Να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ*


 


Ο Συνασπισμός βγαίνει τραυματισμένος από το συνέδριό του. Μια πλευρά του κόμματος επέλεξε την απόσχισή της αφού δεν πέρασαν τα τελεσίγραφα και οι εκβιασμοί της για κεντρικές επιλογές του κόμματος. Κάποιοι σύντροφοι επέλεξαν, τελικά, τη ρήξη, όχι με τις κυβερνητικές πολιτικές και το πολιτικό σύστημα, αλλά με την ίδια την αριστερά.


Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα, αφού, στην περίοδο μιας πρωτοφανούς επίθεσης που οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και σε κοινωνικό ολοκαύτωμα, η αριστερά εμφανίζεται διασπασμένη και αδύναμη. Μερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν μια εικόνα τριχοτόμησης του ΣΥΡΙΖΑ σαν να θέλουν να επιβεβαιώσουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.


Είναι ώρα ευθύνης να διαψεύσουμε έμπρακτα αυτά τα σενάρια. Ο Συνασπισμός πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να προχωρήσει μπροστά μειώνοντας στο ελάχιστο της απώλειές του και να επιμείνει στην υποστήριξη του ενωτικού εγχειρήματός του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να βρει τον βηματισμό του, να διαλύσει αμέσως μια εικόνα παραλυσίας και να αντιστοιχηθεί με τις ανάγκες της μισθωτής εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων, που στην κυριολεξία πνίγονται από τις κυβερνητικές πολιτικές.


ΠΑΡΑ το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και σε πολιτική κρίση, εντούτοις το πρόβλημα δεν εκδηλώνεται, σε αυτή τη φάση, στο οικοδόμημα του δικομματισμού, αλλά πρώτα στο σπίτι της αριστεράς. Οι επιπτώσεις πάντως θα είναι τεράστιες σε όλο το πολιτικό σύστημα και οι αναδιατάξεις του πολιτικού σκηνικού θα πραγματοποιηθούν, αρκεί να μη γίνουν με όρους εφεδρικών λύσεων για την αναζωογόνηση του δικομματικού συστήματος και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, αλλά με όρους ανατροπής, κινήματος και αριστεράς.


ΑΥΤΟ που χρειάζεται σήμερα είναι η ταχύτατη ανασύνταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, η ανάκτηση της αυτοπεποίθησής της, η επιτυχής διεξαγωγή της μάχης για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η διαμόρφωση ενός ενιαίου πολιτικού σχεδίου που θα γειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και θα τον επαναφέρει δυναμικά στο παιχνίδι. Ας διερευνήσουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη, συγκυρία.


ΠΡΩΤΑ από όλα πρέπει να συνεννοηθούμε για ορισμένα βασικά ζητήματα, έστω και αν μερικά πράγματα μοιάζουν αυτονόητα.


* Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινό μας σπίτι και μέσα σε αυτόν επιδιώκουμε να συζητούνται και από αυτόν να εκκινούν οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες.


* Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική συμμαχία και ως πολιτική συμμαχία λειτουργεί με όρους συναίνεσης, χωρίς να ακυρώνεται η οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική αυτοτέλεια των οργανώσεων που συμμετέχουν..


* Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα, που, εκτός από οργανώσεις της αριστεράς, συσπειρώνει και ανένταχτους πολίτες και από αυτή την άποψη πρέπει να έχει δομές συμμετοχής και διαβούλευσης που θα ενεργοποιούν αυτόν τον κόσμο. Το άνοιγμά του στην κοινωνία δεν κρίνεται, όμως, με οργανωτίστικους όρους και από τον φετιχισμό της κάρτας του μέλους, αλλά από την παρουσία, την πολιτική δράση και την ενασχόληση με τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας.


* Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κεκτημένο στις πολιτικές του αποσκευές με βάση τις αποφάσεις των σωμάτων του και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και φυσικά να επικαιροποιηθεί.


* Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς μια κουλτούρα συνεργασίας των δυνάμεών του και ανοχής στη διαφορετικότητα, χωρίς τον σεβασμό όλων απέναντι σε όλους. Είναι λογικό τα χνώτα κάποιων δυνάμεων να ταιριάζουν περισσότερο μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγεί σε μόνιμες και προνομιακές στοιχίσεις, ή σε συμμαχίες των προθύμων, ή σε αποκλεισμούς άλλων, ή σε «αποδράσεις» εκτός ΣΥΡΙΖΑ με νέα πολιτικοκοινωνικά μορφώματα, που ανεξάρτητα από προθέσεις δίνουν την εικόνα τουλάχιστον παράκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ.


* Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και αυτό προϋποθέτει τη βούληση όλων και την ένταξη όλων των δυνάμεων και των στελεχών του σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο. Κανείς δεν περισσεύει. Για όλους πρέπει και μπορεί να υπάρχει ρόλος, πάντα όμως στο πλαίσιο της συλλογικότητάς μας.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι η ακύρωση της ένταξης στον μηχανισμό Ε.Ε. - ΔΝΤ, η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η αποτροπή των κοινωνικών συνεπειών, η αποκάλυψη του βαθιά ταξικού χαραχτήρα του χρέους και η δημιουργία ενός μαζικού κινήματος με σύνθημα το "Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω", η ανατροπή του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που χρεωκόπησε τη χώρα, η κοινή δράση όλης της αριστεράς, η συσπείρωση κόσμου από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και από τον χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας και η δημιουργία μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με επίκεντρο την αριστερά, η «ευρωποίηση» και διεθνοποίηση της μαζικής και πολιτικής δράσης.


Η ΒΑΣΗ και οι προϋποθέσεις επιτυχίας αυτού του πολιτικού σχεδίου είναι η αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ανασυγκρότηση της λειτουργίας του και η σύσφιξη της ενότητάς του. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις οποιοδήποτε σχέδιο θα αποτύχει.


 


* Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ


 


 


 

 
eXTReMe Tracker