Να κάνουμε το νέο καλύτερο απ΄ τα παλιά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΙΛΑΛΗ*


Σε λίγες ημέρες γίνεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με την οποία θα κάνουμε ένα επιπλέον βήμα στην ουσιαστική ενιαιοποίησή του. Κατέχοντας την πλούσια εμπειρία των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην οργανωτική δομή του, έτσι ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε ένα κόμμα των μελών του και όχι των στελεχών του.


Τα δικαιώματα της πλειοψηφίας αλλά και των μειοψηφιών θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα και χωρίς περιθώρια «καπελωμάτων». Η παρουσία οργανωμένων τάσεων και ρευμάτων στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει θετικά, να αναδείξει τον πλούτο και τα πλεονεκτήματα της συνύπαρξης της Αριστεράς κόντρα στην πολυδιάσπαση που τη χαρακτηρίζει. Οι τοπικές και θεματικές οργανώσεις του δεν μπορούν παρά να αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα της σύγχρονης Αριστεράς. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο (ενώ το Συνέδριο κάθε 2 χρόνια) και να έχει χαρακτηριστικά αποφασιστικού οργάνου. Και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή να συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο ανάμεσα στο Συνέδριο και την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και συχνότερα εάν προκύψουν ζητήματα μείζονος σημασίας. Στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων θα πρέπει να εξαντλείται η δυνατότητα απόφασης με συναίνεση, αλλά στις περιπτώσεις που αυτό δεν εξασφαλίζεται, οι αποφάσεις θα παίρνονται με σύστημα απλής ή ενισχυμένης πλειοψηφίας, ανάλογα με την περίπτωση. Στην κατεύθυνση ανάδειξης στελεχικού δυναμικού, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στις εξής τομές:


* Περιοδικότητα στα κομματικά αξιώματα, πλαφόν στις βουλευτικές θητείες, περιοδικότητα στις συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις, καθιέρωση του θεσμού της εναλλαγής στα δημόσια και κομματικά αξιώματα, καθιέρωση ισάριθμης συμμετοχής γυναικών – ανδρών στα ψηφοδέλτια.
* Καθιέρωση ανώτατου ποσοστού συμμετοχής επαγγελματικών στελεχών και αποσπασμένων (π.χ. όχι πάνω από 60%) σε όλα τα όργανα.


* Να καταρτίσουμε κώδικα δεοντολογίας για τις δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών μας στα ΜΜΕ. Να γίνεται τακτική αξιολόγηση με ευθύνη της ΠΣΕ όλων των επαγγελματικών στελεχών και των αποσπασμένων. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να περνούν από τις τοπικές και θεματικές οργανώσεις πριν ληφθεί απόφαση από την ΠΣΕ. Για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα αλλά και όταν το ζητά το 5% των εγγεγραμμένων μελών, να γίνονται εσωκομματικά δημοψηφίσματα.


* Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρέπει να αντλεί την “παντοδυναμία” του εκλεγμένος από το Συνέδριο, αλλά μετά το Συνέδριο να εκλέγεται από την ΠΣΕ. Χωρίς να είναι απλά ο εγγυητής των τασικών ισορροπιών, ούτε o πρωτοποριακός ηγέτης που επικοινωνεί απευθείας με τα μέλη (χωρίς να αμφισβητώ ότι και τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο), αλλά η συμβολική έκφραση της ηθικής, πολιτικής και ιδεολογικής μαχητικότητας και συνέπειας του νέου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.


 


*Ο Χρήστος Πιλάλης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

 
eXTReMe Tracker