Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Του Δημήτρη Βίτσα


Σε λίγες μέρες ξεκινά η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Συνδιάσκεψη που σίγουρα θα κάνει βήματα μπροστά, στην ενότητά μας, στη δράση μας, στην ενιαία λειτουργία. Συνδιάσκεψη που θέλει να αποτιμήσει όλα όσα πετύχαμε και ν’ ανοίξει τον δρόμο στην ελπίδα, σε όσα η κοινωνία προσδοκά από εμάς. Σήμερα είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μας γραμμής, που συνδύασε αρμονικά την πολιτική πρόταση με την πολιτική, κινηματική και οργανωτική δράση. Είναι αποτέλεσμα της επιμονής μας στη λογική «αντίσταση - αλληλεγγύη - ριζοσπαστικό πρόγραμμα».


Εμείς, από την πρώτη στιγμή, τονίσαμε και δείξαμε στο λαό μας και στην Ευρώπη πως η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική των Μνημονίων, είναι άδικη και καταστροφική, είναι αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη ταξική επιλογή. Μιλήσαμε για την αναγκαιότητα συγκρότησης πλατιού αντιμνημονιακού αντινεοφιλελεύθερου μετώπου και κάναμε τολμηρά βήματα για τη συγκρότησή του.


Συμμετείχαμε με όλες μας τις δυνάμεις στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Στις πλατείες και τις διαδηλώσεις, στα κινήματα ενάντια στα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς, στις δομές αλληλεγγύης, σε ό,τι ανάδειξε η κοινωνία ως αντίσταση και νέα δημιουργία. Πάντα παρούσες και παρόντες, προσφέραμε τον χειραφετικό μας λόγο, χωρίς να προσπαθήσουμε να ποδηγετήσουμε το κίνημα, να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα. Μιλήσαμε, αλλά κυρίως ακούσαμε. Κινηθήκαμε σαν το ψάρι στο νερό και όχι σαν τη μύγα μες στο γάλα. Κλείσαμε τ’ αυτιά μας σε αντιλήψεις που από καιρό σε καιρό έβλεπαν ύφεση του κινήματος, έβαζαν στον εαυτό τους ως καθήκον τη συντήρηση μικρών εστιών καθαρότητας, φοβόντουσαν ν’ ανοιχτούν στο πέλαγος της κοινωνίας. Δείξαμε εμπιστοσύνη στον λαό μας, χωρίς ηγεμονισμό, αλλά και χωρίς να κάνουμε ένα βήμα πίσω.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σήκωσε το γάντι σε όσους προσπάθησαν να επιτεθούν στην κοινωνία. Δεχτήκαμε πως ο «ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα». Δώσαμε πολιτική προοπτική και ελπίδα στην οργή και την αγανάκτηση. Κάναμε καθαρό πως «ή εμείς (ο λαός) ή αυτοί (η τρόικα, η κυβέρνηση και η πολιτική τους)”. Κάναμε καθαρό πως η ανάγκη είναι «να τους διώξουμε», πως η επιταγή είναι «αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς».


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο κήρυκας της ενότητας της Αριστεράς. Την υλοποιεί εντός του, την διεκδικεί στην κοινωνία. Με επιμονή αναζητήσαμε και αναζητούμε την κοινή δράση «προεκλογικά, εκλογικά, μετεκλογικά». Υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις (συνεργασία στις μονοεδρικές) ακόμη και όταν οι ηγεσίες των άλλων αριστερών δυνάμεων έβλεπαν (και βλέπουν) τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο, ορισμένες φορές ως τον κύριο αντίπαλο. Μένουμε σ’ αυτό τον δρόμο της συνεργασίας, όμως τώρα πια η τακτική μας δεν εξαρτάται από την απάντηση των ηγεσιών, αλλά από τη θέληση του κόσμου της Αριστεράς.


Όταν ο αντίπαλος, πολιτικός και κοινωνικός , προσπάθησε και προσπαθεί να τρομοκρατήσει με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» και έκανε ο ίδιος επιλογή «πάση θυσία στο ευρώ», αρνηθήκαμε να πιάσουμε το άλλο άκρο. Βάλαμε το δικό μας δίλημμα και τη δική μας θέση: Μνημόνια και κανιβαλική πολιτική λιτότητας ή σωτηρία της κοινωνίας και ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Ορίσαμε και δεν φοβηθήκαμε το πεδίο της κοινωνικής σύγκρουσης σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν» και «οικοδομούμε μια νέα κοινωνία στη βάση των αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας» είναι τα συνθήματα - στόχοι που μας οδηγούν.


