Για την Πέμπτη Διεθνή

Του Θωμά ΓΕΩΡΓΙΟΥ*


 


Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται το 6ο -έκτακτο- Συνέδριο του Κόμματός μας καθορίζεται από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις προσπάθειες της άρχουσας τάξης διεθνώς να βγει από αυτή, με το μοναδικό τρόπο που μπορεί: καταστρέφοντας τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, καταδικάζοντας έτσι την πλειοψηφία του λαού σε συνθήκες εξαθλίωσης.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτός ο παγκόσμιος χαρακτήρας του καπιταλισμού: από τις διαφορετικές εθνικές οικονομίες και αγορές προκύπτει ένα σύστημα ενιαίο, αδιαίρετο και αλληλοεξαρτώμενο -η παγκόσμια αγορά, καθώς και οι πολιτικοί εκφραστές των συμφερόντων της. Η «Ιερή Συμμαχία» Ε.Ε.-ΔΝΤ με το εγχώριο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του ώστε να οργανωθεί καλύτερα η πρωτοφανής επίθεση που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη της χώρας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.


Απέναντι σε αυτή την επίθεση, οι δυνάμεις της αριστεράς θα πρέπει να έχουν μια αντίστοιχη διεθνή δράση και οργάνωση. Ήδη από τις απαρχές του κινήματός μας, στις σελίδες του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, οι Μαρξ και Ένγκελς έγραφαν: «Οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα». Ο διεθνισμός του Μαρξ και του Ένγκελς δεν ήταν το αποτέλεσμα συναισθηματισμού. Προέκυπτε από την ανάγκη αποτελεσματικής οργάνωσης για την ανατροπή του καπιταλισμού. Έτσι, στην πορεία του εργατικού κινήματος ιστορικά, ιδρύθηκαν τέσσερις Διεθνείς οργανώσεις για αυτό το σκοπό, που, όμως σταδιακά είτε έφτασαν σε αδιέξοδο είτε εκφυλίστηκαν, έχοντας αφήσει ωστόσο η καθεμία τις δικές της σημαντικές παρακαταθήκες στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα.


Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας, όπου η κοινωνία αναζητά λύσεις από την αριστερά και ο διεθνισμός είναι απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο αριστερά κόμματα και οργανώσεις παγκοσμίως να συμμετάσχουν στις εργασίες ίδρυσης μιας νέας επαναστατικής Διεθνούς, που θα αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό.


Η έκκληση αυτή ήδη έχει δώσει έναυσμα για συζητήσεις μέσα στα αριστερά κόμματα ειδικά στη Λατινική Αμερική αλλά και παγκοσμίως. Ειδικά για τα επαναστατικά κινήματα που έχουν εκδηλωθεί την τελευταία δεκαετία στη Λατινική Αμερική και τα οποία δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις από τον ιμπεριαλισμό, η έκκληση αυτή εμφανίζεται ως η μοναδική προοπτική δημιουργίας ενός οργανωμένου, διεθνούς μαζικού κινήματος που θα μπορεί να τα υπερασπιστεί αποτελεσματικά.


Αλλά και η ίδια η καπιταλιστική κρίση και ο παγκόσμιος χαρακτήρας της επιτάσσουν τη δημιουργία μιας οργάνωσης που θα συντονίσει διεθνώς την άμυνα και την αντεπίθεση των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του παγκόσμιου κεφαλαίου.


Το κόμμα μας έχει αποδείξει εδώ και πολύ καιρό ότι είναι ένα γνήσια διεθνιστικό κόμμα, έχοντας απορρίψει τη σταλινική θεωρία του «σοσιαλισμού σε μία χώρα» και του «εθνικού δρόμου». Ακόμα και σε δύσκολες στιγμές για την αριστερά, συμμετείχε σε διεθνή φόρουμ. Όμως, σήμερα τα φόρουμ αυτά βρίσκονται σε κρίση, οι δυνάμεις τους μειώνονται ενώ οι χαλαρές τους δομές και η απουσία συγκροτημένου επαναστατικού προγράμματος δεν μπορούν, δυστυχώς, να οργανώσουν τη συντονισμένη αντεπίθεση που απαιτείται. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει ένα ποιοτικό άλμα προς την κατεύθυνση αυτή, με τη συμμετοχή του κόμματος μας σε μια νέα Διεθνή, που θα έχει μαζική απεύθυνση, οργανωμένη έκφραση και η οποία, μέσα από έναν δημοκρατικό διάλογο και με βάση την κοινή εμπειρία των οργανώσεών της, θα καταλήξει σε ένα σαφές, ενιαίο πολιτικό πρόγραμμα, για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, και η οποία θα συσπειρώνει όλο και περισσότερες δυνάμεις, οργανωμένες και ανένταχτες.


Βέβαια, είναι νωρίς για να πούμε αν η έκκληση αυτή θα καταλήξει πράγματι στην ίδρυση μιας νέας Διεθνούς. Ωστόσο, η συζήτηση έχει ανοίξει σε πολλά αριστερά κόμματα και οργανώσεις παγκοσμίως. Ήδη στη Λατινική Αμερική, υπάρχει μια βάση εκατομμυρίων που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή, κάτι που ενισχύει σημαντικά την προοπτική δημιουργίας της. Στη συζήτηση αυτή που έχει ανοίξει, η Ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά, συνεισφέροντας με τις θέσεις της και την εμπειρία της... Και ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να ανοιχτεί μια τέτοια συζήτηση μέσα στο Κόμμα, εκτός από το Συνέδριο μας;


 


* Π.Κ. Νεολαίας ΣΥΝ Γλυφάδας - Βούλας - Αργυρούπολης

 
eXTReMe Tracker