Η σύνθεση δυσκολότερη της ανάλυσης, αλλά απαραίτητη όσο ποτέ

Διαβάζοντας τα κείμενα που θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν στο συνέδριό μας, αρχικά αισθάνθηκα ενοχές που σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία, εμείς έχουμε ακόμα να επιλύσουμε «τα του οίκου μας». Μία δεύτερη αίσθηση ήταν ότι πρόκειται για αχανή και εκτεταμένη «βιβλιογραφία», εξαιρετικά δύσκολο να τη συμμαζέψεις και ακόμα περισσότερο να παρέμβεις. Σε συγκριτική ανάγνωση όμως, το τοπίο ξεκαθαρίζει και αντιλαμβάνεσαι ότι σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν επαλληλίες και αλληλοεπικαλύψεις. Επιπλέον, υπάρχουν σημεία που πρέπει να «στρογγυλέψουν», αν θέλεις να συνυπάρξεις ή να γίνουν ακόμη πιο αιχμηρά, αν πρόκειται να διαλυθεί το κομματικό μας σύμπαν. Ξεχωρίζεις ακόμα, κάποια δυνατά σημεία που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, εάν πραγματικά θέλουμε να βγούμε αλώβητοι και συνθετικά αναγεννημένοι από το έκτακτο συνέδριό μας.


Δεν θα αναφερθώ στις επαλληλίες, αλλά στα αιχμηρά και τα συμπληρωματικά σημεία, που μπορούν να μας ενώσουν ή να μας διαλύσουν. Είναι βέβαιο ότι με αμοιβαίες προσπάθειες μπορεί να υπάρξει ενιαία έκφραση και προωθητική σύνθεση. Ένα πρώτο αιχμηρό σημείο είναι η εμμονή των συντρόφων ανανεωτικών να αποδεσμευτεί ο ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία συμμαχία που πρόσφερε πολλά και εντέλει είναι η πρώτη διαδικασία διεύρυνσης του χώρου μας που δεν πρέπει να αποκοπεί, άσχετα αν χρειάζεται εξυγίανση. Μία δεύτερη αιχμή είναι η «επαναστατική παντιέρα» των τριάντα συντρόφων, που φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να μας βγάλουν έξαλλους στους δρόμους και στα βουνά. Ψυχραιμία σύντροφοι, «οι μεγαλύτεροι πόλεμοι κερδίζονται χωρίς μάχη».1


Όσο για τα συμπληρωματικά και «δυνατά» σημεία, πρέπει να αναφερθώ στον τομέα της Πολιτικής Οικολογίας της Ανανεωτικής Πτέρυγας και στη συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, που όμωςτην εισηγείται πλέον και η πλειοψηφία. Το κείμενο - κορμός του Αριστερού Ρεύματος μας παρουσιάζει 10 ισχυρά σημεία εξόδου από την οικονομική κρίση, όπου σε συνδυασμό με την εξαιρετική ανάλυση των 13 σημείων της 2ης εκδοχής, δίνουν έναν πολύ καλό πολιτικό σχεδιασμό. Αρκεί οι 30 σύντροφοι να ανασυνθέσουν τη θεμελίωσή τους για έξοδο από την Ε.Ε και με επαναστατικές ανατροπές.2


Άλλο δυνατό σημείο είναι το κεφάλαιο που αναπτύσσεται για το κόμμα από το Αριστερό Ρεύμα. Πρόκειται για θέσεις που θα αναμορφώσουν τη λειτουργία του χώρου μας. Ενδεικτικά αναφέρω την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού σχεδιασμού και τεκμηρίωσης. Την ανάγκη να σεβόμαστε την έρευνα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Transform και τις εργασίες του Ινστιτούτου Πουλαντζά. Ο εμπειρισμός δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος. Οι οργανωτικές προτάσεις είναι αρκετές, αλλά εδώ χρειάζονται σε μεγάλη έκταση και τη δική μας παρέμβαση. Προτάσεις ρεαλιστικές από όλους εμάς που λειτουργούμε τις Π.Κ. και τις Ν.Ε. και είναι ώρα να καταθέσουμε με λεπτομέρειες τις εισηγήσεις μας μέσα από τις βιωματικές μας εμπειρίες. Η 4η εκδοχή που συνυπάρχει δίπλα στο κείμενο-κορμός, αν και θεωρητική, σκιαγραφεί πολύ καλά την παράλληλη ανάγκη της θεωρίας και την απαραίτητη εκπαίδευση των στελεχών του κομματικού μηχανισμού. Ας κρατήσουμε όμως κατά νου ότι η βασική αιτία διάλυσης των οργανώσεων είναι η κεντρική αντιπαλότητα των τάσεων.


Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ σε δύο επιπλέον σημεία. Το πρώτο αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών σε ποσοστό 50%, αρκεί να υπάρχει αντίστοιχη εκπαίδευση στελεχών για άνδρες και γυναίκες. Πρέπει, με άλλα λόγια να συζητήσουμε για καταστατικές αλλαγές. Το δεύτερο σημείο αφορά τις εκφράσεις από παντού, για αρχηγοκεντρικό και προεδροκεντρικό κόμμα που δεν πρέπει να έχουμε. Εδώ θα πρέπει να κατατεθούν και να αναλυθούν οι απόψεις, αρκεί να ξέρουμε ότι: Ο Ηγέτης της μειονότητας-μειοψηφίας έχει καταλυτική σημασία, διότι λειτουργεί ως «ανάχωμα και φίλτρο», απέναντι στην ψυχολογιοποίηση, την ισχυρότερη στρατηγική αντίστασης που συναντά ο λόγος και η ιδεολογία των πολιτικών μειοψηφιών. Το έχω ξαναγράψει, αλλά το επαναλαμβάνω ότι η ψυχολογιοποίηση είναι η απόδοση του ιδεολογικού λόγου στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των μειονοτήτων, όπως εμείς.3 Δεν πρόκειται για όρο της κλινικής, αλλά της κοινωνικής ψυχολογίας και ιδιαίτερα της κοινωνικής επιρροής - αλλαγή γνώμης και συμπεριφοράς, τόσο απαραίτητα αυτή τη χρονική στιγμή, ιστορικά και πολιτικά. Το πνεύμα των καιρών είναι με το μέρος μας, αρκεί να μην το αγνοήσουμε.


Στο συνέδριο έχουμε να αναφερθούμε αναλυτικά σε πολλά σημεία. Είναι βέβαιο ότι αν όλοι είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε «έρμα» που μας καθηλώνει, αν αποδεχτούμε δημοκρατικά και αμοιβαία την πολιτική ταυτότητα κάθε συντρόφου, ο χώρος μας θα πάει ψηλά. Μπορεί να αποτελέσει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, την απαρχή ενός νέου πολιτικού χώρου με ηγετική παρουσία και ρεαλιστικές προτάσεις.


 


1. Σουν Ζου (Sun Tzu) (1992) Η Τέχνη του Πολέμου, Αθήνα, Βάνιας


2. Κείμενα για τις θέσεις της Κ.Π.Ε προς το Έκτακτο Συνέδριο (εκδοχές-προσθήκες-προτάσεις), 2010


3. Παπαστάμου Σ.- Μιούνυ Γκ. (2001) Μειονότητες και Εξουσία, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα.


 


 


Σοφία Αράβου -Παπαδάτου


Διδάκτωρ Κοινων. Ψυχολογίας-Οδοντίατρος, MSc


Γραμματέας Ν.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 
eXTReMe Tracker