Αννα Φιλίνη: Διακυβεύεται η ύπαρξη της αριστεράς

Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


Την ανησυχία της για το αν θα μπορέσει ο ΣΥΝ να διασωθεί ως ενιαίος οργανωτικός σχηματισμός εκφράζει η πρώην βουλευτής του κόμματος Άννα Φιλίνη και την ίδια ώρα, παραθέτοντας σειρά από επιχειρήματα εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη της ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέτωπο εχθρικό προς τον ΣΥΝ.


 


* Ποιο είναι το διακύβευμα του συνεδρίου;


Το κύριο που διακυβεύεται σε αυτό το συνέδριο είναι αν θα μπορέσει ο ΣΥΝ να διασωθεί ως ενιαίος οργανωτικός σχηματισμός και ως υπεύθυνο αριστερό κόμμα. Ουσιαστικά παίζεται το αν θα μπορέσει ο ΣΥΝ να ανακόψει την πολιτική και οργανωτική του διάχυση τόσο προς τον αριστερισμό των διάφορων εξωκοινοβουλευτικών ομάδων όσο και προς τον δογματισμό του ΚΚΕ και με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστεί την ανανεωτική του φυσιογνωμία ως βασικό λόγο της ύπαρξής του. Πιστεύω πως σήμερα πια διακυβεύεται το αν θα υπάρξει η αριστερά, που έχει κουλτούρα σεβασμού προς τη φύση, την ανθρώπινη ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη. Που υπερασπίζεται τον αριστερό ευρωπαϊσμό και αναγνωρίζει την προσφορά του ευρωπαϊκού πνεύματος από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τον Διαφωτισμό, τον μαρξισμό μέχρι τα μεγάλα ρεύματα της επιστήμης, της ψυχανάλυσης και της τέχνης. Που τιμά τη δημοκρατία και την ενεργό συμμετοχή στους θεσμούς της. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τόπο μας αποδεικνύουν ότι η υποβάθμιση της συμμετοχής στους δημοκρατικούς θεσμούς φουντώνει τον υποκειμενισμό και τον εγωισμό, σπρώχνει προς τον αριστερισμό αλλά και στη βία, με αποτέλεσμα σε εποχές μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η αριστερά να περιθωριοποιείται αντί να παίζει ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, αντί να συμβάλλει στην υπεράσπιση των αδυνάτων και στην παραγωγική διέξοδο από την κρίση.


 


* Τι πρέπει να αποφασίσει, κατά τη γνώμη σας, το συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ;


Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως εκλογική σύμπραξη, χωρίς όμως ταυτοχρόνως να κατοχυρώνονται μέσα σε αυτήν τα βασικά δημοκρατικά και ανανεωτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΝ. Εξελίχθηκε δυστυχώς σε πολιτική συμμαχία ομάδων μέσα από τον ΣΥΝ και έξω από αυτόν κατά της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Σήμερα καταλήγει πια ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην λίγων εξαιρέσεων, σε μέτωπο εχθρικό προς τον ΣΥΝ, που μεθοδεύει την διάλυσή του. Αποτελεί στοιχειώδη όρο επιβίωσής μας το άμεσο σταμάτημα αυτού του δρόμου κατρακύλας προς την εξαφάνιση του ΣΥΝ. Όλες οι κινήσεις και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του "Μετώπου" στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τα αρνητικά της πορείας που εξέθεσα παραπάνω.


 


* Πώς πρέπει να βγει ο ΣΥΝ από το συνέδριο; Τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του;


Η επιθετικότητα και ο αλληλοσπαραγμός στο εσωτερικό μας εχθρεύονται τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την αξιοκρατία. Χρειάζεται μια νέα κουλτούρα στις σχέσεις μέσα στο κόμμα μας που όμως πρέπει να έχει άμεση συνάρτηση με τις σχέσεις μας μέσα στην κοινωνία, αλλά και με το πώς αντιπαλεύουμε παντού -μέσα και έξω- το διάχυτο πνεύμα ευτελισμού του πολιτισμού μας. Μην παραβλέπουμε ότι συχνά στην ιστορία αυτοί που μεθοδεύουνε την εξαφάνιση συντρόφων, ιδεών και απόψεων, είναι οι ίδιοι που στο όνομα μιας σκουροκόκκινης ρομφαίας αντιπαλεύουν βιβλιοθήκες, γνώση και μνημεία τέχνης.


Όλα τελικά πρέπει να αναζητηθούν θέτοντας τον πολιτισμό ως βασικό βοήθημα για το ζωντάνεμα κάθε νέας προσπάθειας. Η υπερβολή στο ύφος, η αρέσκεια της ατάκας, η χρησιμοποίηση έτοιμων κλισέ και η κατασκευή ομάδων στήριξης στο σκοτάδι, εμποδίζουν τη διακίνηση των ιδεών, την επιστημονική ανάλυση, τη διαλεκτική σκέψη, την ανοχή και τον διάλογο, στραγγαλίζουν τη δημοκρατία. Οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να δουλέψουμε για να αναδειχθεί ο λυτρωτικός ρόλος της δημιουργίας, της μάθησης και της ποίησης.

 
eXTReMe Tracker