Προϋπόθεση είναι η ενότητα της Αριστεράς

Του Γιώργου Πάντζα*


Η ψήφος του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου, που όρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο της Αριστεράς (27%) και ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε και ένα άλλο μήνυμα προς όλους μας. Το μήνυμα ήταν η ενότητα της Αριστεράς. Μια ενότητα που χρόνια τώρα την επιδιώκουμε και σήμερα βρισκόμαστε στην καλύτερη φάση για την Αριστερά. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. Και έχουμε όλοι χρέος να σφυρηλατήσουμε αυτή την ενότητα. Και έτσι σύντομα να γίνουμε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.


Μην ξεχνάμε ότι όταν η Αριστερά συνεργάστηκε είχαμε θεαματικά αποτελέσματα. Το 1935 στην Ισπανία, το 1936 στη Γαλλία, το 1941 στην Ελλάδα με την ιδρυτική πράξη του ΕΑΜ, το 1958 στην Ελλάδα με την ΕΔΑ, το 1970 με τον Αλιέντε στη Χιλή, στη Βενεζουέλα με τον Τσάβες και σε πολλά άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής.


Στο κείμενό του ο Δημήτρης Γληνός «Τι είναι και τι ζητάει το ΕΑΜ» λέει ξεκάθαρα ότι το ζητούμενο για την Αριστερά είναι η ενότητα. Όλα τα κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά, αριστερά, δημοκρατικά κόμματα έχουν την ιδεολογική υποχρέωση να συγκροτούν λαϊκά μέτωπα στήριξης των εργαζομένων σε όλο τον πλανήτη. Ταξικά, αυτή είναι η θέση της Αριστεράς. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον να αρνείται κανείς το αυτονόητο καθήκον του απέναντι σε μια κοινωνία που υποφέρει. Εάν η Αριστερά δεν είναι χρήσιμη στους εργαζομένους, απλά δεν είναι Αριστερά.


Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο τίθεται το ερώτημα εάν θα αναζητήσουμε το απαραίτητο πεδίο συνάντησης των δυνάμεων της Αριστεράς. Εάν δηλαδή θα μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και εάν θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα, ώστε να οικοδομήσουμε μια αριστερή ενότητα - φορέα, προκειμένου να ανακόψουμε τη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Εάν, με άλλα λόγια, θα αναλάβουμε το ιστορικό καθήκον απέναντι σε αυτόν τον τόπο να ανατρέψουμε τις καπιταλιστικές πολιτικές που κατέστρεψαν την κοινωνία μας και μας οδήγησαν στη χρεωκοπία, στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.


Σήμερα πρέπει να αφήσουμε πίσω τις όποιες διαχωριστικές τάσεις υπάρχουν. Στόχος μας είναι η καταγγελία των Μνημονίων, η επιβίωση του λαού μας και να στείλουμε στον αγύριστο την τρικομματική κυβέρνηση των δωσιλόγων.


Σε αυτό το ιστορικό καθήκον απαντάει με τη δυναμική του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ο οποίος θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τη φυσιογνωμία και τις προγραμματικές θέσεις του νέου φορέα της Αριστεράς σε μία ιστορική στιγμή για τη χώρα.


 


*Ο Γιώργος Πάντζας είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ


 


 

 
eXTReMe Tracker