Μέτωπο - λογικής και ενότητας για την ανασυγκρότηση του ΣΥΝ

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να συγκροτηθεί, να δημιουργηθεί, με τη βοήθεια και την ενότητα όλων, μια νέα ισχυρή πλειοψηφία μέσα στο κόμμα.


Οι τάσεις, τα ρεύματα, οι απόψεις, δεν θα λείψουν ποτέ από την σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό δεν σημαίνει, ότι επειδή αφήσαμε πίσω τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, θα χάσουμε και το ύψιστο μέτρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη λειτουργία της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.


Το κείμενο των θέσεων, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την ΚΠΕ, αποτελεί τη βάση για μία νέα πλειοψηφία μέσα στο κόμμα. Μια πλειοψηφία, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα, αλλά κυρίως, θα εργάζεται και θα εφαρμόζει τις πλειοψηφικές αποφάσεις.


Πρέπει να σταματήσει σε όλα τα επίπεδα, από την Π.Ε. μέχρι τις Νομαρχιακές Επιτροπές, η «διαβούλευση» και το μοίρασμα των «θέσεων», με βάση τις τασικές προελεύσεις.


Να σεβαστούμε όλοι το Καταστατικό, και τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα ψηφίσουμε από το Συνέδριο. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις, είναι ραγδαίες και επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή ενότητα. Να σταματήσουν τα «εγώ» και οι «φωστήρες» που τα ξέρουν όλα.


Πρέπει άμεσα να θυμηθούμε όλοι μας, ότι δίπλα στη λέξη «Αριστερά» υπάρχει η λέξη συλλογικότητα. Να ξαναβρούμε όλοι τη συντροφικότητά μας, την αλληλεγγύη μας, τον σεβασμό και τον αυτοσεβασμό, που πρέπει να έχουμε όλοι, τον αλτρουϊσμό μας και λίγο την ευγένειά μας, που χάνεται και αυτή. Να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή σ’ αυτό το Συνέδριο, ότι παντού, πρέπει να προηγείται και να στηρίζεται η πλειοψηφική θέση του κόμματος (ΜΜΕ, μαζικούς χώρους, συζητήσεις κ.λπ.).


Αυτό δεν λέει σύντροφοι η κοινή λογική που διαθέτουμε όλοι!!!


Αν αυτό γίνεται με επάρκεια, δεν είναι κακό σε δεύτερο χρόνο, να πει κανείς και την προσωπική του άποψη.


Αυτό που γίνεται σήμερα στον ΣΥΝ, είναι μία τραγωδία. Π.χ. Ακούμε το πρωί σε εκπομπή της T.V. τον πρόεδρο να εκφωνεί την θέση για Δημοψήφισμα. Μέσα στο ίδιο 24ωρο ο α’ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκφωνεί άλλη θέση να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Ο β’ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εκφωνεί τη θέση να αποκλείσουμε τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στου Μαξίμου. Ο πρώην πρόεδρος, ζητεί να απαγορευτεί η έξοδος του πρωθυπουργού από τη χώρα κ.λπ.


Είναι εικόνα αυτή συγκροτημένου και σοβαρού κόμματος; Ή μοιάζουμε με θεατρικό μπουλούκι που κάνει αυτοσχεδιαστικές παρλάτες; Έχουν συναίσθηση και επαφή με την πραγματικότητα, οι σύντροφοι, που με τη συμπεριφορά τους αυτή έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα τα μέλη, τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΣΥΝ;


Το κόμμα μας κλείνει 20 χρόνια ζωής. Ο μηχανισμός μας και τα στελέχη μας είναι σχεδόν τα ίδια. Η ηλικιακή ανανέωση που ξεκίνησε στο τελευταίο συνέδριο, έχει μείνει μετέωρη. Ο μέσος όρος γενικά των στελεχών μας είναι 50 - 60 ετών. Το παράδειγμα του συντρόφου Δραγασάκη το χαρήκαμε όλοι. Ο σύντροφος εργάζεται το ίδιο ακούραστα και με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για το κόμμα, χωρίς κανένα «πόστο». Η προσφορά του ήταν και συνεχίζει να είναι πολύτιμη. Ας τον μιμηθούμε όλοι μας.