Καλέσαμε τον ευρωπαϊκό Νότο, όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, σε κοινό αγώνα. Ίδιος σφυγμός, ίδιες ελπίδες, από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την ίδια τη Γερμανία. Δουλέψαμε μαζί με τις αριστερές δυνάμεις, μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις. Απαιτούμε ανατροπή στην Ελλάδα, ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ευρώπη. Η δράση και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μετέτρεψε την κοινωνία μας από πειραματόζωο της «διεθνούς της καταστροφής» σε υπόδειγμα αντίστασης, διεθνιστικής δράσης και αλληλεγγύης.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική συμμαχία δεν φοβήθηκε να ανοίξει τις πόρτες του σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που, εκκινώντας από διαφορετική αφετηρία, με δική τους ιστορική διαδρομή, έβλεπαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται, αλλά είχαν την αγωνιστική διάθεση να συμβάλουν, να αντισταθούν.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι και συγχρόνως επιδιώκει να συγκροτηθεί ως η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, το αντίπαλο δέος στο νεοφιλελεύθερο τέρας, που θα συσπειρώνει δυνάμεις από τους αριστερούς σοσιαλιστές και τους ριζοσπάστες οικολόγους ώς τον ελευθεριακό χώρο με βάση τη ριζοσπαστική ανανεωτική Αριστερά.


Σε όλη αυτή την περίοδο, δώσαμε μεγάλη προσοχή στην εκπόνηση και διατύπωση εναλλακτικού ριζοσπαστικού προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας και οικονομικής, οικολογικής, κοινωνικής εν τέλει ανάπτυξης. Δίκτυο προστασίας των θιγόμενων, παραγωγική ανασυγκρότηση, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ακύρωση πριν απ’ όλα των Μνημονίων κ.λπ., πρώτα από τον δικό μας χώρο εκφωνήθηκαν και έγιναν κτήμα και αίτημα της κοινωνίας. Συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε τις προγραμματικές μας αναζητήσεις και αναλύσεις στη βάση εναλλακτικών σεναρίων, έτσι ώστε το ίδιο πρόγραμμα που προτείνουμε για να συγκροτηθεί κυβέρνηση της Αριστεράς, το ίδιο να εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση της Αριστεράς.


Μάθαμε και διδάξαμε δημοκρατία. Αρνηθήκαμε τον ρόλο της «κλειστής πρωτοπορίας». Επιδιώξαμε και οργανώνουμε ανοιχτές συνελεύσεις. Ανοιχτές για το μέλος, τον φίλο, γι’ αυτούς που θέλουν ν’ ακούσουν, ανοιχτές και γι’ αυτούς που διαφωνούν. Τολμάμε να γίνουμε ένα με τον λαό. Γιατί στον λαό ανήκει η εξουσία. Σήμερα συγκροτούμε ενιαίο πολιτικό φορέα, που σέβεται την ιστορική του διαδρομή και τη συνεισφορά των συνιστωσών του, αλλά συγχρόνως τις ενώνει και τις υπερβαίνει. Οικοδομούμε με ταχύτητα τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ των μελών του, όπου κάθε μέλος είναι και μια ξεχωριστή συνεισφορά, μια ισότιμη συμμετοχή, εν τέλει μια ψήφος.


Προσβλέπουμε στο πιο ανοιχτό, δημοκρατικό, ρηξικέλευθο συνέδριο, γιατί πιστεύουμε πως ο πολιτικός μας φορέας είναι πρόπλασμα της κοινωνίας που θέλουμε.


Σ’ αυτή τη φάση, που η «πολιτική συνήθεια» θα περίμενε να λειάνουμε τη φυσιογνωμία μας και τον πολιτικό μας λόγο για να προσελκύσουμε τον «μεσαίο πολιτικό χώρο» (αλήθεια, υπάρχει πια;), εμείς τολμάμε με το σχέδιο διακήρυξης να μιλήσουμε ακόμη περισσότερο για τη ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία, για το πρόγραμμα ανατροπής. Να συνδέσουμε το επείγον καθήκον σωτηρίας της κοινωνίας με τον στρατηγικό μας στόχο. Να μιλήσουμε ξεκάθαρα για τον σοσιαλισμό που θέλουμε. Να μιλήσουμε για συγκρούσεις πολιτικές και κοινωνικές.


Κεντρικό ζήτημα της συγκυρίας είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Διεκδικούμε την κυβέρνηση ως βασικό κρίκο της πραγματικής ανατροπής. Κυβέρνηση που θα παίρνει θέση υπέρ του ανέργου, του εργαζόμενου, του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευόμενου, του αγρότη, του μικρομεσαίου, της γυναίκας της νέας γενιάς και ενάντια στην τραπεζοκρατία, την πλουτοκρατία, τα τρίγωνα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Κυβέρνηση που θα ρωτά τον λαό και θα τον υπακούει. Κυβέρνηση που θα έχει τη δημοκρατία ως όπλο και ως στόχο.


Σε λίγες μέρες ανοίγουν οι πόρτες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Με τη ζωογόνο συμμετοχή των αντιπροσώπων, θωρακίζουμε τον πλουραλισμό αναπτύσσοντας τη δημοκρατία. Συγκροτούμε ενιαίο πολιτικό κέντρο, χτίζουμε την ενιαία δράση, διαμορφώνουμε την ενιαία στάση και εκφώνηση.


Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που γράφουμε ιστορία, δεν την παρακολουθούμε.


Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που είσαι εσύ.

 
eXTReMe Tracker