Εναλλακτική διακήρυξη

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στη Συνδιάσκεψή του σε μια περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι τον ωθούν ταχύτατα στην εξουσία. Το σημαντικότερο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι να αποφασίσει τις βασικές θέσεις του κυβερνητικού του προγράμματος.


Όμως η Γραμματεία, αντί για ένα σαφές πρόγραμμα, κατέθεσε ένα γενικόλογο σχέδιο διακήρυξης που στηρίζεται στην πολιτική αυταπάτη ότι είναι δυνατό να εφαρμοστεί μια «αντιμνημονιακή» πολιτική στο έδαφος του σημερινού καθεστώτος ελέγχου της οικονομίας από το κεφάλαιο.


Το αδιέξοδο της χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά μόνο αν αφαιρεθεί ο έλεγχος της οικονομίας και της πολιτικής εξουσίας από τα χέρια των συνασπισμένων αρπακτικών του κεφαλαίου, με σκοπό να αναδιοργανωθεί η κοινωνία πάνω σε μια νέα, σοσιαλιστική βάση. Συνειδητοποιώντας αυτή την αναγκαιότητα, δεκάδες μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσαμε την «Πρωτοβουλία για έναν Επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ» και προτείνουμε μια εναλλακτική διακήρυξη για τη Συνδιάσκεψη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας (http://www.marxismos.com/greece-menu/greece-politics-menu/greece-politics-syriza-menu/1655-h-enallaktiki-diakhryksh-ths-prwtoboulias-gia-enan-epanastatiko-syriza.html).


Ορισμένες από τις βασικές θέσεις που εμπεριέχονται σε αυτήν είναι οι ακόλουθες:


1) Διαγραφή του χρέους - άμεση κατάργηση των Μνημονίων και των μέτρων που επιβλήθηκαν από αυτά.


2) Βαριά φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και τον πλούτο.


3) Θεσμοθέτηση του εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις.


4) Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και δημιουργία μιας ενιαίας κρατικής τράπεζας - κέντρο σχεδιασμού της οικονομίας.


5) Κοινωνικοποίηση και ένταξη σε ενιαίους φορείς κατά κλάδο όλων των επιχειρήσεων στις οποίες το κράτος έχει έστω και μία μετοχή, των μεγάλων επιχειρήσεων που κλείνουν, των μεταφορών, των συγκοινωνιών, της ύδρευσης, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του ορυκτού πλούτου, των υποδομών και των κατασκευών. Άμεσο χρονοδιάγραμμα για την κοινωνικοποίηση του συνόλου των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, υπό εργατικό έλεγχο και διαχείριση.


6) Εφαρμογή ενός σχεδίου άμεσης εξασφάλισης μιας θέσης εργασίας για κάθε άνεργο, μέσα από τη μείωση των ωρών εργασίας όσο απαιτείται για να μοιραστούν οι υπάρχουσες θέσεις σε όλα τα διαθέσιμα εργατικά χέρια.


6) Εκλογή και ανακλητότητα όλων των κρατικών αξιωματούχων, αμοιβή τους με τον μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη, κατάργηση των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων των αγώνων, υπαγωγή των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού στον δημοκρατικό έλεγχο και διοίκηση των μαζικών οργανώσεων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Ψήφιση ενός Συντάγματος που θα κατοχυρώνει την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τις επαναστατικές αλλαγές στην εξουσία.


7) Αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, σύγκρουση με την καπιταλιστική Ε.Ε. και ανοικτή ταξική έκκληση στους Ευρωπαίους εργαζόμενους για κοινό αγώνα ενάντια στον ευρωπαϊκό καπιταλισμό με σκοπό τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.

 
eXTReMe Tracker