Μέσα από τις τασικές συγκρούσεις των μηχανισμών των τάσεων, έχουμε στείλει όλες τις γυναίκες στο περιθώριο. Έχουμε γίνει ανδροκρατούμενο κόμμα. Σε κανένα κόμμα της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχει η εικόνα αυτή. Η ποσόσταση πρέπει να επικρατήσει παντού και με αυξημένα ποσοστά. Η γυναίκα μέσα στον ΣΥΝ, να βρει την ισοτιμία της και τον σεβασμό μας.


Πιστεύω βαθιά, ότι το πρόβλημα της ανανέωσης των στελεχών, δεν είναι κυρίως ηλικιακό. Υπάρχουν εβδομηντάρηδες, που το μυαλό τους δουλεύει σαν ξυράφι και υπάρχουν 20άρηδες, με σεχταρισμό και στενότητα ατελείωτη.


ΕΛΕΟΣ, όμως, σύντροφοι. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω οι εξηντάρηδες. Ας βοηθήσουμε τους νέους που έχουμε μπροστά μας.


Δουλειά υπάρχει για όλους. Η νέα βάρδια στελεχών που υπάρχει στο κόμμα μας, πρέπει να γίνει η ραχοκοκαλιά του.


Ας δοκιμάσουν και άλλοι. Εξάλλου, οι πιο πολλοί απ’ αυτούς, έχουν δώσει και δίνουν καθημερινά τις εξετάσεις τους.


Σύντροφοι, παρακολούθησα όλες τις ΚΠΕ τα δύο τελευταία χρόνια και έχω προσωπική άποψη. Τα νέα στελέχη μας, με επικεφαλής τον πρόεδρό μας, είναι η ελπίδα μας. Ας μην σκοτώσουμε αυτή την ελπίδα στις μυλόπετρες και στις συμπληγάδες των τάσεων, των ομαδοποιήσεων και της μιζέριας μας. Με όπλο μας την συντροφική κριτική, την αυτοκριτική μας, να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε.


Αγαπητοί σύντροφοι, σαράντα χρόνια δεν συμμετείχα σε καμία φράξια ή τάση. Γιατί για μένα αριστερά σημαίνει συλλογικότητα. Αισθάνθηκα για πρώτη φορά την ανάγκη, να υπογράψω ένα κείμενο με άλλους 100 συντρόφους, που μιλάει για προωθητικές συνθέσεις και για μια καινούργια Συνασπισμική λογική. Δεν επιδιώκω να γίνω ένα ακόμα μέλος σε μια ακόμα καινούργια τάση που θα έλθει να προστεθεί ανάμεσα στις υπάρχουσες. Δεν μου αρέσει η μίζερη και αδιέξοδη εσωκομματική αντιπαράθεση. Με συγκινεί η ενότητα και η συνεννόηση.


Πιστεύω, ότι έστω και στο και πέντε, πρέπει να συγκροτηθεί ένα μέτωπο λογικής και ενότητας, για να ανασυγκροτήσει το κόμμα μας, το χαμένο του κύρος και την κοινωνία. Ας κρατήσει ο καθένας την ιδιαίτερη ιδεολογική τασική αναφορά. Ας ανοίξει όσους αριστερούς δρόμους θέλει για το μέλλον ο καθένας, αλλά ας στοιχηθούμε όλοι συλλογικά μέσα σε μία πλειοψηφία.


Ας ενώσουμε με τη μέγιστη δυνατή ενότητα τον κόσμο μας, τα μέλη μας και τους οπαδούς μας.


Αυτό έκανε η αριστερά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει και τώρα. Όλα τ’ άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες.


Να συνεννοηθούμε σ’ ένα κοινό πρόγραμμα στόχων και κανόνων, που θα ψηφίσουμε μετά από δημιουργικό διάλογο στο συνέδριό μας και που τις αποφάσεις του πρέπει να υπερασπιστούμε όλοι μας με πάθος και μετά το συνέδριο. Ο ΣΥΝ, εξαρτάται από όλους και όλες μας.


Το ταξίδι συνεχίζεται.


Με αισιοδοξία στους νέους αγώνες.


 


Κώστας Ανέστος


Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΚΠΕ

 
eXTReMe Tracker