Η αντίστροφη μέτρηση

Του Νίκου Απ. Ζάνη*


Βρισκόμαστε μπροστά σε ερείπια και συντρίμμια μιας νέας καταστροφής, που με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα συντελείται κι εξακολουθεί ραγδαία να εξελίσσεται. Οι καταστροφικές νεοφιλελεύθερες επιλογές διαρκώς κατεδαφίζουν οικονομίες και εξαθλιώνουν λαούς μιας επεκτεινόμενης αλυσίδας χωρών. Προφανής είναι ο στόχος: να μεγιστοποιείται όλο και περισσότερο το αδηφάγο κέρδος των τραπεζών σε βάρος των λαών.


Σε ό,τι αφορά δε τη δική μας χώρα, το ελπιδοφόρο είναι πως σε αξιοθαύμαστο βαθμό μένουμε όρθιοι και ζωντανοί, οργισμένοι και αγανακτισμένοι. Κι αυτό, φυσικά, προκαλεί πρωτόγνωρο τρόμο στο σάπιο πολιτικό κατεστημένο, εγχώριο και ξένο, καθώς οι νοσηροί εγκέφαλοι «λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο». Οι εμπνευστές της ολέθριας πορείας, τρομοκρατημένοι κι αμήχανοι, βλέπουν την επικείμενη έκρηξη, τη νέα δυναμική των πραγμάτων, που αφυπνίζει συνειδήσεις, να σαρώνει αυτή τη χώρα και όχι μόνο!


Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί: το παρατηρούμενο, ξαφνικό και εντεινόμενο κύμα οργής, αγανάκτησης και αποφασιστικότητας, στην αναζήτηση του καινούργιου, δεν οφείλεται αποκλειστικά στα όσα με ιταμό τρόπο μάς επιβάλλουν τα εγκληματικά Μνημόνια, αλλά και στο γεγονός ότι με καθυστέρηση δεκαετιών διαπιστώνουμε την οδυνηρή αυταπάτη.


Διότι με περισσή αφέλεια, εντελώς ανυποψίαστοι, εμπιστευθήκαμε τη ζωή μας σε αδίστακτους δημαγωγούς κυβερνήτες, οι οποίοι αποφάσιζαν για εμάς χωρίς εμάς! Απερίσκεπτα, κυριολεκτικά «τσιμπήσαμε» στο δόλωμα ανιστόρητων τυράννων: πήραμε κάποτε κάποια χρήματα για «χαρτζιλίκι», που σύντομα εξανεμίστηκαν, όπως ήταν φυσικό. Ενώ, ανέμελα, στην πράξη απαξιώναμε την αναγκαιότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου.


Αναπόφευκτα, λοιπόν, η καθ’ όλα πλούσια αυτή χώρα παραδόθηκε αφυδατωμένη, ευτελισμένη, βάναυσα κακοποιημένη, ως λεία στα αρπακτικά που καραδοκούσαν, στους τοκογλύφους δανειστές. Συνέβη, δηλαδή, αυτό ακριβώς που επιδίωκαν οι θλιβεροί κυβερνήτες προκειμένου αυτοί και το σινάφι τους, οι διαβόητοι διαπλεκόμενοι, να εισπράττουν για αντάλλαγμα μίζες και μόνο μίζες. Και καθώς οι κυρίαρχοι του «παιχνιδιού» είχαν εμφυσήσει στην ελληνική κοινωνία τη δολερή άνεση του «καναπέ», μόνοι μας αφοπλιστήκαμε, με δική μας ευθύνη.


Όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ! Τώρα συνειδητοποιούμε και με γενναιότητα αναγνωρίζουμε το μεγάλο λάθος και τώρα πορευόμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι όλα να τα ανατρέψουμε. Είμαστε πλέον πολύ καλά εξοπλισμένοι με το καταλυτικό όπλο της τραγικής διάψευσης, όπως και μ’ αυτό που μας παρέχει η εκ των πραγμάτων συνειδητοποίηση της ακατανίκητης δύναμης ενός λαού που ενωμένος ορθώνει το ανάστημά του.


Σ’ αυτή την κρίσιμη ιστορική καμπή σκληρά δοκιμάζονται τόσο ο ελληνικός λαός όσο και άλλοι λαοί της παραπαίουσας Ευρώπης και του υπόλοιπου, αμήχανου κόσμου. Στο σύνολό του, ο σύγχρονος κόσμος μαστίζεται από την παγκοσμιοποίηση της επιδεινούμενης φτώχειας, που έχουν «σοφιστεί» και επιβάλει οι «φωστήρες» του νεοφιλελευθερισμού, οι άπληστοι τραπεζίτες. Μένει, με πλήρη συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης, να ενστερνιστούμε, καθημερινά και περισσότερο, την επιτακτική ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά η ζητούμενη Ανατροπή. Να έρθουν, επιτέλους, τα «πάνω - κάτω», εδώ και παντού.


