Η έφοδος στον ουρανό

Του Θεόφραστου Βαμβουρέλλη*


Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, λίγες ώρες πριν τη συνδιάσκεψη βρισκόμαστε να συζητάμε υπό συνθήκες που δε φανταζόμαστε ποτέ. Το αστάθμητο είναι εδώ και χαμογελάει ειρωνικά σε κάθε είδους νομοτελειακές θεωρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί με αξιώσεις να είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Η κυβέρνηση της Αριστεράς συμπυκνώνει το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αποτελεί τη θρυαλλίδα για το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που συγκροτείται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετατρέπεται στη νέα κοινωνική πλειοψηφία αύριο. Αποτελεί το ουσιώδες σύνθημα που ολοκληρώνει πολιτικά και δίνει διέξοδο στις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες αντιστάσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια.


Κυβέρνηση της Αριστεράς γιατί; Για να καταργήσουμε πρώτα απ’ όλα τα Μνημόνια και τις πολιτικές που απορρέουν από αυτά. Για να συγκροτήσουμε έπειτα ένα δίκτυο προστασίας και άμεσης ανακούφισης της μεγάλης φτωχοποιημένης πλειοψηφίας. Για να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο στην κατεύθυνση της οικονομίας των αναγκών. Για να επανανοηματοδοτήσουμε την έννοια του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού ελέγχου. Για να βάλουμε τις βάσεις για τη σοσιαλιστική ανατροπή. Αν κάτι δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι στις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής σε παλιά σημεία ισορροπίας και ταξικής συναίνεσης. Δεν χωράνε σοσιαλδημοκρατικές λύσεις. Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πολιτικού μας σχεδίου.


Με ποιους συμμάχους; Η συζήτηση για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες μπορεί να είναι ανεξάντλητη, έχει όμως ένα όριο, το ταξικό πρόσημο. Το πολιτικό μας σχέδιο δεν είναι εθνικό αλλά ταξικά μεροληπτικό. Υπ’ αυτήν την έννοια, είμαστε με τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους που εξασφαλίζουν με αξιοπρέπεια την επιβίωσή τους, με τους μικρομεσαίους που φτωχοποιούνται και βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να φυτοζωούν υπό το βάρος Μνημονίων και πολυεθνικών στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού. Είμαστε με τους μετανάστες που φοβούνται να κυκλοφορήσουν στον δρόμο, τους ομοφυλόφιλους που διστάζουν να αποκαλύψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα, με καθέναν και καθεμία που βιώνει κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να εκφράσουμε, αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να έχουν οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες μας. Μαζί με αυτόν τον κόσμο θα ασκήσουμε την κυβέρνηση και θα διεκδικήσουμε την εξουσία και όχι εξ ονόματός του.


Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ; Η μάχη για την κυβέρνηση της Αριστεράς προϋποθέτει έναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό και κοινωνικά χρήσιμο και αποτελεσματικό. Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ για τον οριστικό τερματισμό των κατακερματισμένων ταυτοτήτων, αλλά με διατήρηση και εμπλουτισμό του ιδεολογικού πλουραλισμού. Μαζικό ΣΥΡΙΖΑ, με έντονο το στοιχείο της νεολαίας για τη γείωση στους επιμέρους κοινωνικούς χώρους και τη διασφάλιση των όρων ηγεμονίας του πολιτικού μας σχεδίου. Ανοιχτό ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, στην πρωτοβουλία των μελών του, στην αλληλεπίδραση με τα κινήματα, στη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ με διαδικασίες συμμετοχής, αποφάσεων και δράσης που θα εμπλέκουν όλα τα μέλη, με σεβασμό της διαφορετικής αντίληψης, με εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης και δέσμευση στις συλλογικές αποφάσεις. Κοινωνικά χρήσιμο και αποτελεσματικό ΣΥΡΙΖΑ για την πυροδότηση των αντιστάσεων στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα, για την οργάνωση της καθημερινότητας και την άμεση βελτίωση της ζωής των φτωχοποιημένων κοινωνικών ομάδων με όρους αλληλεγγύης, για την καθημερινή υλοποίηση του πολιτικού μας σχεδίου και τη δημιουργία στο σήμερα ενός διευρυμένου παραδείγματος αντιπαραθετικού στο κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.


Όπως και να 'χει, όποια απάντηση κι αν δώσουμε στα ερωτήματα, να θυμόμαστε ότι είμαστε καταδικασμενοι να πετύχουμε. Είτε γιατί το χρωστάμε στους εκατομμύρια αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΔΣΕ, του ενιαίου ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού (που άστοχα παραλείπεται από το κείμενο της διακήρυξης για χάρη της γνωστής για τον αντικομμουνισμό Ένωσης Κέντρου), είτε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή.


 


*Ο Θεόφραστος Βαμβουρέλλης είναι μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΝ και της κλαδικής επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Μηχανικών

 
eXTReMe Tracker