Η υπόθεση της αριστεράς χρειάζεται ενσυνείδητη προσφορά

Σύντροφοι, αν ο σοσιαλισμός ήταν υπόθεση ενός αρχηγού ή μόνο μιας πρωτοπορίας, τότε το παιχνίδι θα το είχαμε ήδη χάσει.


Οι αρχηγοί των τάσεων (μηχανισμών) και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν κατώτεροι των ιστορικών στιγμών που ζούμε.


Η σοσιαλιστική υπόθεση δεν είναι δώρο κάποιου πατέρα, παντογνώστη ή εκλεκτών σοφών μάγων της φυλής.


Τα ίδια τα μέλη να γίνουμε τώρα ένα ενσυνείδητο σύνολο ατόμων που θα αγωνιζόμαστε για την κοινή μας υπόθεση.


Αν όλα τα μέλη ή η πλειοψηφία των μελών δεν έχουμε μέσα μας αυταπάρνηση, επιμονή, επίγνωση στα ιδανικά της αριστεράς και επίγνωση στο τι μας επιφυλάσσει στο μέλλον ο καπιταλισμός (αν του επιτρέψουμε να έχει μέλλον), το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία, όπως γράφει και ο ποιητής, για να οικοδομήσουμε την ευτυχία των παιδιών μας.


Η Ιστορία θα γραφτεί με χρυσά γράμματα σήμερα αν ένα σύνολο ενσυνείδητων, ηθικών ατόμων αγωνιστεί για την κοινή υπόθεση του σοσιαλισμού. Άνθρωποι ηθικοί που θα αγωνιστούν να βγουν από την κοινωνία της ανάγκης για να μπουν στην κοινωνία της Δημοκρατίας και της ελευθερίας.


Στο κόμμα μας, τον ΣΥΝ, και στη συμμαχία μας, τον ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους η λέξη συντροφικότητα είναι φράση κενή.


Άτομα εγωιστικά, που χρησιμοποιούν λεξιλόγιο βίας και καταναγκασμού, άτομα που δεν τηρούν τους κανόνες της συλλογικής δημοκρατικής και συμμαχικής ενότητάς μας, του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδεολογικές τάσεις (μηχανισμοί του ΣΥΝ και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσουν το σπέρμα της αστικής κοινωνίας, το σπέρμα του “ατομικού” του “ιδιωτικού” και να φτάσουμε σε έναν ΣΥΝ και έναν ΣΥΡΙΖΑ κοινβνικοποιημένους.


Για να κοινβνικοποιηθούμε άποψή μου είναι ότι πρέπει να ανακαλύψουμε και να υπερασπιστούμε τον μαρξισμό. Η αριστερά σήμερα πρέπει να υπερασπιστεί το περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Κάθε αληθινός αριστερός πρέπει να νιώθει στο δικό του μάγουλο το χαστούκι το δοσμένο αδιάφορο σε ποιον και σε ποιο μέρος της γης.


Η προσπάθειά μας δεν πρέπει να είναι οι αφηρημένες δογματικές έννοιες. Για να αποκτήσουμε επιρροή στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουμε; Δεν παρουσιαζόμαστε μόνο σαν θεωρητικοί της μοναδικής αλήθειας, αυτό είναι δογματισμός.


Δείχνουμε στον κάθε άνθρωπο για ποιους σκοπούς πρέπει να αγωνισθεί. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να πάρει συνείδηση του εαυτού του.


Η αριστερά και οι αριστεροί δεν θα μπορέσουμε να βρούμε τον δρόμο μας αν δεν διαβάσουμε και δεν αφομοιώσουμε όλη την πριν από μας σοσιαλιστική φιλολογία και φιλοσοφία, και δεν τη συμπληρώσουμε με τις δικές μας παρατηρήσεις και όλα αυτά με κριτική επεξεργασία. Όλοι οι αριστεροί εκτός από μικροί διανοούμενοι αγωνιστές πρέπει να βρισκόμαστε στις επάλξεις του πολιτικού και ταξικού αγώνα, μέσα στα κινήματα. Σήμερα, η περίοδος που ζούμε έχει έντονη τη μορφή της ταξικής πάλης αλλά και του εθνικισμού.


Το οικονομικό οικοδόμημα και οι παραγωγικές σχέσεις πάνω στις οποίες έχει στηθεί το πολιτικό οικοδόμημα δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας. Καθήκον της αριστεράς και των εργαζομένων είναι να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής πνευματικών και υλικών αγαθών.


Η αριστερά έχει υποχρέωση έναντι της ιστορίας και της ανθρωπότητας να εξελίξει τη διανοητική, παραγωγική, κοινωνική και πολιτική ζωή σε κάθε χώρα, στην Ευρώπη και σε όλη τη Γη. Αυτό είναι το καθήκον, η ηθική υποχρέωση της όλης αριστεράς, ηγεσίας και πρώτιστα (κυρίως) των αριστερών.


Νίκος Κωλέττης


Δολιανά Αρκαδίας


Μέλος ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ


Αρκαδίας

 
eXTReMe Tracker