνεια στις κατατεθειμένες απόψεις γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την έκβαση του συνεδρίου και τις αποφάσεις που θα πάρει.


Σε αυτό συμβάλλουν τα κείμενα διαλόγου που έχουν κατατεθεί, αλλά κυρίως οι εκάστοτε εισηγητές που πολιτικοποιούν τη συζήτηση και αποσαφηνίζουν πολιτικά σχέδια, πολιτικές απόψεις, ακόμα και πολιτικές αποχρώσεις που είναι φυσικό να υπάρχουν στο κόμμα μας ως κόμμα τάσεων και ρευμάτων, τον χαρακτήρα του οποίου θα πρέπει όλοι μαζί να διαφυλάξουμε.


 


* Για να επιτευχθούν αυτό τι πρέπει να συμβεί;


Για να γίνει εφικτή και αποδοτική αυτή η προσπάθεια, πρέπει όλοι να συνομολογήσουμε ότι κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση ενός κώδικα συμπεριφοράς των στελεχών, επιθυμία, που έντονα κατατίθεται από το σύνολο των μελών του κόμματος.


Έναν κώδικα συμπεριφοράς των στελεχών, που θα υποτάσσουν το ατομικό στο συλλογικό, το τασικό στη συλλογική προσπάθεια για την επιτυχία του κόμματος, που θα σέβεται τις αγωνίες των μελών και φίλων του κόμματός μας. Δεν θα απαιτούνται διοικητικά μέτρα, απλώς θα αναλογιζόμαστε κάθε φορά την «αξιοποίηση» που θα γίνεται από τα αντίπαλα κόμματα, αλλά κύρια από τα συμφέροντα τα οποία θίγονται από τις κινηματικές και πολιτικές μας επιλογές.


 


* Το συνέδριο τι πρέπει να αποφασίσει;


Το συνέδριό μας πρέπει να αποσαφηνίσει:


-Τα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης αλλά και τα αίτια που την προκάλεσαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.


-Το πολιτικό μας σχέδιο, που θα αποκρούει αυτά τα μέτρα και θα προτείνει το εναλλακτικό προγραμματικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση.


-Με ποιες δυνάμεις επιδιώκουμε να συνδιαμορφώσουμε στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στη χώρα μας μια κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα διεκδικεί καθημερινά μέσα από αγώνες την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών με στόχο μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα κινείται στον αντίποδα των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.


 


* Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προσπάθεια ;


Για να μπορεί -γιατί μπορεί-, ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ρόλο και μάλιστα ουσιαστικό, να είναι δηλαδή στον πυρήνα αυτών των συσπειρώσεων θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική του λειτουργία, την πολιτική συμπεριφορά των συνιστωσών και κυρίως τη σχέση του με την κοινωνία.


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αφουγκράζεται τις ανησυχίες, τα προβλήματά της κοινωνίας, γιατί ο κόσμος υποφέρει πολύ και μαζί με την απαραίτητη αλληλεγγύη, συντροφικότητα και το ενιαίο πολιτικό σχέδιο πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και προσδοκίες του.


Δυστυχώς, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και μέχρι σήμερα τα βασικά αυτά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιτυχία μιας αριστερής παράταξης έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.


Στο συνέδριο, λοιπόν, θα πρέπει να συζητήσουμε και να καταλήξουμε:


Στην ανάγκη να αρθεί αυτή η θλιβερή εικόνα που οδηγεί ακόμα και σε πόλεμο ανακοινώσεων, αλληλοϋπονομεύσεις, διαβολές, ξεχωριστές συγκεντρώσεις μέρους των συνιστωσών. Ενέργειες που μειώνουν καθημερινά την αίγλη της ενότητας και αναδεικνύουν τη κακομοιριά της διάσπασης.


Ας συνομολογήσουμε όλοι και όλες ότι στο χέρι μας είναι όλα αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα να κοπούν με το μαχαίρι.


Αν αυτό το καταφέρουμε, όλα τα άλλα θα τα βρούμε διατηρώντας τη βασική αρχή της συγκρότησής μας η οποία είναι η οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτονομία όλων όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.


 


* Μπορεί, τελικά, η πλειοψηφία του κόμματος να κατέβει ενιαία στο συνέδριο;


Η πρωτοφανής επίθεση εναντίον της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας δημιουργεί μία τραγική εικόνα σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία που κατά μέτριους υπολογισμούς θα ξεπεράσει το 1,2 εκατ. πολίτες δημιουργεί ένα εκρηκτικό κύμα.


Αν έτσι είναι τα πράγματα -και κατά κοινή ομολογία έτσι είναι και αναμένονται ακόμα χειρότερες εξελίξεις- τότε πως είναι δυνατόν να μην υπάρξει στο συνέδριό μας μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ακόμα και παμψηφία, στις αποφάσεις που θα πάρουμε για την απόκρουση αυτών των πολιτικών και τη διεκδίκηση όλων αυτών που μας πήραν; Σε αυτό το μέτωπο, σε αυτή την ενότητα έχουν θέση όλοι όσοι θίγονται δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί πολίτες. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε ακόμα μια φορά.

 
eXTReMe Tracker