ΣΥΡΙΖΑ: Από το κακό στο χειρότερο

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο παρακολουθούμε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μια διαλυτική κατάσταση. Ουσιαστικά ο χώρος είναι χωρισμένος σε τρία διαφορετικά κομμάτια, τα οποία μένουν τεχνητά συγκολλημένα μεταξύ τους καθαρά και μόνο για λόγους εκλογικής επιβίωσης.


Βιώσαμε όλοι την παράνοια του περασμένου καλοκαιριού με την παραίτηση - ξεπαραίτηση Αλαβάνου, την αντιπαράθεση των ομάδων -τάσεων και συνιστωσών με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και την κοινή κάθοδο που επέβαλε η λογική της εκπροσώπησης στη Βουλή.


Ένα σχεδόν χρόνο μετά, τα πράγματα απλά είναι πολύ χειρότερα.


Ο Αλαβάνος δημιούργησε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ένα πρόπλασμα δηλαδή νέου κόμματος. Στο εσωτερικό του ΣΥΝ και εν όψει του Συνεδρίου οι δυνάμεις αναδιατάσσονται, το Ρεύμα διασπάται σε Τσιπρικούς και ιστορικά στελέχη και η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν ξέρει αν πρέπει να μείνει ή να αποχωρήσει.


Είμαι σε αυτόν τον χώρο 20 χρόνια. Νιώθω πια πως δεν ανήκω σε αυτόν. Και δεν είναι μόνο το μπάχαλο που αντικρίζουμε όλοι τον τελευταίο καιρό. Είναι πως ΔΕΝ υπάρχει αντιπρόταση.


Η χώρα βυθίστηκε στη χρεωκοπία, μια χρεωκοπία για την οποία έχουμε όλοι ευθύνη.


Και η δική μας αριστερά, που δεκαετίες κολάκευε όλες τις συντεχνίες και τις κοινωνικές ομάδες.


Που ποτέ της δεν αντέκρουσε την κυρίαρχη λογική του υπερκαταναλωτισμού και του βολέματος στο Δημόσιο.


Και έτσι έκπληκτοι παρακολουθούσαμε επί μήνες τη φοβερή ανάλυση πως η χρεωκοπία είναι ένα ψέμα του καπιταλισμού για να κόψει τα επιδόματα. Και όταν πια κατανοήσαμε πως η χρεωκοπία είναι γεγονός, αρχίσαμε φαιδρές αντιπροτάσεις για λαϊκά ομόλογα.


Δεν πάει άλλο αυτό το χάλι.


Ας μας πει κάποτε η Αριστερά πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με όσα πραγματικά παράγουμε. Πως δεν γίνεται να ζούμε με δάνεια. Πως, αν ΔΕΝ παράγεις, ΔΕΝ μπορείς να κάνεις αναδιανομή. Αυτό ακόμη και ο Στάλιν και ο Μάο και ο Εμβέρ Χότζα το είχαν καταλάβει.


Και μην μου πείτε τώρα πως στη Ρωσία έδιναν κατώτατο μισθό 1.300 ευρώ που λέει η Παπαρήγα!


Χρειάζεται λοιπόν ΑΛΛΟ μοντέλο ανάπτυξης. Το σημερινό (νεοφιλελεύθερο ή κεϋνσιανό) απέτυχε παταγωδώς. Κάτι μου λέει όμως πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.


Θα πορευτούμε κατά τα γνωστά, με τους μισούς να προτείνουν ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ και αποχή από το κοινοβούλιο! Και με τους υπόλοιπους να ταλαντεύονται μεταξύ της αποχής από τη σύσκεψη των αρχηγών και τα δημοψηφίσματα! Ωραία κατάσταση...


Μόνο που ο κόσμος δεν είναι χαζός...


Και την επόμενη φορά μπορεί να επιλέξει και κάτι άλλο.


 


ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


 

 
eXTReMe Tracker