Σ...Υ...Ρ...Ι...Ζ...Α... Εδώ και τώρα

Της Μαρίας Βαμβουρέλλη*


 


ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ: Όταν πριν περίπου 9 χρόνια πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες της Αριστεράς, με διαφορετική ιστορία και αφετηρίες, συναντιόντουσαν, αποφασίζοντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη βάση κάποιων βασικών ζητημάτων που συμφωνούσαν, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι καλούνταν να διαμορφώσουν εκείνους τους όρους που θα καθιστούσαν ξανά την Αριστερά πρωταγωνίστρια των εξελίξεων.


ΥΠΟΣΤΑΣΗ: 9 χρόνια μετά και με την κρίση να υποδεικνύει τη χειρότερη μορφή της, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι εδώ, παρών και αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση. Τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο πολιτικό φορέα . Προφανώς και σε πείσμα πολλών δεν απέκτησε υπόσταση ξαφνικά ούτε και παίζει με όρους καιροσκοπισμού στο παιχνίδι μιας πιθανής διακυβέρνησης. Είναι αυτός ο χώρος που από πολύ νωρίς, όταν ακόμα και από το εσωτερικό του πολλοί δήλωναν σοβαρές ενστάσεις, συμμετείχε στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις, από τα μικρά κινήματα στις γειτονιές μέχρι τις πλατείες και τις διαδηλώσεις. Η έκρηξη των ποσοστών του στις εκλογές του Μαΐου δεν εξέφρασε μόνο την ανάγκη μέρους της κοινωνίας για αλλαγή μετά το αδιέξοδο των κυβερνήσεων του Μνημονίου, αλλά επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι ο δρόμος που πορευτήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι και ο μόνος σωστός.


ΡΗΞΗ: Η διαρκής παρουσία μας στην κοινωνία και τα προβλήματά της, η διεκδίκηση και οι αγώνες είναι αναγκαίες συνθήκες για να επιτευχθεί η ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές, τα στερεότυπα. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο ρόλος μας δεν θα περιορίζεται στο να οργανώνουμε απλά αντιστάσεις ή να εκφράζουμε διαμαρτυρία. Όντας μέρος της κοινωνίας, οφείλουμε να είμαστε το πολιτικό όχημα που θα συνθέσει και κατ' επέκταση θα επιβάλει τις απαιτούμενες αξιόπιστες πολιτικές προτάσεις που θα οδηγήσουν και σε ρήξη.


ΙΔΑΝΙΚΑ: Η αλληλεγγύη, η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία είναι οι αξίες που μας συγκροτούν ως πολιτικό υποκείμενο και καθορίζουν την πολιτική που θέλουμε να ασκήσουμε και μέσα από τον ενιαίο πολιτικό φορέα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές έχουν εξαφανίσει κάθε έννοια δημοκρατίας, με τις κατακτήσεις χρόνων στον χώρο της εργασίας και τα δικαιώματα να συρρικνώνονται, έχουμε ακριβώς αυτήν την υποχρέωση. Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα για όλες και όλους, να ξαναμιλήσουμε για αλληλεγγύη ως τη μόνη απάντηση απέναντι στη βαρβαρότητα και την ισοπέδωση των ζωών μας. Να επιβάλλουμε αξίες και ιδανικά που μόνο η Αριστερά διαθέτει, διαμορφώνοντας έτσι μια άλλη κοινωνία, την κοινωνία που θέλουμε.


ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν είναι παρά η εξασφάλιση για όλες και όλους αξιοπρεπούς διαβίωσης, δουλειάς, δημόσιας υγείας, κοινωνικής ασφάλισης. Ο νέος πολιτικός φορέας πρέπει να αποτελέσει το όχημα όλων όσων προσβλέπουν σε αυτόν ως δύναμη ελπίδας και αντίστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είτε το θέλουμε είτε όχι δεν είναι υπόθεση μόνο των μελών του. Συμπυκνώνει την ελπίδα όχι γενικόλογα όλου του λαού, αλλά εκείνων ακριβώς των τάξεων που σήμερα πλήττονται. Των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων. Η κοινωνία χρειάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγει από το αδιέξοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία για να υλοποιήσει το σχέδιό του. Μέσα από μια σχέση που δεν θα αναπτυχθεί μόνο στον δρόμο και στους αγώνες αλλά και μέσα από μια καθημερινή συνάντηση και πολιτική ώσμωση, όπου θα μιλάμε για μια νέα κινηματική αντίληψη και θα μετασχηματίζουμε την οργή σε δράση και ελπίδα.


ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ημίμετρα δεν υπάρχουν. Καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να υπάρξει. Η ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών και αντιλήψεων είναι μονόδρομος. Στην περίοδο αυτή, οφείλουμε να γίνουμε αυτό που απαιτούν οι καιροί. Μαζικό, ενιαίο κόμμα που θα εκφράζει όλους όσους βρίσκονται στην κοινωνία. Να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο πολιτικής δράσης μακριά από τους δογματισμούς του παρελθόντος με ριζοσπαστικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Για τη γενιά της υπογράφουσας που δεν φέρει το βάρος του παρελθόντος της Αριστεράς, που είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να γεννιέται, να μεγαλώνει και να ενηλικιώνεται, ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο. Μόνο ένας ΣΥΡΙΖΑ μαζικός και μαχητικός με την κοινωνία στο πλάι του μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια αριστερή διακυβέρνηση μέσα από τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που δίνονται καθημερινά.


 


*Η Μαρία Βαμβουρέλλη είναι μέλος της Τ.Ο. Νέας Σμύρνης του ΣΥΡΙΖΑ και Μέλος ΚΠΕ Συνασπισμού

 
eXTReMe Tracker