Ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του Συνασπισμού για τη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και τον Συνασπισμό

Του Νικολάου ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ*


 


Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε με παρρησία και ειλικρίνεια είναι η εμφανής αδυναμία του ΣΥΝ και κατ' επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσουν με όρους κινήματος μέσα στην ελληνική κοινωνία. Πολύ απλά ως κομματικές και κινηματικές συλλογικότητες εξακολουθούμε να είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων. Πιο συγκεκριμένα:


* Οι Πολιτικές Κινήσεις του ΣΥΝ δεν λειτουργούν.


* Τα μέλη του ΣΥΝ ελάχιστα συμμετέχουν στην οργανωμένη εσωκομματική ζωή.


* Τα εκλεγμένα όργανα του Κόμματος αδυνατούν να επιτελέσουν με επάρκεια τα καθήκοντά τους.


* Η λιστομαχία, ο καρεκλοκενταυρισμός και ο διαγκωνισμός λίγο πριν από κάθε συνέδριο αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας.


* Οι συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις του κόμματος δεν προωθούνται στην ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα το κόμμα να εκφυλίζεται στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.


* Η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος βρίσκεται σε χειμερία νάρκη.


* Οι τάσεις εξακολουθούν με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους να καταπατούν βάναυσα τα δημοκρατικά δικαιώματα των μελών του κόμματος.


Τα παραπάνω προβλήματα μαζί με πλείστα άλλα δεν είναι νέα, έρχονται και παρέρχονται από την «ίδρυση» του ΣΥΝ με ελαφρές παραλλαγές και μάλιστα με μια ιδιαίτερη οξύτητα λίγο πριν από κάθε συνέδριο. Το ερώτημα είναι γιατί δεν επιλύονται. Η απάντηση δεν είναι εύκολη μια και κάποιος πρέπει να λάβει υπόψη του μια σειρά αντικειμενικούς παράγοντες και αδυναμίες που οδήγησαν έως εδώ. Εκείνο όμως που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί είναι η μη αναστροφή των χρόνιων αδυναμιών και παραλείψεων στη λειτουργία του κόμματος.


Απέναντι σ' όλα αυτά τα μέλη του κόμματος πρέπει να τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή και να πουν ένα μεγάλο φτάνει πια με μια σειρά νέων διαδικασιών μέσα από το 6ο συνέδριο που θα ανατρέπουν ριζικά το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΝ, τον προσανατολισμό, και τη δράση του.


Κεντρικός στόχος η επανίδρυση του ΣΥΝ ως κόμματος μελών με βάση τη μαρξιστική θεωρία. Η ιδεολογική μας ταυτότητα σήμερα επιβάλλεται να είναι περισσότερο παρά ποτέ ξεκάθαρη, δημιουργική, προωθητική και χωρίς αμφισημίες έτσι ώστε να είναι σε θέση να δίνει ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία.


Επιπλέον το 6ο συνέδριο του κόμματος πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα προς τις εξής κατευθύνσεις:


1. Να προχωρήσει σε ριζική οργανωτική ανασυγκρότηση σ' όλα τα επίπεδα, θεσπίζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και δράσης από αυτό που σήμερα όλοι γνωρίζουμε.


2. Να αναβαθμίσει και να αναζωογονήσει τη λειτουργία των Π.Κ. και των περιφερειακών οργανώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.


3. Να καταργήσει τις τάσεις με τη σημερινή μορφή και λειτουργία τους, γιατί οι τάσεις απέδειξαν με δική τους αποκλειστική ευθύνη ότι όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στη συλλογική λειτουργία και δράση του κόμματος, αλλά αντίθετα δρουν ανεξέλεγκτα σ' όλα τα επίπεδά του και ιδιαίτερα σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μελών του κόμματος αναπαράγοντας σε πρακτικό επίπεδο φαινόμενα ομαδοποιήσεων, παραγοντισμών, επίπλαστων μειοψηφιών και πλειοψηφιών, αλαζονεία, αλλά και εκφυλιστικά φαινόμενα πολυγλωσσίας που γελοιοποιούν τον ΣΥΝ στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.


4. Να θωρακίσει την προβολή της ενιαίας εικόνας του ΣΥΝ σ' όλα τα επίπεδα μέσα από ένα κώδικα δεοντολογίας και με πειθαρχικές κυρώσεις για όσους δεν τον τηρούν.


5. Να διαμορφώσει άμεσα πολιτική ανάδειξης νέων στελεχών σ' όλα τα επίπεδα με έμφαση στο μαζικό κίνημα και στην οργάνωση του κόμματος χωρίς ηλικιακά κριτήρια.


6. Να επανεξετάσει ισοβιότητες συντρόφων που υπηρετούν το κόμμα από θέσεις ευθύνης, μέσα από τις πιο διαφανείς και δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες.


7. Να αξιολογεί επαγγελματικά και αποσπασμένα στελέχη σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να διαπιστώνεται ο βαθμός ανταπόκρισής τους στην προώθηση και επεξεργασία των στόχων του ΣΥΝ.


8. Να καθιερώσει την υποχρεωτική συζήτηση σ' όλες τις πολιτικές κινήσεις και τις περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος των αποφάσεων της Π.Γ. της ΚΠΕ, καθώς και όλες τις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.


9. Να θεσμοθετήσει καταστατικά Μόνιμη Επιτροπή Πολιτικού και Οργανωτικού Σχεδιασμού που θα βοηθήσει συστηματικά στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.


10. Να προχωρήσει σε έκδοση μηνιαίου θεωρητικού περιοδικού.


11. Να αλλάξει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού 105,5 στο Κόκκινο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σημερινές δύσκολες και σύνθετες διαδικασίες που εξελίσσονται σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας και μαζικού κινήματος.


12. Να κάνει ριζική στροφή ο ΣΥΝ προς τους εργαζόμενους μέσα από συχνές πανελλαδικές εκστρατείες, έτσι ώστε να προβάλλονται οι θέσεις μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Τα παραπάνω θεωρούνται σήμερα αναγκαία εάν «επιθυμούμε» να κάνουμε μια νέα αρχή και όχι μόνο. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε εκείνο το άλμα που πραγματικά θα μας γειώσει γερά και ριζοσπαστικά στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.


Το μετέωρο βήμα του πελαργού δεν ταιριάζει στη ριζοσπαστική αριστερά


 


 


* Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ

 
eXTReMe Tracker