Κεντρικός στόχος η πολύτιμη ενότητα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΝΑΔΗ*


Μετά το έκτακτο συνέδριο, έχουμε καθαρότερη εικόνα της σοβαρής κρίσης που μαστίζει τον ΣΥΝ.


Απαιτείται λοιπόν σύνεση, περισυλλογή και ψυχραιμία, από όλες τις τάσεις, ώστε με συναίσθηση ευθύνης να προχωρήσουμε στη διαφαινόμενη εποικοδομητική λύση.


Παράλληλα, θα πρέπει να παρακάμψουμε τυχόν επιπολαιότητες, διατηρώντας τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μας, χωρίς καμιά εξαίρεση, για τις απαραίτητες βολιδοσκοπήσεις - συνεννοήσεις, ακόμη και άτυπες, σε πρώτη φάση.


Δεν είναι ώρα για αναζήτηση και επίρριψη ευθυνών, που νομίζω ότι επιμερίζονται σε όλες τις τάσεις, δοθέντος και ότι λειτουργούν με κάθετη διάρθρωση (χωρίς βεβαίως να κατέχει κάθε μία χωριστά την απόλυτη αλήθεια), σαν κόμμα μέσα στο κόμμα (του ΣΥΝ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται. (Βλ. σχετική πρότασή μου για προσωρινό έστω μορατόριουμ, αυτής της κάθετης λειτουργίας, που θα μπορεί να αντικατασταθεί σε οριζόντια λειτουργία, με το αντίστοιχο ιδεολογικό ρεύμα, σε σύντομο κείμενό μου, που απέστειλα -εγκαίρως για το Συνέδριο- την 30.5.10, στην "ΑΥΓΗ" - Διάλογο- αλλά ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί).


Η συμπόρευση των τάσεων στον ΣΥΝ, παρά τις γνωστές παραφασάδες, βαρύνει θετικά, εφόσον τηρηθούν οι προμνησθείσες προϋποθέσεις, για μια επαναπροσέγγιση μεταξύ τους, με στόχο την ανταπόκριση του ΣΥΝ στις απαιτήσεις των καιρών. Σημειώνω πως η ανασυγκρότηση του ΣΥΝ θεμελιώνεται με την ενιαία έκφραση προς τα έξω -ιδιαίτερα-, που είναι εφικτή με βάση τις έως τώρα επεξεργασίες από ομάδες εργασίας και προσωπικές μελέτες επιστημονικών στελεχών και αποτελούν πλούσιο υλικό που απαντά στα σημαντικά και επίκαιρα ερωτήματα στους τομείς: κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό.


Αυτές συνιστούν το πρόγραμμα μιας "σκιώδους κυβέρνησης" της αριστεράς, που συμπληρώνεται με τις αντίστοιχες στρατηγικές και πρακτικές, αφού συγκεφαλαιοποιηθούν για ν' απαρτίσουν το πλήρες επικαιροποιημένο και αξιόπιστο πρόγραμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα απευθύνεται στο διαμορφούμενο πλειοψηφικό δημοκρατικό ρεύμα και τη διεύρυνση της λαϊκής βάσης του.


Την πρωτοβουλία του συντονισμού των συναντήσεων - συζητήσεων σε πνεύμα ενότητας θα πρέπει να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και αξιόλογα, δοκιμασμένα στελέχη του ΣΥΝ, από όλες ανεξαρτήτως τις τάσεις, που μπορούν να επιλεγούν από τις ίδιες και να συμμετάσχουν ενεργά σ' έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο. (Ενδεικτικά αναφέρω τους: Γιάννη Δραγασάκη, Ν. Βούτση, Φ. Κουβέλη, Δημ. Παπαδημούλη, Γιάννη Μπαλάφα, Π. Λαφαζάνη, Αρ. Μπαλτά, Τ. Κορωνάκη, Δ. Στρατούλη, Σ. Πανάρετου, Δ. Παφίλη, Ρ. Ιωσηφίδου, Τρ. Μηταφίδη, Κώστα Κάρη κ.ά., συγκροτώντας ομάδα εργασίας 15-20 στελεχών όλου του φάσματος του ΣΥΝ).


Κοινή συνισταμένη η κατάληξη στο πλήρες πρόγραμμα του ΣΥΝ με κάλυψη και του κανονισμού λειτουργίας του ΣΥΝ, αντιστοιχούμενου στις προμνησθείσες εποικοδομητικές προτάσεις και θέσεις.


Στόχος η ενότητα και η ενιαία έκφραση του ΣΥΝ, με την ενεργό συμμετοχή στον ανοιχτό διάλογο των μελών των Π. Κινήσεων του ΣΥΝ καθώς και των φίλων και συμπαθούντων από όλο το εύρος της πλειονότητας των προοδευτικών πολιτών.


Έτσι θα σφυρηλατείται η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, με συμμετοχή των μελών και φίλων των ΣΥΝ χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια που απλά εντυπωσιάζουν (όπως αυτοσχέδιες κινήσεις "Μετώπων" -που προσφέρονται αφειδώς και χωρίς περίσκεψη).


Σ' αυτό το κλίμα, προφανώς, θα επαναπροσδιορισθούν οι όροι ενδεχόμενης συνεργασίας με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνες που θα αποδέχονται το πρόγραμμα του ΣΥΝ για την ευρεία ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, μακράν σεκταριστικών και στρεβλών αντιλήψεων (π.χ. έξω από τη Βουλή ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λπ.), που συνιστούν προφάσεις εν αμαρτίαις.


Θα μπορούσε να συζητηθεί και η αναδυόμενη πρόταση νέας μορφής Συμμαχικού Σχήματος, βεβαίως σύμφωνα με τις διαμορφούμενες εποικοδομητικές Προγραμματικές Προτάσεις - θέσεις της νέας ενωτικής καμπάνιας του ΣΥΝ.


Κανείς δεν περισσεύει από τους συμμετέχοντες. Όλοι χρειάζονται.


22.6.2010


* Ο Κώστας Κουνάδης είναι αντιστασιακός

 
eXTReMe Tracker