Άλλωστε, ιστορικό χρέος έχουμε, βήμα - βήμα ν’ αναδείξουμε στο προσκήνιο το μεγαλείο των διαχρονικών αξιών ζωής: της Αλληλεγγύης, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, της Αληθινής Δημοκρατίας, εντέλει της Αξιοπρέπειας.


Είναι ώρα να υπερβούμε τον κατήφορο των αλλεπάλληλων, μεγάλων καταστροφών. Με το άπλετο φως των προαναφερόμενων αξιών, η ανθρωπότητα μπορεί να βρει και να βαδίσει, περήφανη, τον δρόμο που θα οδηγήσει μέσα από ένα παρόν πλήρως ανοικοδομημένο από τα ερείπιά του και προπαντός στέρεα θεμελιωμένο, σ’ ένα φωτεινό μέλλον, αντάξιο της ανθρώπινης ύπαρξης.


Ο ελληνικός λαός, στην πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή που έχει διανύσει και συνεχίζει όρθιος να πορεύεται με άκαμπτο φρόνημα, έδωσε λαμπρά δείγματα γραφής μεγάλων ανατροπών με τη σφραγίδα του. Δείγματα που άφησαν άναυδους και τους ισχυρούς της γης.


Και σήμερα, ο ίδιος λαός, με τον οπλισμό της μοναδικής πολιτισμικής και αγωνιστικής κληρονομιάς του, ανάλογα δείγματα δίνει. Ήδη, με τον σημερινό ξεσηκωμό εκπέμπει ηχηρά μηνύματα συναγερμού, παγκόσμιας εμβέλειας. Καλεί οι πάντες να ξεσηκωθούν, και οι «πέτρες» μαζί.


Πέρα από κάθε αμφιβολία, το «πειραματόζωο» θα πάρει εκδίκηση, διαδραματίζοντας ξανά μ’ επιτυχία τον ρόλο του πρωταγωνιστή, που του αναθέτει το βαθύ ιστορικό του ριζικό, σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Η όποια ιταμή, στις μέρες μας, «Μέρκελ» θα βρει κι αυτή τον μεγάλο «μπελά» της αντιμέτωπη μ’ έναν πολυμήχανο Οδυσσέα, πολυδιάστατο κι απρόβλεπτο αντίπαλο. Και, βέβαια, αυτός ο λαός έχει συνεπίκουρους και τους άλλους δοκιμαζόμενους λαούς στα όσα με δριμύτητα προβάλλει στη σημερινή πολιτική σκηνή.


Αναμφισβήτητο, επίσης, είναι ότι αυτές τις ώρες οι καταπιεσμένοι αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους για την επανάπαυση κι αδράνεια που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα. Γι’ αυτό, χωρίς άλλο, δρομολογούν πια με κάθε δυνατό τρόπο την απαιτούμενη ανατροπή.


Σε αυτή τη συγκυρία ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποβεί καταλυτικός. Εξοπλισμένος με το κείμενο ιδεολογικών αρχών και προγραμματικών θέσεων που θα προκύψει μέσα από έναν δημοκρατικό διάλογο, μπορεί να επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες και να οδηγήσει σύντομα τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.


Παραθέτω στη συνέχεια κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.


1. Να συγκροτηθούν τοπικές επιτροπές στις γειτονιές όλων των πόλεων και σε όλα τα χωριά, για την προβολή κι επίλυση τοπικών προβλημάτων.


2. Οι παραπάνω επιτροπές να ενισχυθούν με τον απαιτούμενο εξοπλισμό: γραφεία, τηλέφωνα, υπολογιστές. Επιπλέον, να έχουν την αναγκαία νομική υποστήριξη για ζητήματα που αφορούν την έννομη τάξη στις διάφορες δραστηριότητές τους.


3. Να δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας, με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, του ΣΥΡΙΖΑ - Ενιαίου Κοινωνικού Μετώπου με όλες τις επιτροπές, έτσι, ώστε να διασφαλίζεται η αμοιβαία ενημέρωση για τον συντονισμό των δράσεων και την αποτελεσματική λειτουργία της αμφίδρομης σχέσης λαού και πολιτικού του φορέα.


4. Τέλος, εν όψει ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας, η πλαισίωση όλων των οργάνων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο θα πρέπει απαραιτήτως να γίνεται με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια, καθώς η γνώση, η ικανότητα, η υπευθυνότητα και το ήθος αποτελούν εγγύηση επιτυχίας στο δύσκολο έργο που επωμίζεται το Νέο Κόμμα, το οποίο αναδύεται με τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε κάθε περίπτωση, ολοφάνερη είναι η επιτακτική ανάγκη να συντονιστούμε μ’ αυτό που η ιστορική συγκυρία επιβάλλει: την ανάσχεση της καταστροφικής πορείας. Κι ευτυχώς, παράλληλα με τη μαινόμενη καταστροφή, βλέπουμε μπροστά μας ραγδαία να εξελίσσεται και η αντίστροφη μέτρηση, εδώ και παντού.


 


*Ο Νίκος Απ. Ζάνης είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας

 
eXTReMe Tracker